En Sıcak Konular

Bakan Şimşek: 'TEKEL işçilerinin arasına her türlü adam girmeye başladı'

27 Aralık 2009 15:56 tsi
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TEKEL işçilerinin Ankara'da sürdürdükleri eylemi değerlendirirken, ''İşçilerimiz kendilerini ifade etmek için oradalar, ama içlerine her türlü adamlar girmeye başladı'' dedi.

Şimşek, AK Parti İl Danışma Meclisi Toplantısında, TEKEL'in, Bülent Ecevit'in başbakanlığı döneminde, Devlet Bahçeli'nin de imzasının olduğu, 5 şubat 2001'de alınan Özelleştirme Yüksek Kurulu kararıyla Özelleştirme kapsamına alındığını kaydederek, AK Parti'nin hükümet olmadığı 2002 yılında da Özelleştirme stratejisinin ortaya konulduğunu belirtti.

Şimşek, 1980 yılında 80 bin işçinin istihdam edildiği TEKEL'de, çalışanların sayısının 1985'te 50 bin 884'e, 2000'de de 30 bin 550 kişiye düştüğünü vurgulayarak, ''Bakın herkesin iktidarda olduğu dönemlerden bahsediyoruz. 2002'de, yani biz iktidara gelmeden önce de çalışanların sayısı düşmeye devam etmiş ve 24 bin 331 kişiye düşmüş. Ama bu arada 2004'den itibaren de bazı kısımların özelleştirilmesi nedeniyle çalışan sayıları düşmeye devam etmiş'' dedi.

TEKEL'de Aralık ayı başı itibarıyla 158'i kadrolu, bin 196'sı sözleşmeli, 10 bin 856 işçi olmak üzere 12 bin 210 personel olduğunu belirten Şimşek, bu personelin aylık giydirilmiş maliyetinin 3 bin 104 lira dolayında olduğunu bildirdi.

''KAPININ ÖNÜNE KONULUYORLARDI''

Şimşek, AK Parti hükümetinin TEKEL konusunda kendisinden öncekilerin almış olduğu Özelleştirme kararını uygulamayı sürdürdüğünü ifade ederek, ''Çünkü ekonomik faaliyeti azalmış, dünya değişiyor, o değişimin sonucu olarak biz de tekelin değişik kısımlarını zamanla özelleştirmişiz'' diye konuştu.

AK Parti hükümetinin Özelleştirme nedeniyle işini kaybeden işçiler konusunda kendisinden önceki hükümetlerden farklı bir uygulamayı tercih ettiğini kaydeden Şimşek, şöyle konuştu:

''Bizim 2004'de yaptığımız bir düzenleme var. Bizden önceki hükümetler döneminde kuruluş özelleştiriliyor, kıdem, ihbar tazminatı ödenen işçiler tabiri caizse kapının önüne bırakılıyordu.

Biz geldik AK Parti hükümetinin merhametini ortaya koyduk. 'Bu doğru bir uygulama değil' dedik. Hatta 'düzenlememiz geçmişte bu uygulamanın mağduru olan bütün işçileri de kapsasın' dedik ve 4-C diye bir uygulama başlattık. 4-C ile Özelleştirme nedeniyle açıkta kalan, ihbar ve ve kıdem tazminatları ödenmiş işçilerimizi yeniden kamuya alıyoruz.''

4-C statüsü kapsamında kamuda çalışanlara maaş ödendiğini, ama ödenen maaşın kıdem ve ihbar tazminatlarını almış olmaları dolayısıyla önceki maaşlarına göre düşük olduğunu vurgulayan Şimşek, ''Ama emekliliklerine kadar sosyal güvenlik primleri ödeniyor, sağlık ve her türlü hizmetler kendilerine veriliyor. Yılda 10 ay çalışıyorlar, 600-800 lira arasında maaş alıyorlar. Tabii ki önceki maaşlarına göre düşük maaş alıyorlar ama kendilerine kıdem ve ihbar tazminatları ödeniyor.''

Şimşek, TEKEL işçilerine ortalama 41 bin lira ihbar ve kıdem tazminatı ödeneceğini bildirdi.

''MAĞDUR EDEBİYATI YAPILMASIN''

Önceki dönemlerde Özelleştirme nedeniyle 18 bin 327 kişinin iş akdinin feshedildiğini ve bu kişilerin kapıya konulduğunu, kendilerinin gelip kapıya konulmuş bu kişilere sahip çıktıklarını anlatan Şimşek, TEKEL işçileri için ''mağdur edebiyatı'' yapılmamasını istedi.

Şimşek, ''Bizden öncekiler özelleştiriyor ve çalışanları sokağa koyuyordu. Biz gelmişiz 'bu doğru uygulama değil, merhametli olmamız lazım' demişiz. Bu kardeşlerimize yeniden kamuda iş imkanı sağlamışız, işe alınmalarında öncelik tanımışız. Biz demek ki bir şeyleri yanlış yapmışız'' dedi.

4-C statüsündekilerin durumunun iyileştirmek için çalışma yapabileceklerini açıkladıklarını, bu çalışmayı TEKEL işçilerinden bağımsız olarak düşündüklerini kaydeden Şimşek, şunları anlattı:

''Ama gelin görün ki, şimdi Ankara'da işçilerimiz. İşçilerimiz kendilerini ifade etmek için oradalar ama içlerine her türlü adamlar girmeye başladı. Aslında vatandaşlarımızın bunu bilmesi lazım.

Şu anda aşağı yukarı bir faaliyeti kalmamış tekel çalışanlarının bize aylık maliyeti 40 milyon lira. Bunu 12 ile çarpın. Nerede ise yılda 480 milyon lira. Eski para ile 480 trilyon lira. 72 milyonun 480 trilyon lirasını acaba biz ülkenin geleceğini hazırlamada yani eğitime, alt yapıya, araştırma ve geliştirmeye harcasak, daha fazla iş ve aş imkanı sağlasak, bu arada oradan çıkan kardeşlerimize ihbar ve kıdem tazminatlarının yanı sıra yeniden iş versek, nerede burada insafsılık, nerede burada yanlış. Herhalde bir yanlış varsa önceki hükümetler gibi davranmadığımızdan dolayıdır.''

Şimşek, bütçe görüşmeleri sırasında ''memleketi satmakla'' suçlandıklarını belirterek, ''kendilerini memleketi satmakla suçlayanların'' yaptıkları Özelleştirme uygulamalarını sıraladı.

aa



Bu haber 1,031 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,863 µs