En Sıcak Konular

TEB: 'Bizi market işçisi yapmaya çalışıyorlar'

27 Aralık 2009 15:39 tsi
Türkiye Eczacılar Birliği tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Bizler bu açıklamanın ilgili bürokratların Sayın Başbakan'ı yanlış yönlendirmesi sonucu yapıldığına inanıyoruz" denildi.

Türk Eczacıları Birliği (TEB,) Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın DEİK toplantısındaki konuşmasında "marketlerde eczane açılmasına ilişkin çalışmalar yapıldığı" yönündeki haberlere tepki gösterdi.
 
TEB'in açıklamasında, aynı bürokratların 4 Aralık günü eczanelerin önemli bir kısmının kapanmayacağını ileri sürdüğünü belirterek, 4 Aralık'ta her siyasi görüşten, Türkiye'nin her yerinde eczacıların yüzde 100'e yakınının eczanelerini kapattığı hatırlatıldı. TEB'in açıklamasında ayrıca aynı bürokratların, 24 bin'e yakın eczacının gönderdiği "Birliğim olmadan sözleşme imzalamayacağım" dilekçelerine rağmen, 16 Ocak gününe kadar binlerce eczanenin tek tek sözleşme imzalayacağı yönünde telkinde bulunduğu, ama bunun da gerçekleşmeyeceğini gördükleri ifade edildi.

"BAŞBAKAN'A RANDEVU TALEBİMİZİ YİNELİYORUZ"

TEB açıklamasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı doğrudan bilgilendirmek amacıyla daha önce de randevu talep ettikleri hatırlatılarak, bu talebin yinelendiği bildirildi. TEB açıklamasında ilaçların marketlerden satılmasının eczanelerin yaşamasından öte, hastaların yaşaması için çok büyük bir tehlike oluşturduğunu yıllardır ifade ettikleri kaydederek, "Sayın Başbakan'ın müdahalesi ile eczacılarımızın birikmiş sorunlarını çözecek, hastalarımıza hak ettikleri ilaç eczacılık hizmetinin sunumunu sürdürecek, yeni sorunlar değil var olan sorunlara çözüm üreten bir sözleşmenin 15 Ocak tarihine kadar Birliğimiz ve SGK arasında imzalanabileceğine olan inancımızı tekrarlıyoruz" denildi.

TEB'in açıklamasında dünyada sadece Amerika'da yaygın olarak uygulanan bu sistemin, sadece ilaç şirketlerinin çıkarlarını korumaya yönelik olduğunu dile getirilerek "Amerika bu sistem nedeniyle kişi başı ilaç harcamalarının en yüksek olduğu ülkedir. Bunun hükümetimizin "tasarruf' yaklaşımı ile uzaktan yakından ilgisi yoktur" ifadesinde bulunuldu. TEB'in açıklamasında, şöyle devam edildi:

"Sadece reçetesiz ilaçlarını markette sattıran bazı Batılı ülkelerin bu uygulamadan geri dönmeye başladıklarına dikkat çekerek, "Bu sistemin Türkiye'de uygulanmasının akılcı olmayan ilaç kullanımının, buna bağlı sağlık zararlarının ve maliyetlerinin katlanarak artıracağının altını çiziyoruz. Sorunun çözülmesinin yolu, hasta sağlığını ve eczacılık mesleğini tehlikeye atmak, ortadan kaldırmak değil, eczacıların ve hastaların yaşamasına izin verecek düzenlemeler yapmaktır."

ECZACI'DAN TEPKİ: "MARKET İŞÇİSİ YAPILMAYA ÇALIŞILIYORUZ"

Öte yandan, eczacılar da ilaçların marketlerde satılması yönündeki açıklamalara tepki gösterek, eczacıların market işçisi yapılmaya çalışıldığını belirttiler. eczacıların market işçisi Meşrutiyet Eczanesi sahibi Gamze Ağlamış ANKA'nın sorularını yanıtlarken eczacılık mesleğinin doktorluk gibi gerekliliği öncelikli meslekler arasında bulunduğunu belirterek, şu değerlendirmede bulundu:

"Sayın Başbakan, eczacıları market işçisi konumuna düşürmek mi istiyor? Bizler market işçisi olamayız, olmamalıyız. Bir eczacı sadece ilaç satan bir aracı değil, gerektiğinde o ilacı üreten kişidir. Bir eczacı sanılmasın ki kolay yetişiyor? Bizler gerektiğinde ilacı yapan bir meslek grubuyuz. Kimse bizleri market işçisi konumuna sokmamalı. Avrupa'da eczacıya verilen meslek hakkının örnek alınmasını istiyoruz."

haberler.com



Bu haber 803 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,713 µs