En Sıcak Konular

Hisarcıklıoğlu: Biz 2010'a hazırız

27 Aralık 2009 13:34 tsi
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ''Biz (DEİK), 2010'a hazırız. 8 bölgede ve 84 ülkede şimdiden takvimlendirdiğimiz 100'ün üzerinde projemiz ve 600'den fazla etkinliğimiz v

Hisarcıklıoğlu, DEİK'in 2009 yılı Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, bugün ölümünün 73'üncü yılı olan şair Mehmet Akif Ersoy'u andı.

Türk özel sektörünün tribünde kuralları izleyen ve sonuçlarına maruz kalan değil, kuralların belirlendiği masada yer alan bir oyuncu perspektifini hedeflediklerini ifade eden Hisarcıklıoğlu, ''Türkiye Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne seçilmiş, G-20'de yer almış, Medeniyetler İttifakı'nı kurarken, biz de küresel iş dünyası kuruluşlarının karar verici makamlarında söz sahibi olduk'' dedi.

2020'de dünya ekonomisinin 20 trilyon dolar büyüyeceğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, küresel kriz geride bırakıldığında rekabetin çok daha acımasız olacağını belirtti.

Hisarcıklıoğlu, ''Gelecekte zorlu bir küresel sistemle karşı karşıya kalacağız. Bu geleceği, bu sistemi şimdiden anlamaya çalışmalı ve nasıl bir hazırlık içerisinde olmamız gerektiğini tartışmalıyız. İyimser ya da kötümser değil gerçekçi olmalıyız'' dedi.

Herkesin umudunu Türkiye'ye bağladığını anlatan Hisarcıklıoğlu, önümüzdeki dönemde Türkiye'nin yükümlülüklerinin daha çok artacağını bildirdi. Hisarcıklıoğlu, önümüzdeki yıllarda dünyada 3 temel iktisadi alanın oluşmasını beklediğini ifade ederek şunları kaydetti:

''İlk grupta petrol ve doğalgaz kaynaklarına yaslanacak ülkeler olacak. Başta Suudi Arabistan olmak üzere Körfez ülkeleri, Rusya, İran, Irak ve kısmen Brezilya bu kümede yer alıyor. İkinci grupta, rekabet avantajlarına sahip net ihracatçı ülkeler olacak. Kore, Çin, Hindistan gibi cari fazla veren ekonomileri bu kümede sayabiliriz. Üçüncü grup olarak da, inovasyon odaklı, teknoloji geliştirme kapasitesi yoğun, yüksek katma değer yaratan ve ithalat kapasiteleri güçlü ülkeler. Bu kümede de ABD, Avrupa ve Japonya var.

Şu anda Türkiye, bu üç kümenin hiçbirinde değil. Bu noktada geleceği düşünmek ve tasarlamak önem kazanıyor. Bu kümelerdeki ülkelerle ihracat alanında, yatırımlar alanında, 3. ülkelerde işbirlikleri alanında neler yapabileceğimiz önem kazanıyor.''

-''2010'A HAZIRIZ''

Önlerinde duran bu tablonun içerisinde DEİK olarak sorumluluklarının farkında olduklarını söyleyen Hisarcıklıoğlu, ''Biz, 2010'a hazırız. 8 bölgede ve 84 ülkede şimdiden takvimlendirdiğimiz 100'ün üzerinde projemiz ve 600'den fazla etkinliğimiz var'' dedi.

Hisarcıklıoğlu, ABD, Çin, Hindistan ve Almanya'da kurdukları iş konseylerinde eyalet stratejisine geçiyor olduklarını belirterek, kıta ekonomileri olan bu ülkelerde tek bir merkeze değil, farklı merkezlere de odaklanmak istediklerine dikkati çekti.

Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:

''Sadece New York'a değil, Los Angeles'a da yük indirmek istiyoruz. İş konseylerinin bünyesinde bölgesel alt komiteler kuruyoruz. 2010'da hızlanacak bu sürece paralel olarak strateji geliştirme çalışmalarını yürüteceğiz. Kuracağımız Strateji Geliştirme Ofisi'miz, Amerika'ya ihracatın artırılması çalışmamızda olduğu gibi anahtar teslim projeler üretecek.

Bölge bölge politikalarımızı netleştirdik. Amerika Birleşik Devletleri 2,1 trilyon dolarlık ithalat, yıllık ortalama 300 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım yapan önemli bir partner. Bu iki kanalda ABD ile ilişkilerimizi geliştirmeye odaklanacağız. Başkan Obama'nın zikrettiği 'model ortaklık' çerçevesi için ekonomik işbirliklerini kaçınılmaz görüyoruz. 50'den fazla etkinlik planladığımız ABD ile 2010'da 'Şimdi ekonomi konuşma zamanı' mesajı vereceğiz.

Türkiye'nin yurt dışında düzenlediği en büyük ve en etkili faaliyet olarak gösterilen ve 10'dan fazla sektörde karşılıklı işbirliği imkanlarını tartıştığımız Türk Amerikan İş Konseyi Ortak Toplantısı bu yıl 9–11 Nisan tarihlerinde Washington'da gerçekleştirilecek.''

Gelenekselleşen ve New York'ta düzenlenen yatırım konferanslarının 2010'da da devam edeceğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, ABD'li yatırım fonlarının kriz sonrasında çok daha hassas olduğundan bu yıl Türkiye'nin sunduğu fırsatları onlarla yerinde paylaşmanın her zamankinden daha önemli olduğunu söyledi.

Enerji konusunda, yatırımlar ve Türkiye'nin koridor olarak öne çıkmasına dair iki beklentilerinin olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, ''Bakanlığımız ile birlikte bir Enerji Konferansı düzenlemek için çalışmalar yürütüyoruz. ayrıca kültür alanında da etkinliklerimiz var'' dedi.

DEİK olarak 'Latin Amerika'ya Açılım Stratejisi' kapsamında ''Hola! Latin Amerika''(Merhaba Latin Amerika) başlıklı bir proje başlatacaklarını bildiren Hisarcıklıoğlu, 7 aşamalı Latin Amerika projelerini bu yıl içerisinde kamuoyuyla paylaşacaklarını ifade etti.
 
Hisarcıklıoğlu, ekonomistlerin Latin Amerika'yı yarım milyarı geçen nüfusu, 3 trilyon dolara yaklaşan ekonomik büyüklüğü ve 1 buçuk trilyon dolara yaklaşan ticaret hacmiyle 'yıldız bölge' olarak nitelendiğine dikkati çekerek, ''Dün bazı ülkelerin 'arka bahçesi' olarak görülen bölge bugün ulaştığı dev tedarikçi konumuyla 'Küresel ekonominin ön bahçesi' olmaya aday bir performans sergiliyor. Bu yıl ziyaret edeceğimiz diğer ülkeler Arjantin ve Karayipler'' dedi.

Özellikle Brezilyalı şirketleri önemsediklerini anlatan Hisarcıklıoğlu, Avrupa Birliği ülkelerine ilişkin şöyle konuştu:

''Avrupa Birliği ülkelerine yönelik 6 öncelik belirledik. 2010 dönem başkanları İspanya ve Belçika'ya ağırlık vereceğiz. Özellikle İspanya ile ilişkilerimiz çok iyi. İspanyol ortaklarımızın dönem başkanlığını fırsat olarak görüyoruz. Bu dönem başkanlığında Avrupalı partnerlerimize 'bize heyecanımızı geri verin' mesajını vereceğiz.

Berlin'de sayın Başbakanımızın da davetli olduğu 'KOBİ'ler için Yeni Başarı Hikayeleri' etkinliğini Deutsche Bank'la beraber yapacağız. İsveç ile yüksek teknoloji AR-GE ve telekomünikasyon alanında işbirliği odaklı çalışacağız. Danimarka da odağımızda olacaktır. Financial Times ile Londra'da ortak bir finans toplantısını da takvime aldık. Kriz dönemlerinde uluslararası yatırımcılar miyoplaştığından New York'ta olduğu gibi Londra'da da yatırımcılarla buluşacağız.

Tüm çalışmalarımızda 2010 Avrupa Kültür Başkenti temasını vurgulayacağız. Ayrıca, taşıma kotaları ile ilgili haksız uygulamaları yüksek sesle dillendirmeye devam edeceğiz.''

-AFRİKA'DA ''ÜÇGEN'' STRATEJİSİ-

Hisarcıklıoğlu, kriz sona erdiğinde çok konuşulacak bir kıta olan Afrika'da emtia fiyatları yukarı tırmandıkça imkanların da artacağını dile getirerek, ''Afrika'yı ikiye ayırıyoruz. Libya ve Mısır'ın öne çıktığı Kuzey Afrika ve Sahra'nın güneyindeki Afrika. Bu kapsamda, Sahra'nın güneyindeki Afrika'da 'Üçgen Stratejisi'ni hayata geçireceğiz'' diye konuştu.

2010'da Nijerya ve Senegal ile de iş konseyleri kurmak istediklerini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, ''Hedefimiz Afrika Kıtası'nda orta vadede Büyükelçilik açtığımız her ülkede iş konseyine sahip olmak'' dedi.

Hisarcıklıoğlu, 21. asırda dünyanın iktisadi ağırlık merkezinin, Pasifik olacağına işaret ederek, enerji ithalatçısı bu bölgenin Rusya, Orta Asya, Orta Doğu ve Afrika ile kuracağı ilişkilerin seyrinin dünya ekonomisi için belirleyici olacağını bildirdi.

Hindistan'da 2010 yılında dev bir iş forumu gerçekleştirmek istediklerini dile getiren Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

''Çin'in Şangay şehrinde 4. yurt dışı temsilciliğimizi açmayı kararlaştırdık. Geleceğin New York'u denilen Şangay'ı tercih ederek başkent Pekin'in dışında yoğunlaşan dev Çinli şirketlerin, gerek ithalat gerek yatırım kararları, gerekse de 3. ülkelerde işbirlikleri açısından ilgisini Türkiye'ye çekmek istiyoruz. Şangay temsilciliğimizi bir 'iş geliştirme ofisi' olarak tasarlıyoruz. 2010 Türkiye'de Japon yılı. 2010'un sonunda büyük bir Türk – Japon İş Konseyi Ortak Toplantısı düzenleyeceğiz.

Avrasya bölgesi, en etkin olduğumuz bölgelerin başında geliyor. Avrasya'yı bir rekabet alanı değil, küresel işbirliği sahası olarak görüyoruz. Avrasya'da sloganımız 'Lojistikten Enerjiye, Ticaretten Yatırımlara Maksimum Entegrasyon'. Rusya, Türkiye'nin en büyük ticaret partneri haline geldi. Kazakistan'da sayın Nazarbayev'in doğrudan ricasıyla Organize Sanayi Bölgesi tecrübesini paylaşacak programlar gerçekleştireceğiz.

Vizelerin kalktığı, serbest ticaret anlaşmalarının imzalandığı, ikili ilişkilerin süratle geliştiği Orta Doğu bölgesinde faaliyetlerimiz 2010'da ivme kazanacak. STA müzakereleri bittiğinde Basra, Akdeniz ve Kızıldeniz üçgeninde bir serbest ticaret bölgesi kurulmuş olacak. Kızıldeniz'i, Akdeniz'e, Basra'yı Karadeniz'e modern tren yolları, otoyollar ve boru hatları ile bağlamak zorunda kalacağız.''

Hisarcıklıoğlu, Irak'ın yirmi birinci yüzyıl boyunca önemini koruyacağını dile getirerek, ''Bu yıl programımıza bir de Türk – Filistin İş Konseyi Ortak toplantısı koyduk'' dedi.

Körfez İşbirliği Konseyi ile devam eden STA müzakerelerinin bir an önce tamamlanmasını istediklerini ifade eden Hisarcıklıoğlu, 2009'un 9 ayında bölgeden alınan yatırımın 100 milyon doları bile bulmadığını, bu konuda mesafe kat etmek için ''Boğazdan Körfeze Fırsatlar: Türk – Körfez İş Forumu'' için zemin yokladıklarını bildirdi.

Hisarcıklıoğlu, Şair Ahmed Arif'in sözleriyle 'Dışarıda gürül gürül akan bir dünya' varken, hiç kimsenin durma lüksü olmadığını belirterek, ''Önümüzde 3 olgu var, mevcut, muhayyel ve mümkün. Mevcudu analiz edecek, muhayyeli düşünecek, mümkünün peşinde olacağız. Bu dönüşüm sürecinde milli hedefimiz, şirketlerimizin ve ülkemizin ölçeğini büyüterek, ülkemizin dünyanın en büyük 10 ekonomisi içinde yer almasını sağlamaktır'' diye konuştu.

-''KARŞI KANATLARIN SEÇİMİNDE TİTİZ DAVRANMAYA ÇALIŞIYORUZ''

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı ise DEİK'in görevlerini sıralayarak, üyelerin arasında üçte birinin uluslararası ticareti temsil ettiğini vurguladı.

Yırcalı, 84 iş konseyinin Türkiye'nin ekonomik durumunu değerlendirmek üzere çalışmalar yaptığını dile getirerek, ''Her ülkede yapılacak çalışmada karşı kanat çok önemli. Biz de yeni kurulan iş konseylerinde karşı kanatların seçiminde titiz davranmaya çalışıyoruz'' dedi.

DEİK'in 11 dilde her türlü faaliyeti gerçekleştirebildiğine dikkati çeken Yırcalı, 2009 yılında 500'den fazla etkinlik yaptıklarını, böylelikle DEİK'in bütün yıl boyunca, iş günlerine oranlandığında ortalama olarak 2 tane etkinlik gerçekleştirdiğini söyledi.

Yırcalı, 2010'da Çin'in Şanghay kentinde bir temsilcilik açarak Asya Pasifik'teki ekonomik gelişmeleri takip etmeye çalışacaklarını belirterek, sektörel çalışmalara başladıklarını ve sağlık sektörünün bunlar içerisinde çok önemli olduğunu dile getirdi.

aa



Bu haber 912 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,851 µs