Erdoğan ve Başbuğ üç saat ne konuştu? | " /> Erdoğan ve Başbuğ üç saat ne konuştu? | "/>

En Sıcak Konular

Erdoğan ve Başbuğ üç saat ne konuştu?

27 Aralık 2009 11:16 tsi
Erdoğan ve Başbuğ üç saat ne konuştu?

Türkiye çok kritik bir dönemden geçiyor. Arınç'a suikast iddiası sonrasında Ankara'da yer yerinden oynuyor. Başbakan, Başbuğ ve Koşaner ile 3 saat baş başa görüşüyor. Görüşme talebi kimden geldi? Erdoğan Başbuğ'a ne dedi? İşte hiçbir yerde olmayan ilgi

Demokratik açılım, sokak hareketleri, 7 şehit asker, DTP'nin kapatılması...

Türkiye'nin hızlı değişen gündemi bunları geride bırakalı iki hafta oldu.

Şimdi tüm Türkiye tüyler ürperten bir iddiayı konuşuyor.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a suikast hazırlığı iddiasını…

Herşey geçtiğimiz hafta Çukurambar'da Arınç'ın evinin arka sokağında iki subayın yakalanmasıyla başladı.

İddialar muhtelifti. İki subayın Arınç’a suikast hazırlığı yapıldığı gerekçesiyle gözaltına alındığı haberleri medyaya yansıdı. Ancak subayların serbest bırakılmasıyla iddialar suikast hazırlığından dinleme-izlemeye döndü. Bu arada Genelkurmay Başkanlığı ilginç bir açıklama yaparak iki subayın ilgi sızdıran bir askeri personeli izlediğini söyledi.

Ancak en başından beri “mağdur” olduğunu savunan Arınç Genelkurmay açıklamasından sonra geri adım atmayarak “bu işin mağduru benim. Genelkurmay’da böyle bir hazırlığın olmadığına inanmak istiyorum” dedi.

Arınç’ın kafasında soru işaretleri vardı… Aslında Türkiye’nin de… Genelkurmay açıklaması şüphesiz geride pek çok soru işareti bıraktı. Başbuğ da bunun farkında olmalı ki “bazı noktaları eksik bırakmış olabiliriz” dedi.

Bu açıklama hem bir ilk açıklamadan geri dönüşü anlatıyordu, hem de önemli gelişmelerin olacağını. Başbuğ’un açıklamasını hemen ardından savılar Özel Kuvvetler Komutanlığı’na baskın düzenledi. Türkiye tarihinde bir ilk olan aramada Genelkurmay’ın kozmik bürosuna girilmeye çalışıldı.

Savcıların Cuma gecesi yapılan aramaları tamamlanamadı, çünkü içerde sorun çıktı. Askeri yetkililer savcıların Özel Kuvvetler’deki diğer odaları aramasına izin vermedi. Bunun üzerine yetkili hakim tüm kapı ve camlara mühür vurarak Cumartesi gecesi aramalara devam etmek üzere oradan ayrıldı. Ayrılırken de sekiz subayın gözaltına alındığı haberi geldi. İşte sabah saatlerinde gerçekleşen sürpriz Erdoğan-Başbuğ zirvesi kozmik odanın kapısı mühürlüyken gerçekleşti.

Peki Erdoğan ve Başbuğ neden görüştü? Görüşme talebi kimden geldi?

Ankara bu soruların yanıtını arıyor. Zira çok önemli bu görüşme tam üç saat sürdü. Görüşmeye Kara Kuvvetleri Komutanı Işık Koşaner de katıldı. Ancak talebin kimden geldiği konusunda her iki taraf da tam bir sessizlik içinde. Her iki tarafın basın müşavirleriyle yapılan görüşmelerde bu soruya özellikle yanıt vermiyorlar. Çünkü bu soruya verilecek yanıt olayınmahiyetine tamamen farklı bir anlam katabilir.

Yapılan yorumlar şöyle: Erdoğan çağırdıysa bu Başbakan’ın elinde güçlü bilgi ve belgeler olduğu anlamına gelir. Bunlar hakkında Başbuğ’a soru sormuş olabilir. Özellikle Arınç’a suikast iddiasıyla ilgili…

Görüşme talebi Başbuğ’dan gelmişse iki ihtimal var: Başbuğ kozmik odası mühürlüyken bu rahatsızlığı Başbakan Erdoğan’a aktarmış olabilir. Elbette Trabzon’da yaptığı açıklamalarda görüldüğü gibi önceki biriken kzıgınlıklar da buna eklenmiş olabilir. Ancak bu düşük ihtimal. Çünkü Genelkurmay Başbaklan Yardımcısı’na yönelik olduğu iddia edilen bir suikast hazırlığıyla ilgili doğru bilgilendirme yapmayarak yanlış yerde durdu. İkinci ihtimal de Başbuğ’un sürecin tamamen kontrolünden çıktığını görmesi üzerine Erdoğan’a giderek tam bilgilendirme yaptığı şeklinde. Çünkü iddiaya göre artık her şey biilniyor. Özel kuvtetlerdeki belgelere de el konulmuş durumda. Evet o gecenin öncesinde karargahta pek çok belgenin yakıldığı biliniyor, ancak savcıların eline “kimsenin bilmemesi, görmemesi” gereken bazı belgelerin geçtiği konuşulan konulardan birisi…

Kimi bası kuruluşları görüşme talebinin Erdoğan’dan geldiğini ileri sürüyor. Ancak iyibilgi’nin edindiği bilgiler tam aksini gösteriyor. Edinilen ancak doğrulanamayan bilgilere göre görüşme talebi General Başbuğ’dan gelmiş. Bu savcıların eline ciddi belgelerin geçtiği anlamına geliyor.

Görüşmeyle ilgili diğer bir soru işareti Kara Kuvvetleri komutanı Koşaner’in neden orada olduğuna ilişkin… İlk bakışta Koşaner’in orada olması MGK öncesi hazırlık toplantısında İçişleri Bakanı Atalay’ın Irak gezisiyle ilgili yapılacak görüşmelere bağlandı, ancak sonra Koşaner’in Başbuğ Erdoğan görüşmesine katıldığı ortaya çıktı. Peki, Koşaner neden ordaydı? İşte bu sorunun yanıtı da muhtelif. Kimisi “Büyükanıt’la yapılan Dolmabahçe görüşmesinden sonra ortaya çıkan tartışmaların çıkmaması için” diyor kimisi 30 Ağustos’ta Genelkurmay Başkanı olacak Koşaner ile Başbuğ’un “halef-selef ilişkisi”ne vurgu yapıyor.

Özetlersek, dünkü görüşmede neler konuşulduğu az çok biliniyor, ancak resmi makamların açıklama yapmaması hararetli gündemle birlikte insaların aklına olmadık seçenekler getiriyor.

Türkiye tarihi günlerini yaşıyor…

Her ne kadar insanların aklında demokrasinin geleceğine ilişkin bazı tedirginlikler yer alsa da şunu söyleyebiliriz: Bu süreçten demokrasi kazançlı çıkacak. Ele geçen belgeler bunu söylüyor…


www.iyibilgi.com



Bu haber 1,421 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,248 µs