kozmik odaya girildi | " /> kozmik odaya girildi | "/>

En Sıcak Konular

Özel Kuvvetler'de kozmik odaya girildi

27 Aralık 2009 09:15 tsi
Özel Kuvvetler'de kozmik odaya girildi 
Özel Kuvvetler'deki 'mühürlü odalar'a ikinci aramada girildi.

Arınç'a yönelik suikast iddiasını soruşturan sivil savcılar, önceki gece Özel Kuvvetler'e bağlı Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı'nda 10 saatlik bir arama yaptı. 8 subayın gözaltına alınmasıyla sonuçlanan ilk aramada Özel Kuvvetler Komutanlığı'nın 'kalbi' olarak tabir edilen mühürlü evrak odasına girilmesine izin verilmedi. Bunun üzerine odanın kapısı mühürlendi. Savcılar, söz konusu odaya da dün akşam yapılan ikinci aramada girdi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a suikast ve devletin zirvesine yönelik izleme iddialarıyla ilgili soruşturma derinleşiyor. Özel yetkili savcılar, ikinci kez Seferberlik Tetkik Kurulu'nu aradı. Askerler tarafından önceki akşam girişi engellendiği için hâkim tarafından mühürlenen kozmik bürolarda inceleme yapıldı.

Genelkurmay Özel Kuvvetler Komu-tanlığı'na bağlı Seferberlik Tetkik Ku-rulu'nda önceki akşam yapılan 10 saatlik aramanın sonucunda 8 asker gözaltına alındı. Bunlar arasında kurulun başındaki bölge komutanı Albay Yusuf A.'nın yanı sıra Arınç'la ilgili bilgi notlarını yutmaya çalışırken yakalanan Albay Erkan Y.B. ve Binbaşı İbrahim G. de bulunuyor. Diğer 5 subayın, Albay Erkan Y.'nin üzerinden çıkan listede adı geçen personel olduğu öğrenildi. Gözaltıları kamuoyuna Genelkurmay Başkanlığı duyurdu. Açıklamada, aramanın önceki akşam saat 19.30'da başladığı ve dün sabah saat 05.46'da tamamlandığı belirtildi.

Edinilen bilgilere göre, özel yetkili 5 savcı, askerî personel tarafından engellenmeye çalışıldı. Savcılara sadece gözaltına alınıp serbest bırakılan albay ve binbaşının odasının aramasına izin verilmesi krize sebep oldu. Bunun üzerine arama kararını veren 11. Ağır Ceza Mahkemesi Hâkimi Kadir Kayan, 02.30'da olay yerine geldi. Askerî personel, hâkime de direnince bu kez binaya Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Aslan Güner çağrıldı. Görüşmeden sonuç çıkmayınca Kadir Kayan, aranmasına izin verilmeyen odaları ve pencereleri mühürleyerek olay yerinden ayrıldı.

Özel Kuvvetler Komutanlığı'na bağlı Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı'nda yapılan aramanın detayları belli oldu. Edinilen bilgiye göre 19 Aralık'ta Arınç'ın evinin yakınında gözaltına alınan iki subayın serbest bırakılmasının ardından delillerin yok edildiği ihbar edildi. Bunun üzerine Ankara 11. Ağır Ceza Mehkemesi'nden Özel Kuvvetler Komutanlığı'na bağlı Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı'nda arama kararı çıkartıldı. Arama için Cumhuriyet Savcısı Şemsettin Özcan'ın başkanlığında özel yetkili beş savcı görevlendirildi. Savcılar, Ankara 11. Ağır Mahkemesi Nöbetçi Hâkimi Kadir Kayan'dan alınan arama kararı ile birlikte mesai saati bitiminde Balgat Kirazlıdere mevkiinde bulunan Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı'na geldi. Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü (TEM) ekipleri arama için olay yerinde hazır bulundu.

Savcıların genel arama kararı bulunmasına rağmen nizamiyeden içeri sokulmaması krize neden oldu. Genelkurmay Adli Müşavirliği'nce görevlendirilen askerî savcının gelmesiyle sivil savcılar başkanlığa alındı. Aramada askerî savcı, sivil savcılara eşlik ederken TEM ekiplerinden ise sadece iki polis şefi içeri girebildi.

Seferberlik Bölge Başkanlığı'ndaki arama çalışmaları 19.30'da başladı. Savcılar mahkeme kararına dayanarak binadaki diğer odalarda da arama yapmak istemesi ikinci bir krize neden oldu. Askerî personel, sadece Arınç'ın evinin çevresinde yakalanan Albay Yılmaz B. ile Binbaşı İbrahim G.'nin çalışma odalarının aranmasına müsaade etti. Savcıların ellerindeki kararın binada genel aramayı içerdiğinde ısrar edince fizikî direnişle karşılaştı. Bunun üzerine gece savcılar 02.30'da Hakim Kadir Kayan'ı arayarak, verdiği kararın gereğini yerine getiremediklerini bildirdi. Hakim Kayan, gece yarısı olay yerine geldi. Ancak askerî personel, Hakim Kayan'a da direndi. Bu noktadan sonra olaya Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Aslan Güner müdahil oldu. Seferberlik Bölge Başkanlığı'na gelen Orgeneral Güner, Hakim Kayan'dan fazla ısrar etmemesi yönünde ricada bulundu. Direnci kıramayan Hakim Kayan da önemli delillerin olduğu düşünülen bütün bölümlerin kapı ve pencerelerini mühürleyip, tutanak tutarak binadan ayrıldı. Binada savcıların arama yapmak istediği odalara dün bu yüzden geç saatlere kadar girilemediği öğrenildi.

Engellemelerden dolayı yarım kalan arama dün kaldığı yerden devam etti. Şemsettin Özcan'ın başında bulunduğu özel yetkili savcılar, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerle birlikte dün akşam saat 21.00'de Kirazlıdere'deki Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı'na gitti.

İkinci aramada izin verilmediği için Hakim Kadir Kayan'ın mühürlediği ve Özel Kuvvetler Komutanlığı'nın kalbi olarak adlandırılan "mühürlü evrak odası"na girdi. Özel yetkili savcılara Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşavirliği'nce görevlendirilen askerî savcı da eşlik etti.

Seferberlik Bölge Başkanı Albay da sorgulanıyor

10 saatlik aramada Ankara Seferberlik Bölge Başkanı Albay Yusuf A. ile 19 Aralık'ta Arınç'ın Çukurambar'daki evinin arka sokağında yakalanıp serbest bırakılan Albay Erkan Yılmaz B. ve Binbaşı İbrahim G. hazır bulundu. Sabah saat 05.46'da sonuçlanan aramada Başkan Albay Yusuf A., Albay Erkan Yılmaz B. ve Binbaşı İbrahim G.'nin de aralarında bulunduğu 8 subay gözaltına alındı. Gözaltına alınan diğer 5 subayın Albay Erkan Yılmaz B.'nin üzerinden çıkan listede adı geçen personel olduğu belirtiliyor. Söz konusu subayların Bülent Arınç'ın evinin çevresinde keşif ve gözetleme yapan otoları rent a car firmasından kiraladıkları saptanmıştı.

8 subayın gözaltına alındığını kamuoyuna Genelkurmay duyurdu

Özel Kuvvetler Komutanlığı bünyesinde bulunan Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı'ndaki aramanın ardından gerçekleşen gözaltıları kamuoyuna Genelkurmay duyurdu. Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinde yer alan bilgi notunda, sabaha karşı biten aramadan sonra başkanlıkta görevli 8 askeri personelin gözaltına alındığı bildirildi. Aramanın önceki akşam saat 19.30'da başladığı belirtilen açıklamada, şöyle denildi: "İlgili kanun ve mevzuat uyarınca aranan yerin askerî mahal olması nedeniyle arama cumhuriyet savcıları nezaretinde Merkez Komutanlığı görevlileri tarafından icra edilmiştir. Sabah saat 05.46'da sona eren aramayı müteakip burada görevli 8 askerî personel gözaltına alınarak, Ankara Merkez Komutanlığı'na götürülmüşlerdir.''

zaman



Bu haber 987 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,505 µs