En Sıcak Konular

Yılbaşında Türk halkı evde oturacak

26 Aralık 2009 14:41 tsi
MasterIndex araştırmasına göre, Türk halkının yüzde 86'sı, hafta sonu ile birlikte üç gün olan yılbaşı tatilini, yüzde 79'u ise yılbaşı gecesini evde geçirecek.

MasterCard tarafından Türkiye'nin kentsel nüfusunu temsil eden 11 il merkezinde bin kişi üzerinde yapılan MasterIndex araştırmasıyla, Türk halkının yılbaşı tatilini nasıl geçireceği ve yılbaşına özel harcama alışkanlıkları belirlendi. Araştırmaya göre Türk Halkı'nın büyük çoğunluğu (yüzde 86) yılbaşı tatilini evlerinde geçirecek. Yüzde 6'sı akraba-ailesinin yanında geçirmeyi planlarken, yüzde 2'lik kesim şehir dışına tatile, yüzde 1'lik kısım ise yurt dışına tatile gitmeyi planlıyor.
Yılbaşı tatilini evde geçirme planı kadınlarda yüzde 89 iken, erkeklerde yüzde 83'te kalıyor. Sosyo ekonomik seviye azaldıkça, evde oturma oranı da artıyor. Yüksek gelir grubunun yüzde 70'i tatilimi evde geçireceğim derken bu oran düşük gelir grubunda yüzde 91'e çıkıyor.

Araştırmada, hafta sonu ile birleşince üç güne çıkan yeni yıl tatilinin yanı sıra yılbaşı gecesi ne yapılacağı sorulduğunda sonuçlarda bir değişiklik olmuyor. Türk halkının büyük çoğunluğu (yüzde 79) yılbaşı gecesini evlerinde geçirmeyi planlıyor. Yüzde 12'lik kesim dışarıda eğlenmeyi planlarken halkın yüzde 9'u hala kararsız.

TÜRKİYE'NİN YÜZDE 55'İ YILBAŞINA ÖZEL ALIŞVERİŞ YAPMIYOR

Araştırma sonuçlarına ilişkin yapılan yazılı açıklamada, Türk halkının yüzde 45'i yılbaşı gecesi için özel alışveriş yapmayı planladığını ve bu alışverişin büyük bölümünün yiyecek-içecek alışverişi olacağını söylüyor. Yapılan alışverişin yüzde 53'ü yiyecek ve içecek, yüzde 26'sı hediye, yüzde 9'u giyim, yüzde 5'i eğlence ve yüzde 5'i film alışverişi. Yılbaşı gecesi için ayrılan ortalama bütçe ise 127 TL. Konu yeni yıl hediyesi almaya gelince Türk halkı ortalama 1 kişiye hediye alıyor ve bu hediye için ortalama 48 liralık bütçe ayrılıyor.

Bu rakam 15-19 yaş grubunda 90 liraya düşerken, 55–64 yaş grubunda 217 liraya çıkıyor. Sonuçlara bakıldığında gelir seviyesi azaldıkça yılbaşı için ayrılan bütçe de azalıyor. Yüksek gelir grubundakiler ortalama 223 lira ayırırken, düşük gelir grubundakiler 76 lira ayırıyor.

Yeni yıl için bir kişiye ve ortalama 48 liralık hediye alındığı ortaya çıkıyor. Genç yaş gruplarında ve yüksek gelir seviyesinde hediye alanların oranı artıyor. Gelir seviyesi arttıkça, hediye için harcanan miktarda da artış gözleniyor. Yüksek gelir seviyesine sahip kesimin ortalama hediye bütçesi 91 lira iken düşük gelir grubunda bu miktar 35 liraya iniyor.

EGE BÖLGESİNDEKİLER DIŞARIDA GEÇİRMEYE EĞİLİMLİ

Yılbaşı gecesini evde geçirme planı 20–24 yaş (yüzde 66) ve 25-29 yaş (yüzde 69) diğer yaş gruplarına göre daha düşük. Yüksek gelir grubunda ise yeni yıl gecesini evde geçirmeyi planlıyorum diyenlerin oranı yüzde 50. Bu oran, düşük gelir grubunda yüzde 90'a çıkıyor. Sonuçlar bölgesel bazda incelendiğinde ise Ege Bölgesi halkının yüzde 68'lik oranla yılbaşı gecesini dışarıda geçirmeye en meyilli kesim olduğu görülüyor. Karadeniz Bölgesi halkının yüzde 88'i ise yeni yılı evlerinde karşılamayı planlıyor.



Bu haber 678 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,128 µs