En Sıcak Konular

Çiçek: 7 senede hiç doğru bir şey yapmadık mı?

25 Aralık 2009 20:01 tsi
Bütçe göüşmelerinde Başbakan Yardımcısı Çiçek, "Biz, bu 7 senede hiç doğru bir şey yapmadık mı? Hiç ülke yararına bir şey yapmadık mı?" diye sordu. Çiçek, "Hükümetin yaptıkları meçhul değil, meçhul olan muhalefet. Her ile bir üniversite açtık. Bu da mı

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, bütçe görüşmelerinde muhalefetin sergilediği tavrı eleştirerek, 'Biz, bu 7 senede hiç doğru bir şey yapmadık mı? Hiç ülke yararına bir şey yapmadık mı?' dedi.

2010 Merkezi Yönetim Bütçesi Kanunu Tasarısı'nın tümü üzerinde Hükümet adına konuşan Çiçek, sözlerine; Türkiye'nin birliği, dirliği ve kalkınması için emek veren herkesi rahmetle ve minnetle andığını ifade ederek başladı. Çiçek, sözlerinin başında Türkiye Cumhuriyeti'nin 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün ölüm yıldönümünü hatırlatarak, 'Kendisini bu kürsüden saygıyla anıyorum' dedi.

Bütçe müzakerelerinin, parlamento ve demokrasi kültüründe önemli bir yeri olduğunu Kaydeden Çiçek, bu müzakereleri bir 'parlamento klasiği' olarak niteledi. Bütçelerin, parlamentoların varlık sebebi olduğunu anlatan Çiçek, parlamentoların, bütçe hakkına sahip çıkılmasıyla ortaya çıktığını ifade etti.

Çiçek, parlamenter sistemi kabul eden bütün ülkelerde genellikle Aralık ayında bütçe müzakerelerinin yapıldığını hatırlatarak, bu müzakerelerde geçmiş yılların, bugünün ve geleceğin değerlendirildiğini anlattı.

Bütçe görüşmelerinde partilerin 'görücüye çıktığını' ifade eden Çiçek, Meclis televizyonu aracılığı ile görüşmelerin vatandaşlar tarafından da izlendiğini söyledi. Meclis kürsüsünün 'milletin kürsüsü' olduğunu vurgulayan Çiçek, milletin yararına olan her şeyin burada konuşulacağını belirtti.

Ülkenin her türlü sorununun konuşulacağı yerin Meclis olduğunu kaydeden Çiçek, bu bütçenin AK Parti hükümetlerinin 8. bütçesi olduğunu söyledi.

Çiçek, bu bütçelerde ne söylediğine bakıldığında ortak bir noktanın görüleceğine işaret ederek, şunları söyledi:

'O da şudur: Hükümetler hep kötüdür. Biz, 7 yıldır her şeyi kötü yaptık... Her şeyi berbat ettik. Bu ülkede yaptığımız hiç iyi bir şey yok. Noktayı koydukları anda da 60. dakika dolmuş oluyor. Şimdi bu doğru mudur? Bir arkadaşımız 'insaflı olun' dedi. İnsaf, dinin yarısıdır. Böyle denilir bir atasözümüzde. Biz, bu 7 senede hiç doğru bir şey yapmadık mı? Hiç ülke yararına bir şey yapmadık mı? Hiç ülkenin menfaatine, ileri gitmesine, milletimize hizmet yolunda taş üstüne hiç taş koymadık mı? Bırakın taş koymayı, teşekkürü hak edecek küçük bir işte mi yapmadık? Eğer, siyasette yapılan her şeyi inkar eden bir kültür oluşturursak, siyaset kültürünü inkar kültürüne dayandırdığımız takdirde de siyasete güven azalıyor. Biz yaptığımız her şeyi doğru yaptık diyemeyiz belki ama doğru niyetiyle yaptık.

Muhalefet, iktidarın yanlışlarını söyleyecek ama doğru yaptıklarını da söyleyecek. Bir önceki bütçe konuşmasında da ifade etmiştim; dere tepe düz gittik, geriye dönüp baktığmızda, bu müzakere stilinde bir arpa boyu yol gittik mi?'


'MEÇHUL'

'Aziz milletimize soruyorum: Bugünkü müzakerelerin sonucunda, 'ben iktidar olsaydım şu yanlışları yapmazdım' tarzında bir proje üretildiğine tanık olan var mı?' diyen Çiçek, bu olmadığı sürece siyasetin bir 'karalama' olacağını söyledi. Bu geleneğin terk edilmesini isteyen Çiçek, bu durumun 'beyin tembelliğine sevk ettiğini' öne sürdü.

İktidarın ne yaptığının belli olduğuna işaret eden Çiçek, 'İktidarın meçhul olan bir yanı olmaz. Parlamenter sistemde, demokratik sistemde, iktidarın ne yapacağı meçhul değildir. Neden Hükümet programı var, getirdiği yasalar var, bütçesi var. Bunlardan bellidir. Vatandaş açısından meçhul olan bir yön yok. Meçhul olan ne? Meçhul olan muhalefet' diye konuştu.

Batı sistemlerinde bu tür muhalefetin ortadan kalktığını belirten Çiçek, şöyle devam etti:

'Her şey iyi gidiyordu da vatandaş yanılıp bizi mi seçti? Öyle şeyler ortaya konuldu ki bu millet akşamı zor çıkarır, sabahı çıkarması da kesinlikle mümkün değil... Birilerimiz manifaturacaya gidiyor kefen almaya, öbürlerimizde kazma kürek aldık mezar kazmaya, bu milletin cenazesini kaldıracağız... Böyle bir atmosfer Türkiye'ye yakışıyor mu? Doğru mudur bu? Gerçekten Türkiye bu noktada mıdır?

Siyasetçi, 'ayranım ekşi' demez. Ben de tatlı diyorum, siz de tatlı diyorsunuz ama taban millet. Millet tadacak ona göre de tercihini yapacak. İlk bütçemizle karşınızda olsaydık, o zaman 'hele bir yürüyüşünüzü görelim...' Bizim, 7 senedir yürüyüşümüz belli. Bizim nereye gittiğimiz belli de bizi tenkit edenlerin menzili maksuda ne kadar sürede gidecekleri, gidip gidemeyecekleri belli değil.'


RAKAMLAR


İktidarları döneminde bütçelerde eğitimi her zaman 1. sıraya koyduklarını anlatan Çiçek, 2002 bütçesinde eğitime ayrılan paranın 7,5 milyar TL, 2010 bütçesinde ayrılan paranınsa 28,74 milyar TL olduğunu, artışın, yüzde 178'e çıktığını söyledi. muhalefete, 'Hiç olmazsa bunu söylemez miydiniz?' sorusunu yönelten Çiçek, yüksek öğretime 2002 yılındaki 2,5 milyar olan bütçesinin 2010'da 9,4 milyar liraya yükseldiğini bildirdi.

Her ile bir üniversite açtıklarını hatırlatan Çiçek, 'Bu da mı teşekkürü hak etmiyor? Teşekkürde neden cimri davranıyorsunuz?' dedi.

Sağlıkta yapılanları da anlatan Çiçek, 245 yeni hastane açtıklarını ve 1503 sağlık tesisini tamamladıklarını hatırlattı.

aa



Bu haber 646 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,624 µs