En Sıcak Konular

Kuzu: Yargıya zerre kadar müdahale yok

25 Aralık 2009 19:33 tsi
TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural'ın, ''Meclis Başkanlığı Anayasa Mahkemesi'nin DTP'yi kapatma kararının ardından, milletvekillerinin ifade verip vermeyeceğine ilişkin Anayasa Komisyonu'ndan görüş isteyer

Kuzu, Meclis Başkanlığı'nın komisyondan görüş isteme yetkisinin bulunduğunu hatırlatırken, yargıya zerre kadar müdahale yapılmadığını söyledi.

Kuzu, TBMM'de iddialar üzerine bir basın toplantısı düzenledi. Kuzu, Meclis Başkanlığı'nın kendilerinden görüş istediğini, ancak konunun dosyası istenen eski DTP'li 4 milletvekili ile ilgili olmadığını söyledi. Meclis Başkanlığı'nın kendilerinden milletvekili dokunulmazlığını düzenleyen maddelerle ilgili genel bir görüş istendiğini ifade eden Kuzu, "Bu tamamen Anayasa'daki düzenlemeye ilişkin genel bir görüştür. Özel bir durum yok. Anayasamızın dokunulmazlıkla ilgili 83. maddesi bazı suçları istisna tutuyor. 14. maddeye giren suçlar var. Bu ucu açık bir maddedir. Askeri konsey döneminde son anda ilave etmişler." şeklinde konuştu. Kuzu, halen 531 milletvekili dokunulmazlığının bulunduğunu, bunun 368'inin DTP'lilere ait olduğunu söyledi. Kuzu, bu dosyalardan 150'sinin 4 eski DTP'li milletvekili ile aynı olduğunu ifade etti.

Kuzu, mahkemenin kararına ilişkin karar alma yetkilerinin de olmadığını hatırlattı. Kuzu, "Buna yetkimiz yok. Acaba Meclis Başkanlığı için ne tür bir düzenleme yapılabilir bununla ilgilidir. Nasıl bir değişiklik yapılır. Tavsiye raporu yazdık. Anayasa Komisyonu buna bakar mı bakmaz mı? Neler yapılacağı sayılmış, Meclis Başkanlığı'nın isteği üzerine görüş bildirme var. Hukuki bir yaptırım yok."

MHP'Lİ VURALI ELEŞTİRDİ

MHP'li Vural'ı konuyu istismar etmekle suçlayan Kuzu, "Sayın Vural, ne konuyu biliyor, ne de işin özüne vakıf. Kendine ait üslupla gelip burada ağır laflarla 'bu devlet bitmiştir', 'yargı çökmüştür' diyerek sinekten yağ çıkarma uğruna, hangi konuyu bulsa, getirip burada AK Parti'yi nasıl gagalarım anlayışı ile çamur atıyor. Başkanlıktan gelen bu talep görülmekte olan dosya ile ilgili değildir. Mahkeme zorla götürmeye karar vermişse bir şey yapılmaz." ifadelerini kullandı.

Kuzu, bir gazetecinin DTP'li milletvekillerinin ifade verme konusundaki şahsi görüşünü sorması üzerine "Benim şahsi görüşüm ifade vermeleri yönünde. Bu yasa muğlak ve yanlış ama mahkeme bu yönde bir karar vermişse milletvekilleri gidip ifade vermeli. Milletvekilleri ile ilgili bu düzenlemenin bir ön önce değiştirilerek düzeltilmeli. Ancak mahkemeye gitmeleri doğru ve şık olandır. Siyaseten ve Türkiye'nin içinden geçtiği gerilim açından da doğrudur. Ama zorla gelip götürsünler diyorlarsa bir şey diyemem. Yargıya zerre kadar müdahale yoktur. Konuşurken daha dikkatli olmak gerekir." cevabını verdi.

Kuzu, "Meclis'te zorla götürülmenin olması halinde nasıl bir tablo ortaya çıkar?" sorusuna ise şu karşılığı verdi: "Ne ise onu yerine getirecekledir. 'Şöyle ya da böyle olsun' diyemem. Doğrudan gidip ifade vermek bence bu açılıma destek olur. Hakikaten demokratik açılımdan bir şey bekliyorlarsa bu açılıma destek olmak lazım."

cihan



Bu haber 550 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,650 µs