İzin vermeyeceğiz | " /> İzin vermeyeceğiz | "/>

En Sıcak Konular

Davutoğlu: İzin vermeyeceğiz

25 Aralık 2009 18:47 tsi
Davutoğlu: İzin vermeyeceğiz 
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov Ankara'da bir araya geldi. İki bakan, görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Bakan Davutoğlu, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkileri kimsenin bozmasına izin vermeyeceklerini vurguladı.

Kafkasya'da barışa çok yakın olduklarının altını çizen Davutoğlu, donmuş krizlerden kimsenin medet ummaması gerektiğini söyledi. "Bu krizleri hep birlikte el ele çözerek, halklarımızın daha fazla kaynaşmasına yol açacak barış ortamını sağlamalıyız." diyen Davutoğlu, Türkiye ile Azerbaycan arasında tam bir işbirliği olduğunu belirterek, iki ülke arasında bütün konuların açıklıkla paylaşıldığını kaydetti.

'Ermenistan ile imzalanan protokollerin milletvekillerinin bağımsız iradeleriyle mi şekilleneceği' şeklindeki bir soruya Davutoğlu, Türkiye'de her zaman Meclis iradesinin her türlü iradenin üstünde olduğunu hatırlattı. Kapsamlı normalleşmenin bir an önce bölgede gerçekleşmesini istediklerini vurgulayan Davutoğlu, "Temel hedef, ulaşmak istediğimiz hedef budur. Türkiye-Ermenistan normalleşmesi süreci konusunda samimiyiz ve bunun gerçekleşmesini arzu ediyoruz. Aynı şekilde Azerbaycan-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesini ve bunun için de Karabağ sorununun donmuş kriz halinden çıkarılması ve işgal altındaki Azeri topraklarının işgali sona erdirecek nihai bir barışın sağlanması, bütün bu normalleşme süreçlerinin daha sağlam bir zemine oturmasını sağlayacaktır." dedi.

"KIBRIS KONUSUNDA ANA PARAMETRELER BELLİ"

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Derviş Eroğlu ile yapılan görüşmeye ilişkin de konuşan Davutoğlu, "Bizim KKTC liderleriyle temaslarımızın herhangi bir sınırlayıcı prensibi olmaz. Her zaman gerek Sayın Cumhurbaşkanı Talat ile gerekse Sayın Başbakan Eroğlu ile her vesileyle görüşürüz. Talat'ın gelmeyişinin sanki bir tercih gibi yorumlanması doğru değil. Eroğlu ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte kapsamlı görüşmeler yaptı. Sabah da kahvaltıda bir araya geldi. Görüşmelerde, KKTC ile Türkiye arasındaki ilişkiler ele alındı. Müzakereler yoğunluk kazandıkça, KKTC ile Türkiye arasındaki istişareler de artacak. Ziyaretlerdeki yoğunluk müzakerelerin yoğunluğuna paralel olarak devam edecek. Bizim bütün meselemiz, KKTC halkının bir bütün halinde kendi geleceklerini tayin bakımından müzakerelere ağırlıklarını koymaları, kalıcı ve adil bir barışın sağlanması konusunda tek bir vücut olarak ortak bir stratejik hedefe yönelik olarak çalışmalarıdır. Ana parametreler bellidir, bunların etrafında da her türlü alternatif görüş alışverişi tabii ki yapılacak ve müzakerelere pozitif katkı verilmeye devam edilecek." diye konuştu.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov ise Azerbaycan için bölgedeki en büyük sorunun Dağlık Karabağ sorunu olduğunu vurguladı. Azerbaycan topraklarının yüzde 20'sinin işgal altında olduğu bir durumda, istikrar ve güvenlikten bahsedemeyeceklerini ifade eden Memmedyarov, Davutoğlu ile yaptığı görüşmede, Türkiye-Azerbaycan ilişkilerini detaylı olarak konuşma fırsatı bulduklarını söyledi.

İki ülke ilişkilerinin çok yüksek düzeyde olduğunu vurgulayan Memmedyarov, gelecek yıl Karma Ekonomik Komisyon toplantısının Bakü'de düzenleneceğini belirtti.

Ekonomik ilişkilerin devamı ve geliştirilmesi için kendisiyle birlikte Azerbaycan iş adamlarının da Ankara'yı ziyaret ettiğini anlatan Memmedyarov, "Enerji alanındaki ortak çalışmalarla her iki ülkeyi de büyük bir gelecek bekliyor. Bakü-Tiflis-Ceyhan, Bakü-Tiflis-Erzurum ve Bakü-Tiflis-Kars demir yolu projeleri bu ortak çalışmaların bir örneği. Türkiye'nin Azerbaycan'daki herkesin kalbinde ayrı bir yeri var. Azerbaycan'ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülke Türkiye. Türkiye'nin desteğini her zaman hissediyoruz." şeklinde konuştu.

cihan




Bu haber 917 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,509 µs