En Sıcak Konular

Ninniler güzeldir

0 0 0000 00:00 tsi
Ninniler güzeldir Televizyon, bilgisayar ve internetle büyütülen çocuklar tehlike altında. “Uzaktan Kumandalı Çocuklar” kitabının yazarı Adnan Tönel, teknolojinin neler ettiğini anlatırken unuttuğumuz bir güzelliği hatırlatıyor.

Çocuklar teknolojiyi yakalamalı mı?

Çocukların bazı değerlerini kaybettiğini düşünüyor musunuz? Gözlerindeki ışığın sönmeye yüz tuttuğunu, daha sabırsız, daha agresif olduklarını... Arkadaşlarıyla oyun oynarken geçimsizliklerin arttığını. Uzmanlar “masumiyetin sonu”nun gelmesinden teknolojiyi sorumlu tutuyor. Televizyonlarda yemek yer gibi rahatlıkla öldürülen insanların görüntülerinin aslında hepimizi, en çok da çocukları derinden etkilediğini söylüyorlar. Kan, şiddet, vahşet, erotizm ve pornografik görüntüler televizyondan, bilgisayardan evlerimize sızarken birşeyleri kaybediyoruz.

Adnan Tönel, bütün anne babaları derinden etkileyecek kitabında “çağı yakalamaya çalışan” çocukların çektiği ıstırabı anlatıyor. “Uzaktan Kumandalı Çocuklar”ın en son bölümünde ise unutulmaya yüz tutan bir değerimiz, ninniler hatırlatılıyor. Tönel, kitabında “Dandini dandini dastana”lı ninnilerimizin bebeklere faydalarını şu şekilde özetlemiş:

“Ninnilerin bireysel gelişime katkıları"

Araştırmalar, bebeğin doğumundan hemen sonraki erken dönemlerden başlamak üzere görüp duyduğu tüm olayların, ileriki dönemlerde kendi görüş ve konuşma yeteneği üzerinde derin bir etki bıraktığını göstermektedir. Öğrenme yeteneği, 3 -10 yaşları arasında en üst seviyelere ulaşır ve ömür boyu devam eder. İlk on yıl boyunca müzik, dil ve ömür boyu sürecek diğer yetenekler öğrenilmektedir. İşte bu sürecin hemen başında annesinden işittiği ninniler bu sihirli kapının anahtarı olarak ortada durmaktadır.

Ninniyi müzik formları içerisinde gördüğümüze göre, ninni için “temel (basit) ifadelerin katılımı ile bir nevi şarkı söyleme yollu terapidir” diyebiliriz (insan sesi burada “aktif-üretici”, bir ses çıkarıcı işlevindedir). Çocukluğun ilk dönemlerinde ninni, masal ve sevgiden yoksun kalan çocukların, bu anlamda dikkate alınması gerekmektedir. Bu çocuklar hayal gücünden yoksun, konuşmada beceriksiz, zayıf ifadeli ve oyun yeteneklerinde sınırlıdırlar. Elbette ninnideki sözler de çok önemli yer tutmaktadır. Doktor ve psikologlardan oluşan heyet tarafından belirlenmek kaydıyla, ninni bir terapi yöntemi olarak uygulanabilmektedir.

Ninnide, anne ve çocuk etkileşim içerisindedir. Çocuğunuza ninni söylediğinizde, çocuklar ilişkilerinde duygusal olduklarından, bu sesle sevgiyi öğreneceklerdir. Bebeğinize gülümseyin, onunla konuşur gibi ona dokunarak ninni söyleyin. İhmal edilen bebeklerin beyinlerinin tüm bölgeleri gelişmesini tamamlayamazlar. Ayrıca özellikle ona dokunmakla beynindeki büyüme hormonu salgılanmasını arttırırsınız. Günde üç kez on beşer dakikalık hafif masajlar yapın. Ninni söylerken cildinizin birbirinize temasını sağlayın.

Siz ninninizi söylerken bebeğinizin çıkardığı seslere, yüz ifadelerine ve hareketlerine karşı duyarlı olun. Bebekler kendilerini ifade etmek için kelimeleri kullanamazlar; kendilerini çıkardıkları sesler, yüz ifadeleri ve hareketleriyle ifade ederler. Bunlara karşı duyarlı olup istedikleri yanıtları verdiğiniz takdirde size güvenleri artacaktır. Ağladığında rahatının kaçtığını, acıktığını anlayıp onu doyurun, güldüğünde oyun istediğini anlayıp onunla oynayın. Ninnilerin bebeğinizi nasıl etkilediğini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
 
• Ninniler öğrenme güçlüğü çeken çocuklar için faydalıdır.
• Çocuğun algılama yeteneğinin geliştirilmesinde faydalıdır.
• Çocuğun dikkat toplama yeteneğinin geliştirilmesinde yardımcıdır.
• Aşırı hareketli (hiperaktif) çocukların dengelenmesinde önemli bir rol oynayabilir.
• Çevresiyle iletişim zorluğu çeken çocukların olumlu ilişkiler kurabilmelerine yardımcı olabilir.
• Çocuğun başkalarıyla daha iyi geçinmesine ve sosyal davranışlar geliştirebilmesine yardımcı olur.
• Çocuğun çevresine adapte olmasına yardım eder. (Daha ana kucağındayken,   ninnilerin söylendiği yöne dönerek çocuklar bunu ispatlamışlardır).
• Çocuğun rahatlamasını ve gerginlikten kurtulmasını sağlar.
• Çocuğa korunma duygusunu yaşatacak bir ortam sağlar. Çocuk ileriki yaşlarında da bu sürecin faydasını görür. 
• Çocuğa bir yere ait olduğunu ve önemsendiğini hissettirir.
• Özellikle baskı ve korku içinde olan çocuğun, kendi kişiliğini yaşamasında ve bunu güçlendirmesinde fayda teşkil eder.
• Çocuğun kendi bağımsızlığını hissetmesinde ninniler başlangıçtır...
• Kişisel veya bireysel duyguların fark edilmesinde faydalıdır (Anne-çocuk ilişkisi bazında).
• Çocuğun kendisini ve başkasını doğru algılayabilmesini sağlar.
• Bebeklikleri ninnilerle geçmiş çocuklarda, özellikle eğitim, güçlü bir kişilik geliştirilmesi ve bazı sosyal davranışların geliştirilmesi daha kolay olabilmektedir.
• Özellikle dağınık ve dengesiz davranan çocukların, kendilerini bir düzene sokmalarında faydalıdır.
• Çocuğun estetik olayları yaşama duygusunu geliştirmesine yardımcı olur.

Bebeğinizle konuşun, hikayeler okuyun, şarkılar söyleyin. Bebeğiniz söylediklerinizin anlamını bilmese bile bu, konuşma ve dil öğrenme kapasitesini arttıracaktır. Araştırmalara göre bebeğiyle sık sık konuşan annelerin bebekleri iki yaşına geldiğinde, bebekleri ile seyrek konuşan annelerin bebeklerine oranla üç yüz kelime daha fazla bilmektedirler. Okuma yetenekleri de gelişmektedir. Çocuğunuza resimli kitaplar okumanız ve ona resimlerde gördüklerini sormanız onun beyin gelişimine olumlu etki yapacaktır. Örneğin, altı yaşındaki bir çocuğun sözcük hazinesinde yaklaşık bin üç yüz kelime vardır. Ancak bu iyi bir çevresel etkileşim ve iyi beslenmeye bağlıdır.”

iyibilgi.com



Bu haber 486 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,673 µs