En Sıcak Konular

Mısır ve Gazze sınırına çelik duvar

25 Aralık 2009 12:44 tsi
Gazze-Mısır sınırına toprağın altına doğru duvar örme kararı, çok vahim neticelere yol açabilir.

Mısır yönetimi, Gazze-Mısır sınırına toprağın altına doğru duvar örmeyi kararlaştırmış. Böyle bir karar olursa, çok da vahim neticeleri olacak mutlaka. Zira bu durum, bir buçuk milyonluk Gazze halkının sıkıntılarını daha da zorlaştıracak bir gelişme. Gazze halkı geçen yıl yaşadıkları savaşın etkilerinden henüz kurtulabilmiş değil.

Hepimizin bildiğimiz gibi uluslararası arenanın baskıları sonucunda Filistin'de yapılan ilk demokratik ve şeffaf seçimleri Hamas kazandı. Ancak sonuç bölgedeki etkili aktörlerin istediği gibi çıkmayınca Filistin halkına bir bedel ödettirilmek istendi. Gazze halkı Hamas gibi bir kuruluş tarafından yönetiliyor olmalarının bedelini hala ödüyor.

Bilindiği gibi de Hamas seçimleri kazandıktan sonra İsrail'i tanımadığını açıklamış, ardından İsrail bütün sınır kapılarını kapatarak, Hamas hükümeti ve Filistin halkını ablukaya almıştı.

Gazze havadan, karadan ve denizden muhasara altına alınınca Gazze'deki Filistinliler toprağın altına yüzlerce tünel kazarak, yiyecek, giyecek, ilaç, okul ve inşaat malzemeleri gibi bütün ihtiyaçlarını bu tünellerden karşılamaya başladı.

Mısır yönetimi Gazze sınırında yapılan kaçakçılığı önlemek amacıyla 20 ila 30 metre derinliğinde toprağın altına duvar yerleştirmeye başlamış. Duvarlar toprağın altına yerleştirilen demir kalıplardan oluşuyormuş. Duvarın 18 ay sonra tamamlanması bekleniyormuş.

Associated Press Ajansı, duvar kararının, Amerika ile Mısır yönetiminin Gazze'ye silah kaçakçılığını önlemek aldıkları tedbirlerden birisi olduğunu belirtti. Mısır ve Amerikan yönetimleri geçen yılki Gazze savaşından sonra Mısır – Gazze sınırından silah geçirilmesini engellemeyi kararlaştırmıştı. Sınıra kameraların ve yer altındaki hareketlere duyarlı cihazların yerleştirilmesi de yine aynı amaçla yapılmış uygulamalardı.

Filistinli Mültecilere Yardım Kurumu UNRWA başkanı Ebu Zeyd, Kahire'de Amerikan Üniversitesi'nde düzenlenen bir sempozyumda, duvarın yapım masraflarının Amerika tarafından karşılanacağını söyledi. Ayrıca toprağın altına yerleştirilecek duvarın Amerika'da üretildiğini, bombalara karşı son derece dayanıklı ve hatta Barliv Hattından bile daha iyi yapılmış olduğunu da dile getirdi.

Şu bir gerçek ki, hiç bir ülke sınırında kaçakçılık yapılmasını kabul etmez. Taşınan maddelerin içeriğinin de önemi bulunmamaktadır. Mısır da haliyle bu kuraldan istisna bir ülke değildir.

Ancak, bu tür kurallar normal şartlarda geçerlidir. Eğer bir halk muhasara altına alınmış, her tarafı çevrilmiş, hayat ve ölüm arasında mücadele vermek zorunda bırakılmış ise bu durumda sadece bir kural geçerlidir. O kural da 'Hayatta kalma ve yaşama hakkı' kuralıdır.

Eğer Mısır yönetimi sınırlarının güvenliğini sağlamak istiyorsa, yapması gereken şey çok basit. Rafah sınır kapısını açarak Gazze halkının bütün ihtiyaçlarını legal yollarla elde etmesini sağlasın, yeter.

Mısır yönetimi bu şekilde ülke topraklarından Gazze tarafında geçirilen malzemeyi kontrol etme imkanı bulacağı gibi tünellerden yapılan kaçakçılığı da önlemiş olacaktır.

Aksi takdirde yapılmasına başlanan demir duvarlar, bölgede büyük bir toplumsal ve/veya siyasal patlamaya sebebiyet verecek ve kimse bunun sorumluluğunu alamayacaktır.

Dr.Tarık Abdülceli - Dünya Bülteni



Bu haber 563 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,258 µs