En Sıcak Konular

AP Milletvekili: Türkiye reformlara hız vermeli

24 Aralık 2009 20:16 tsi
Alman Sosyal Demokrat Partisi(SPD) Avrupa Parlamentosu(AP) Milletvekili İsmail Ertuğ, Türkiye Avrupa Birliği(AB) müzakere sürecinde 3,5 yıldır başta insan hakları olmak üzere reformların yavaşladığını söyledi.

Türkiye'nin 2002-2005 yılları arası AB müzakere sürecinde ödevlerini yerine getirmede büyük başarı elde ettiğini belirten AP Milletvekili İsmail Ertuğ, reformların 3,5 yıldır sekteye uğradığını, hükümetin başta insan hakları ihlalleri olmak üzere bir dizi reformları hızlı bir şekilde hayata geçirmesi gerektiğini kaydetti. SPD Milletvekili Ertuğ, Manavgat Belediyesi'nin düzenlediği Türkiye-Avrupa Birliği İlişkilerinde Müzakere Süreci Paneli'nde konuşma yaptı. Panelin oturum başkanlığını Fevzi Gökhan Kutlu yaparken, ikinci oturumda CHP Antalya Milletvekili Atila Emek Tarihsel Süreç İçerisinde Türkiye Avrupa Birliği İlişkileri isimli sunum gerçekleştirdi.

AB'nin sadece ekonomik güç birliği olarak algılanmamasını vurgulayan Ertuğ, birliğin temelinin İkinci Dünya Savaşı sonrası Barış Projesi olduğunu söyledi. Türkiye'nin AB'ye girmede 50 yıldır sürdürdüğü gayreti takdirle karşılamak gerektiğini belirten Ertuğ, tam üyeliği Fransa, Hollanda, Belçika ve Almanya gibi ülkeler istemediğini, 27 ülkenin büyük çoğunluğunun ise istediğini söyledi. Ertuğ, "AB'nin kurucu ülkeleri Hollanda, Almanya, Lüksemburg, Fransa ve Belçika Türkiye'nin tam üyeliğini istemese de İspanya, İtalya, Portekiz, İngiltere, Çek Cumhuriyeti ve Polonya istemekte. Siz Fransa Devlet Başkanı Nikolas Sarkozy, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Türkiye'nin tam üyeliğini istemeyiz demeçlerine aldırış etmeyin. AB'ye üye 27 ülkenin büyük çoğunluğu Türkiye'nin tam üyeliğini gönülden destekliyor. Türkiye yeter ki reformları hızlandırsın. Ödevlerini yerine getirsin. Müzakere sürecinde 35 fasıldan 13'ü bloke edildi. En önemli çevre ve doğanın korunması fasılları duruyor. Reformlar 3,5 yıldır yavaşladı. Bu, rapor olarak Türkiye'nin karşısına çıkacaktır. " diye konuştu.

Almanya halkının yüzde 70'nin Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıktığını belirten Ertuğ, bunda en önemli faktörün Avrupa'ya para kazanmaya giden işçilerin uyum ve temsili iyi bir şekilde yapamaması olduğunu söyledi. Kendisinin de İzmirli bir işçi çocuğu olduğunu belirten Ertuğ, Almanya'da okuyan ve her alanda söz sahibi olan Türklerin bu süreci tersine çevireceğine yürekten inandığını kaydetti. Ertuğ, "Türkiye'nin AB'ye girmesini istemeyen ülkeler genelde siyasilerin sözüne inanarak hareket ediyor. Son 10 yıl içinde bazı Avrupa ülkeleri SDP'den sağa kaydı. Ama yine de Türkiye'nin tam üyeliğini isteyen çok ülke var." sözlerini kaydetti.

Ertuğ, hükümetin başlattığı demokratik açılımla ilgili bir soruya ise Türkiye'nin içişleriyle ilgili bir konuya cevap vermesinin siyasi etiğe uygun düşmeyeceğini kaydetti.



Bu haber 706 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,048 µs