En Sıcak Konular

Türkiye İran'da petrol arayacak 

0 0 0000 00:00 tsi
Türkiye İran'da petrol arayacak  İran'ın Türkiye'yi petrol aramak için davet ettiği belirtilerek, Türkmenistan petrollerinin de İran üzerinden geleceği bildirildi. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, İran'ın Türkiye'yi petrol ve doğalgaz aramak için İran'a davet ettiğini bildirdi. Güler ayrıca, Türkmenistan gazının İran üzerinden geçerek Türkiye'ye ulaşması konusunda da prensipte mutabık kalındığını bildirdi.

İran Dışişleri Bakanı Manouchehr Mottaki, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ile biraraya geldi. Görüşmenin ardından iki bakan ortak bir açıklama yaptı. Bakan Hilmi Güler, konuk bakan Mottaki ile çok verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini vurgulayarak, dört önemli konu görüştüklerini bildirdi. Bunlardan birincisinin doğalgaz projeleri olduğunu belirten Güler, bu konuda önemli noktalara gelmek üzere olduklarını kaydetti.
 
İran Petrol Bakanı Veziri Hamaneh'in de 15 gün içinde Türkiye'ye geleceğini belirten Güler, bu konunun detaylarını Hamaneh ile görüşeceklerini söyledi. Güler, ikinci konunun ise İran ve Türkiye arasındaki elektrik iletim hatlarının güçlendirilmesi olduğunu belirterek, ayrıca iki ülkenin ortak santral kurarak elektrik üretebileceğini de kaydetti. Toplantıda ele alınan üçüncü konunun ise petrol arama noktasında İran ve Türkiye'nin ortak çalışma yapması olduğunu belirten Güler, "Özellikle petrol ve doğalgaz aramalarında İran'daki yatırımlara bizi davet etmeleri bizi ayrıca memnun etti" diye konuştu.

Bakan Güler, ele alınan son konunun da hem iki ülkede hem de üçüncü ülkelerde enerji konusunda ortak hareket etmek olduğunu belirterek, bunun barajlar, madenler ve diğer enerji konularını kapsayabileceğini bildirdi. Güler, "Bu 4 nokta, gerçekten çok önemli somut noktalardır. Geldiğimiz bu durum, şimdiye kadarki çalışmalarımızın ve sayın Başbakanımız ile sayın İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'ın ve sayın Dışişleri Bakanı Mottaki'nin katkılarıyla bu noktaya geldi. Bundan dolayı çok memnunum" ifadelerini kullandı.

Daha sonra gazetecilerin sorularını cevaplandıran Güler, her iki ülke için de ortak projeleri, karşılıklılığı esas alan bir şekilde sürdüreceklerini kaydetti. Hem Türkmenistan gazının İran'dan geçişi hem de Türkiye'de İran gazının kullanılması ve Avrupa'ya geçişi noktasında somut ve net konular görüştüklerini bildiren Güler, İran Petrol Bakanı Hamaneh'in Türkiye ziyaretinde detayları görüşeceklerini kaydetti.
 
Güler, "Bu yıllardır yaptığımız görüşmelerin ulaştığı çok olumlu bir nokta bizim için" dedi. Güler ayrıca, Türkmenistan ile İran arasında mevcut bir doğalgaz boru hattı bulunduğunu da hatırlatarak, Türkmenistan gazının İran üzerinden Türkiye'ye ulaştırılması konusunda prensipte mutabık kaldıklarını vurguladı. Güler, "Türkmen gazı İran'dan geçebilecek. Sınırdan biz de bu gazı alacağız. Hem kendimiz kullanacağız hem de Avrupa'ya İran ve Türkmen gazını geçirebileceğiz" diye konuştu.

İki ülkenin yapacağı ortak doğalgaz santrali projesi ile ilgili olarak ise Güler, santralin Türkiye'de de İran'da da olabileceğini, önemli olanının İran'dan gelecek ucuz gazla elektrik üretilmesi ve böylece maliyetlerin düşürülmesi olduğunu dile getirdi. Güler, Türkiye'nin İran'da petrol ve doğalgaz aramasının yanında, İran'ın da arzu ederse Türkiye'de petrol araması konusunu görüşebileceklerini ancak İran'da rezervlerin daha büyük olduğunu kaydetti.

Konuk Bakanı Mottaki ise, toplantının çok verimli ve yapıcı geçtiğini belirterek, Türkiye'nin artan doğalgaz kullanımının iki ülke arasındaki işbirliğini geliştireceğini kaydetti. İki ülke arasındaki projeler yanında İran gazının Avrupa'ya ulaştırılması gibi uluslararası projelerin de bulunduğunu belirten Güler, ortak doğalgaz santrallerinin de gerçekleştirileceğini söyledi. Mottaki, bu projelerle iki ülke arasındaki işbirliğini artıracak yeni yollar arayışında olduklarını dile getirdi.

dünya bülteni



Bu haber 260 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,903 µs