En Sıcak Konular

Minare sorunu Rusya’ya taşındı

24 Aralık 2009 14:24 tsi
Minare sorunu Rusya’ya taşındı Ulyanovski'de bir rahibin kilise yakınına yapılacak camiye karşı çıkması tepki topladı

İsviçre'de patlak veren minare sorunun Rusya'ya taşınması Rus tarihçi Vladislav Melçev'in tepkisini çekti. Yazar Nezavisimaya Gazeta'da yayınlanan makalesinde, Ulyanovski eyaletinde yaşanan cami krizine dikkat çekti.

Kriz, bölge rahibi Aleksey Skala'nın Ulyanovski valisi Sergey Morozov'a bir mektup göndererek, kilise yakınında inşa edilmesi planlanan caminin yasaklanmasını talep etmesiyle başladı. Rahip, mektubunda kilise yakınında yapılacak caminin hem kendisini hem de bölgenin tüm Ortadokslarını endişelendirdiğini belirtti. Özellikle ezan sesinden ve bayramı kutlamalarından rahatsız olacaklarını söyleyen rahip, bu şartlar altında ayin yapmasının zor olacağını iddia etti.

Bölgenin Ortadoks kimliğinin zarar göreceğini savunan rahibe tepki gösteren Rus tarihçi Melçev ise, 'Ortadoks kimliği' söylemini eleştirdi ve tarihi gerçekleri hatırlattı. Ulyanovski eyaletinin Rusya'nın geleneksel İslam merkezlerinin başında geldiğini ve bu bölgede 19. yüzyılda 135 caminin bulunduğuna dikkat çekti.

Avrupa'da yaşanan İslam karşıtlığının Rusya üzerindeki etkilerinden söz eden tarihçi, şu ifadelere yer verdi:

"Modern Rusya tarihinde bir rahibin cami inşasına karşı gelmesi ilk defa yaşanan bir olay değildir. Dört yıl önce Maloyaroslavçe'de benzer bir hadise yaşandı. Garip bir şekilde 2005 yılındaki Paris olaylarının Rus basınında geniş bir şekilde yankı bulmasından sonra cami karşıtları ortaya çıkmağa başladı. Ulyanovski meselesi de İsviçre'deki referandumdan sonra yaşandı. Burada rahiplerin de takip ettiği basının rolünün küçümsenmemesi gerekiyor. Çünkü daha önce 1994 yılında Ulyanovski'de başka bir kilise yakınında cami inşa edilmişti ve bu cami ne Ortadoksların ne de şehir halkının hiçbir olumsuz tepkisine yol açmamıştı."

Rus yazar 2006 yılında yaşanan Vladimir, Yahrom ve diğer bölgelerdeki camilere ve imamlarına yönelik saldırıları da hatırlattı.

Vladislan Melçev, Müslümanların sorun olarak gösterilmesinin vahim sonuçlar doğurabileceğinin ve ülkeye büyük zararlar verebileceğinin de altını çizdi. Kurban Bayramı sırasında Rus basınında yer alan bazı haberlere de sert tepki veren yazar, benzer inançların Ortadokslukta da olduğunu belirtti. Melçev, Rus insanının henüz ateizm ve komunizm bilincinden kurtulamadığı için İslam karşıtı bir tavrın oluştuğunu savundu.

 



Bu haber 668 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,783 µs