En Sıcak Konular

Hedef kitle fakirler!

0 0 0000 00:00 tsi
Hedef kitle fakirler! Cep telefonu pazarı kıyasıya teknolojik rekabete ve birbirinin peşi sıra çıkan cafcaflı modellerin yarışına sahne olsa da asıl çekişme parasız dev kitleleri kazanma üstüne...

3GSM Zirvesi 12 yıldır dünyadaki 800 mobil operatörün 600'ünün üye olduğu GSM Derneği (GSM Association) tarafından düzenlenen kendi alanındaki en büyük etkinlik. Fuar ve kongre olarak iki ana bölümden oluşan toplantı bu sene 700 avro ile 4 bin avro arasında değişen katılım bedellerine rağmen 60 binden fazla sektör uzmanını kendisine çekmeyi başardı. 1300 firmanın ve 1500'ü aşkın medya mensubunun yer aldığı zirvede sektörün bugünü ve yarını, bu oyunun kural koyucu ve oyuncuları tarafından her yönüyle ele alındı.

Geçtiğimiz senenin ana mesajı Türkiye'den Turkcell'in de bulunduğu China Mobile, Orange, T-Mobile ve Vodafone gibi 14 dev operatörden oluşan, 700 milyon aboneyi kapsayan ortak mesajlaşma ağı hayaliydi. Bu sistemde yollanan mesajlar 1 SMS bedeli, gelen mesajlar ücretsiz olacaktı. Ancak geçen bir sene boyunca bu sisteme yönelik hiçbir adım atılmadığı gibi bu sene bahsi bile geçmedi.

Web'i cebe sığdırma yarışı

Bir önceki zirveye mobil TV, mobil cihazlardan yüksek hızlı internet erişim standartları gibi teknik konular damgasını vurmuştu. 2007'nin konularıysa çokça internetten etkilenmişe benziyordu. Türkiye'de de ihale kapsamı geçen hafta Resmi Gazete'de yayımlanarak belirlenen üçüncü nesil iletişim altyapısı (3G) sayesinde yaygınlaşan yüksek hızlı internet erişimini mevcut popüler web hizmetlerine erişim için kullanma çabaları hemen her operatör ve içerik sağlayıcının ortak çabası. Bu konudaki en somut adım Nokia'nın Google tarafından satın alınan video paylaşım sitesi YouTube videolarını takip etme ve siteye görüntü yükleme için geliştirdiği yazılım oldu. Alcatel ve Nortel gibi altyapı firmaları da mobil TV, WiMax ve benzeri yeni nesil yüksek hızlı kablosuz internet erişim standartlarını sunan çözümlerini sergiledi.

Daha yetenekli cep telefonları, daha hızlı altyapılar, yeni teknik terimler, kısaltmalar, yeni içerik ve katma değerli hizmet arayışları uzayıp gitse de her sene olduğu gibi 3GSM 2007'nin de gündem maddelerinden biri de 'dışarıda kalanlar' oldu. Şu an 2 milyar kişiyi ağına almış ve 2010 yılına kadar 3 milyar aboneye ulaşma hedefini koymuş mobil sektör yeni dönemde çok daha zorlu bir süreç yaşayacak. Cebinde parası bol olanların neredeyse tamamına ulaşan; hatta bir kısmına birden fazla telefon ve hat satan sektörün yeni hedefi ayda beş dolardan daha fazla fatura vermeye gücü yetmeyen, telefona ayıracak bütçesiyse 40 dolardan fazla olmayan bir kesim.

Ayda 7 milyon yeni abone

Şu an gelişme potansiyeli en yüksek pazarlar olarak gösterilen Rusya, Brezilya, Hindistan, Çin gibi ülkelere bakan operatörler de bu durumun farkında. Sektörün küresel ölçekteki en büyük firması Vodafone'un Hindistan'ın dördüncü büyük mobil telefon şirketi Hutchison Essar'ın yüzde 67 oranındaki hissesini 11.1 milyar dolara satın alması boşuna değil. Hindistan'da operatörler her ay 7 milyon yeni abone kazanıyor. Bu rakam kimi ülkelerin toplam abone sayılarından bile fazla. Vodafone İcra Kurulu Başkanı Arun Sarin'in 3GSM'deki konuşmasında birkaç yıl içinde 500 milyon aboneye ulaşacaklarını, bu hedefte Hindistan'ın da kilit rol oynayacağını belirtti.

Ortalama 1000 kişilik köylerden oluşan kırsal alanda 600 milyon nüfusuyla iştah kabartan Hindistan aslında diğer hararetli ülkelerden çok farklı değil. Bu gelişmeler üreticiler için de ipuçları taşıyor. Vodafone bu pazarlara yönelik çok ucuz telefonlar üretmek için Çinli ZTE firmasıyla bir anlaşma imzaladı. Anlaşmanın meyveleri bu yaz satışa sunulacak. Ucuz modellerde başı çeken Nokia ve Motorola da bu adımı doğru okuyarak 20 dolar altına kadar inecek modeller üstüne çalışmaya başladı. Şu anda piyasadaki en ucuz telefon 23.92 dolarlık etiketle Motorola'nın C113a modeli. Daha ucuza inecek modellerdeki en büyük sorun kâr edebilmek için çok yüksek satış rakamlarına ulaşmak zorunda kalınması.

Radikal



Bu haber 316 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,118 µs