İsrail'i yendi | " /> İsrail'i yendi | "/>

En Sıcak Konular

Savaş çıktı: İran, İsrail'i yendi

24 Aralık 2009 10:03 tsi
Savaş çıktı: İran, İsrail'i yendi Tel Aviv Üniversitesi’nde yapılan bir diplomasi simülasyonunda, “İsrail, İran’a saldırırsa ne olur” sorusunun yanıtı arandı. Çıkan sonuca göre, İsrail’in komando saldırısına rağmen ABD askeri harekâta dahil olmayacak ve İran

Savaş simülasyonuna göre Tel Aviv’in işi zor

TEL Aviv Üniversitesi Ulusal Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü’nde geçen ay oynanan bir savaş oyununda, İsrail’in İran’a olası saldırısının diplomatik simülasyonu yapıldı. The Times’ın haberine göre, her bir ABD, İsrail ve İran yetkilisini bir başka uzmanın canlandırdığı geçen ayki simülasyonun senaryosu şöyle gerçekleşti:

İran’ın nükleer programını askeri yollardan durdurmak isteyen İsrail Başbakanı, ABD Başkanı’ndan destek alamamasına rağmen harekat emrini verir.

İsrailli komandolar, İran’ın Arak’taki ağır su işleme amaçlı nükleer tesisine saldırır. ABD buna rağmen savaşa girmez. İsrail-ABD arasında ipler tamamen kopar.

Tahran, gerek kendisi, gerekse Lübnan’daki Hizbullah ve Gazze’deki Hamas eliyle İsrail’e saldırılar düzenler. Sonuçta İsrail askeri ve diplomatik bozguna uğrar, İran’ın nükleer programı ise durmaz.

Bibi, Obama ile görüşemez

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu diplomatik simülasyonda İsrail eski güvenlik danışmanı Giora Eiland canlandırdı. Eiland’ın oynadığı Netanyahu, eski bir İsrailli diplomatın canlandırdığı ABD Başkanı Barack Obama ile savaş öncesinde ancak “ayaküstü” görüşebildi. Eiland durumu şöyle özetledi: “İranlıları ve Avrupalıları onlardan uzaklaştırdığımızda, Amerikalılar üstündeki manivela gücümüz sınırlı. Elimizdeki tek kart, askeri harekat. Ama bu da sönük bir kart. Senaryoda İranlılar baskın çıkıyor, çünkü onlar Amerikalılara göre hedeflerine ulaşmakta daha kararlılar.”

Rejim tehlikede olmadıkça...

Simülasyonda İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’i canlandıran İsrailli eski askeri istihbarat şefi Aharon Zeevi-Farkaş ise Tahran’ın, “rejimin tehlikede olduğunu hissetmediği sürece atom bombası peşinde koşacağını” öne sürdü. İsrail’in tek başına şansı olmadığını vurgulayan Farkaş’a göre ABD’nin Körfez’e savaş gemisi gönderip İran’ın en büyük ticari ortağı olan Hindistan’ı ikna ederek Tahran’ı kuşatması, İsrail açısından en ideal seçenek.



Bu haber 1,611 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,749 µs