'Kardeşim Erdoğan'ı isterim' | " /> 'Kardeşim Erdoğan'ı isterim' | "/>

En Sıcak Konular

'Kardeşim Erdoğan'ı isterim'

24 Aralık 2009 08:34 tsi
'Kardeşim Erdoğan'ı isterim' 
İsrail'in, Suriye ile arabuluculuk için önerdiği Sarkozy'ye Beşar Esad'dan veto geldi. Esad, "Kardeşim Erdoğan'ı istiyorum" dedi...

İsrail'in, Suriye ile arabuluculuk için önerdiği Sarkozy'ye veto geldi. Sarkozy'yi istemediğini belirten Esad "Türkiye'nin rolü objektifti. Arabulucu olarak kardeşim Erdoğan'ı istiyorum" dedi.

Suriye ile Türkiye 51 ortak metin üzerinde mutabakat sağlayarak bir rekora imza atarken, Devlet Başkanı Beşar Esad, İsrail ile aralarındaki sorunların çözülmesi için Fransa'nın arabuluculuğunu istemediklerini açıkladı. Esad ve Erdoğan, dün, Suriye Devlet Başkanlığı Sarayı'nda, önce baş başa görüştü, ardından da heyetlerarası görüşmelerde resmi olarak buluştu. Bu görüşmelerin ardından kameralar karşısına geçen iki lider, birbirlerine sık sık 'Kardeşim' diye hitap etti.

İSRAİL ŞART KOYDU
Türkiye'nin Suriye ve İsrail arasında yaptığı arabuluculuğu 'objektif' olarak tanımlayan Esad, Başbakan Erdoğan yerine Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy'nin arabuluculuğunu istemediğini açıkladı: "İsrail, görüşmelere şart koymaktadır. Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy'le anlaşma, Filistinlilerle yapılan görüşmeler gibi olacaktır, süreç belli olmayacak. Türk arabuluculuğu çok objektif ve nezihti. Tabii ki bu yardımı istemiyoruz reddediyoruz anlamına gelmemeli .Tabii ki ilgi duyanların desteğine ihtiyacımız var. Ama Türkiye'nin rolü objektifti. Böyle bir şey (Sarkozy ile şartlı görüşmeleri kastederek) makbul değildir. Arabulucu olarak kardeşim Erdoğan'ı isterim." Sözlerine "Kardeşim Beşar" diyerek başlayan Erdoğan da, teşekkür ederek, "Türkiyenin dolaylı arabuluculuğuna Suriye 'evet' diyor, İsrail tarafı da 'evet' derse biz buna hazırız. İsrail tarafı 'Erdoğan taraftır' diyor. Kardeşim Esad da, Sarkozy'nin arabuluculuğuna sıcak bakmadığını ifade etti. Bir süreç çalışıyor. Görev düşerse biz buna hazırız" dedi.

51 ANLAŞMA İMZALANDI
Başbakan Erdoğan, Esad ile baş başa görüşmesinde demokratik açılım sürecini anlattı ve Mahmur'daki Suriye vatandaşlarının tahliyesi için destek istedi. Ancak ne Erdoğan ne de Esad, görüşmenin içeriğine dair detay vermedi. Erdoğan, Türkiye-Suriye İş Konseyi toplantısında yaptığı konuşmada ise Türkiye- Suriye arasındaki yakınlaşmanın "eksen kayması değil, normalleşme" olduğunu belirterek, şunları söyledi: Dere yatağını buldu. Kardeşler, akrabalar arasında olması gereken iletişim ve işbirliğini kuruyoruz. Biz dış politikamızı birilerinin vereceği talimata göre belirleyemeyiz." Toplantının ardından enerji, sağlık, eğitim, kültür, güvenlik, ekonomi ve ticaret, yerel yönetimler, su, çevre ve ulaştırma konularının da aralarında bulunduğu 51 belgeye imza atıldı. Erdoğan daha sonra eşi Emine Erdoğan'la birlikte, Beşşar Esad'ın annesi Enise Esad'ın evine gitti. Erdoğan çifti, Enise Esad'a, oğlu Mecd Hafız el Esad'ın ölümü nedeniyle taziyelerini iletti.

Şam'da Mimar Sinan'ın yaptığı külliyeyi gezdi

Mart ayındaki "One minute" çıkışıyla Arap dünyasında popülerlik kazanan Başbakan Tayyip Erdoğan, Suriyeliler için büyük önem taşıyan Süleymaniye Külliyesi'ne Başar Esad ile birlikte gitti. Külliye'nin önünde Türk ve Suriye bayraklarıyla toplanan yüzlerce kişi iki lideri "Canımız, başımız, kanımız sana feda olsun Esad, canımız, başımız, kanımız sana feda olsun Erdoğan" sloganları ile karşıladı. Külliye'yi gezen Erdoğan çifti, külliye içerisinde yer alan son Osmanlı Padişah'ı Vahdettin ve ailesinin mezarlarının bulunduğu mezarlık bölümüne geçmedi. Erdoğan'ın danışmanlarından bazılarının yönlerini Vahdettin'in mezarına dönerek dua ettiği gözlendi. Kanuni Sultan Süleyman zamanında Mimar Sinan tarafından yapılan Süleymaniye Külliyesine Türkiye'den devlet adamı olarak en son 8'inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal gelmiş ve Vahdettin'in mezarını başında herkesi dışarı çıkardıktan sonra yarım saat kadar kalmıştı. Erdoğan'ın Külliye ziyaretinde ''Şam Süvarileri'' adlı yerel müzik grubu , ''Gelişinizle şeref verdiniz, hoşgeldin Erdoğan, hoşgeldin Türkiye. Gülü kâseye koysalar Başar Esad elmas, Tayyip Erdoğan elmas, hoşgeldin Erdoğan sefalar getirdin'' sözlerinden oluşan şarkıyı söyledi.

sabah



Bu haber 1,291 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,965 µs