En Sıcak Konular

Etiyopya'da darbe planlayara ağır ceza

23 Aralık 2009 17:03 tsi
Etiyopya'da hükümet üyelerine suikast ve darbe girişimi ile suçlanan beş kişiye idam cezası verildi.

Ayrıca darbe planlanan grupta yer alan çoğunluğu asker 33 kişi de müebbet hapse mahkum edildi.

Etiyopya mahkemesi, aralarında ABD'de yaşayan muhalif lider Profesör Berhanu Nega'nın da bulunduğu beş kişiye hükümet üyelerine suikast ve darbe planlamak suçundan idam cezası verdi. Ayrıca darbe planlayan ve Nega'nın kurduğu "Ginbot 7" örgütü üyesi olmaktan yargılanan 33 Etiyopyalı da müebbet hapse çarptırıldı.

Etiyopya hükümeti tarafında yapılan açıklamada, geçtiğimiz Nisan ayında ortaya çıkarılan darbe planları Etiyopya'da 2005 seçimlerinden sonra ana muhalifler tarafından kurulan "Ginbot 7" örgütü tarafından hazırlandı.

Etiyopya Federal Yüksek Mahkemesi Hakimlerinden Adem İbrahim, "Darbeciler geçmişte de yargılandı ama durumdan ders almadılar. Bizi bu cezaları vermeye mecbur ettiler." dedi.

İdam cezasına çarptırılan sanıklardan dördünün ülke dışında olması ise dikkat çekti.

Etiyopya'da 2005'te belediye başkanlığına seçilen ve halen ABD'deki Bucknell Üniversitesi'nde olan Berhanu Nega kararın hukuka aykırı olduğunu savundu. Nega, 2005 seçimlerinde Etiyopya Başbakan Meles Zenawi'nin oyları çaldığını iddia etmişti.

MÜEBBET HAPİS ALANLARIN ÇOĞUNLUĞU ASKER

Ömür boyu hepse mahkum edilen 33 kişinin çoğunluğunu muvazzaf veya emekli askerlerin oluşturması dikkat çekti. Davanın savcısı mahkemeden, suikast planlarını hazırlayanların ordu mensubu olduğunu ve cezalarının ağırlaştırılmasını talep etmişti.

Etiyopya'da Profesör Berhanu Nega dahil 100'den fazla politikacı 2005 seçimlerinde sonra tutuklanmıştı. Politikacılar 20 ay sonra serbest bırakılmıştı. Geçen hafta Berhanu'yu tekrar yargılaya başlayan mahkeme salı günü Nega için idam cezası kararı aldı.

Bucknell Üniversitesi'nde Bernahu Nega hakkında yayınlanan makaleye göre, Etiyopyalı profesör ülkesinde iktidara karşı muhalefetin liderliğini sürdürüyordu. 2005'te Etiyopya tarihinde ilk defa yüzde 75 oy ile belediye başkanı seçilen Nega, görevine başlayamamış ve hapsedilmişti.

Etiyopya Ulusal İstihbarat Örgütü, Güvenlik Servisi ve Federal Polis 24 Nisan 2009 tarihinde yaptığı ortak bildiride, "Ginbot 7" oluşumunun darbe planladığını ve başarısız olduğunu açıklamıştı.

Profesör Nega, "Ginbot 7" örgütünü 14 Mayıs 2008'de bazı eski CUD Partisi üyelerin de katılımıyla Başbakan Meles Zenawi'ye karşı 'Etiyopya için daha fazla adalet, özgürlük ve demokrasi' sloganı ile kurmuştu.
(CİHAN)
 

 



Bu haber 633 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,817 µs