En Sıcak Konular

94 belediye başkanı BDP'ye geçti

23 Aralık 2009 15:44 tsi
Demokratik Toplum Partisi (DTP)'nin kapatılmasının ardından bağımsız kalan 94 belediye başkanı, Diyarbakır'da yapılan törenle Barış ve Demokrasi Partisi (BDP)'ne geçti.

Başkanların rozetini, BDP Genel Başkanı Demir Çelik ile siyasi yasaklı Aysel Tuğluk taktı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'ndaki törende konuşan BDP Genel Başkanı Çelik, Kürt sorununu Kürtsüz ve muhatapsız çözmek için Kürtlerin en büyük örgütlü iradesinin kapatıldığını savundu. Bunun ilk adımının 29 Mart yerel seçimlerinin ardından siyasi kadroların (KCK operasyonu) tutuklanmasıyla başlatıldığını öne süren Çelik, "Değişimin olması gerektiğini hissediyorlar. Değişmek zorunda olduklarını biliyorlar. Ama en az kayıpla en yüksek kazancın peşindeler. Bu anlayışla ulusal ve demokratik, siyasal ve ekonomik taleplerimiz terörize edilmek isteniyor. Demokratik açılımdan ne kast ettikleri çok net ve açıktır." dedi.

Demokratikleşme ve özgürleşmenin ancak sivil bir anayasayla mümkün olabileceğini vurgulayan Çelik, bunun için antidemokratik darbe anayasasının değiştirmesinin şart olduğunu aktardı. Çelik, 27 yıldır her iktidarın 'değiştireceğim' dediği, anayasanın değişimini militarizmin engellediğini söyledi. Birden fazla etnisite, dil ve inancın olduğu Türkiye'de tüm farklılıkların barış içerisinde yaşanmasının, taleplerin karşılanmasıyla mümkün olabileceğini dile getiren Çelik, şöyle konuştu:

"DTP başından itibaren demokrasi ve demokratikleşmeden yana olduğunu söylemişti. PKK eylemsizlik kararıyla silahların susmasını gündeme alacağını ilan etmişti. Sayın Öcalan'ın yol haritasıyla bir fırsat doğdu. Ancak toplum, fırsatlardan uzak tutuldu. Öcalan'ın demokratik cumhuriyet söylemi Türkiye'nin önünü açan bir fırsattı. Ama hükümetler ilkesel yaklaşım yerine kişiyi, kesimleri terörize ederek toplum dışına itmeyi esas alarak çözümsüzlüğü öngördü. Fırsat kaçmış değil, hala önümüzde bizleri bekliyor. Değerlendirmeliyiz. Karaoğlanlar, Fatihler, Kanuni istilaları, işgalleriyle övünmeye alıştırılmış bir toplum var."

'Kardeşleşme' söylemiyle, Kürt dili ve kimliğinin inkarının kast edildiğini ileri süren BDP Genel Başkanı, Kürtçenin anayasal güvenceye bağlı resmi bir dil olması halinde Türkiye'nin hızlı bir şekilde geleceğini aktardı. Çelik, siyasi yasaklı oldukları için partiye katılamayan Batman Belediye Başkanı Necdet Atalay, Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak, Kızıltepe Belediye Başkanı Ferhan Türk ile Cizre Belediye Başkanı Aydın Budak'ın birikimlerinden faydalanacaklarını söyledi.

Konuşmaların ardından, BDP Genel Başkanı Çelik, erkek, siyasi yasaklı Aysel Tuğluk ise kadın belediye başkanlarına BDP rozeti taktı.

BAYDEMİR: BDP'NİN SEMBOLÜ OLAN MEŞE AĞACINI BARIŞLA SULAYACAĞIZ

Yakasına BDP rozetini takan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de yeni partisinin sembolü olan meşe ağacını hoşgörüyle sulayacaklarını belirtti. Baydemir, şöyle konuştu:

"2002'den bugüne değin özgür irademle dördüncü partiye üye oluyorum. Ama 3 partiden de iradem dışında ayrıldım. İradem dışımda kapatıldılar. Halkımız sürdüğü mücadele Türkiye halklarına barışı, özgürlüğü eşit ve bir arada yaşamı mutlaka sağlayacaktır. Biz meşe ağacının özgür yaşamı, yaşa ve yaşat felsefesinin sembolü olduğunu biliyoruz. Aynı zamanda uzun yaşamayı sembolize ettiğini biliyoruz. Biz belediye başkanları olarak meşe ağacının; doğanın en inatçı direngen ağacıdır aynı zamanda, emekle, alın teriyle, sevgiyle, hoşgörü ve barışla sulayacağız. Bütün coğrafyamızda onurlu barışı mutlaka sağlayacağız. BDP'nin 72 milyon rozet, çınar, meşe ve gülümüz var. Bütün bunları Türkiye'nin dört bir yanı dağıtacağız."

(CİHAN)   



Bu haber 623 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,821 µs