En Sıcak Konular

Çeyrek altın 87 TL'ye geriledi

23 Aralık 2009 09:34 tsi
Bu ayın başında rekor üstüne rekor kırarak 98 TL'ye kadar çıkan çeyrek altın fiyatları bu sabah itibariyle 87 TL'ye kadar geriledi.

Aralık ayının başında ons fiyatı 1.227 dolara kadar çıkarak tarihi rekorunu kıran altın fiyatlarında bu hafta da düşüş devam ediyor. Fiyatı 98 liraya kadar çıkan çeyrek Cumhuriyet altını, bu hafta 87 liraya kadar geriledi. Bu sabah itibariyle çeyrek altın 87 TL'den satılıyor. Spot piyasada 1.227 dolara kadar çıkarak rekor kıran altının ons fiyatı ise 1.087 dolara kadar geriledi.

PİYASALARDA NELER OLUYOR?

ABD ekonomisinin beklentilerden hızlı toparlanacağına yönelik beklentilerle gerileyen euro/dolar paritesinin bugün açıklanacak verileri takip etmesi, dolar/TL'nin de euro/dolar paritesine paralel ancak sınırlı hareket etmesi bekleniyor.

Bugün piyasalar ABD'de açıklanacak olan Kasım ayı çekirdek PCE, kişisel gelirler ve yeni konut satışları verileri ile Aralık ayı Michigan endeksini izleyecek.

Dolar/TL'nin euro/dolar paritesine paralel hareket ettiğini ancak hareketlerin daha sınırlı olduğunu söyleyen bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Euro/dolar şu anda 1.4250 seviyelerinde ama normalde paritede böyle bir hareket olduğunda dolar/TL'nin 1.5350 seviyelerine gelmesi gerekirdi. Bunun nedeni de yıl sonu, kimse pozisyon değiştirmiyor. Cuma günü yurtdışı piyasalar tatil o nedenle düşük hacimle, sınırlı hareket bekliyoruz. Dolar/TL 1.53 seviyesinin üzerine çıksa bile satış geleceğini ve 1.53'ün altına geleceğini düşünüyorum. ABD'de bugün açıklanacak olan kişisel tüketim harcamaları (PCE) verisi önemli. Son dönemde daha çok takip edilmeye başlanan enflasyonun yüksek gelmesi doları daha da güçlendirecektir. Bu durumda dolar lehine 1.4210 seviyelerine hareket görebiliriz" dedi.

Bankalararası piyasanın dün spot kapanışında 1.5255/1.5285 lira olan en iyi dolar alış ve satış kotasyonu, bu sabah ilk işlemlerde 1.5240/1.5290 seviyesindeydi. Aynı saatlerde euro/dolar paritesi 1.4250 seviyesinden işlem görüyordu. Aralık ayında en son 20 Temmuz'da görülen 1.52 seviyesinin üzerinde işlem gören dolar/TL, bayram tatilinde ise elektronik işlemlerde 1.5550 seviyesini test etmişti.

İstanbul serbest piyasada ise dolar 1,5290, Euro 2,1800 liradan güne başladı. Kapalıçarşı'da 1,5230 liradan alınan dolar 1,5290 liradan satılıyor. 2,1730 liradan alınan Euronun satış fiyatı ise 2,1800 lira olarak belirlendi. Serbest piyasada dün kapanışta doların satış fiyatı 1,5280 lira, Euronun satış fiyatı ise 2,1850 lira olmuştu.

Piyasadaki düşük işlem hacmi nedeniyle gösterge faizin yüzde 9.50 seviyelerine yaklaştığını söyleyen bir bankanın tahvil-bono masası işlemcisi, "Alıcı olmadığı için işlem geçmeden yukarı geliyoruz. Piyasada yabancı yok, Noel nedeniyle, herkes yılsonunu bekliyor. Gösterge faiz yüzde 9.50'yi görse bile o seviyeyi kırmasını beklemiyorum" dedi.

Yurtiçinde bugün Kasım ayı giriş-çıkış yapanlar verileri açıklanacak. Öte yandan TCMB bugün geleneksel ihale yöntemi ile DİBS alımlarına başlayacak. 23 Aralık 2009-23 Haziran 2010 döneminde her hafta, Çarşamba ve Cuma günleri gerçekleştirilecek ihalelerin her biri en fazla 100 milyon TL tutarında olacak. TCMB Aralık ayında gerçekleştireceği DİBS ihalelerinde 3 Ağustos 2011 itfalı gösterge tahvil ve 11 Mayıs 2011 itfalı eski gösterge tahviller için ihale açacağını; takip eden aylar için alınacak DİBS'leri ise her ayın ilk iş günü saat 1000'da Reuters sisteminin CBTL sayfasında duyurulacağını açıklamıştı.

Tahvil-bono piyasasında dün spot kapanış ve valörlüde yüzde 9.42 olan 3 Ağustos 2011 itfalı gösterge kıymetin ortalama bileşik faizi bugün tezgahüstü piyasada ilk işlemlerde yüzde 9.43/9.53 seviyesindeydi. Gösterge faiz geçen hafta işlem bazında en son yaklaşık üç ay önce 8 Eylül'de görülen yüzde 9.50 bileşik seviyesini test etmiş, faiz 6 Ekim'de ise yüzde 7.59 ile tarihin en düşük seviyesine kadar gerilemişti.

ajanslar



Bu haber 429 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,487 µs