destek | " /> destek | "/>

En Sıcak Konular

Hukukuçulardan savcıya destek

23 Aralık 2009 08:38 tsi
Hukukuçulardan savcıya destek Ergenekon davası başladığından beri, mahkeme salonundan ayrılmayan CHP'lilerin milletvekilliği tartışmaya açıldı. Konuyu mahkemenin gündemine önceki günkü duruşmada Savcı Pekgüzel getirdi. Söz konusu görüşe hukukçulardan da destek geldi.

Hukukçular: Ergenekon'un avukatlığını yapan, vekil olamaz  
 
Ergenekon davası başladığından beri, mahkeme salonundan ayrılmayan CHP'lilerin milletvekilliği tartışmaya açıldı. Konuyu mahkemenin gündemine önceki günkü duruşmada Savcı Mehmet Ali Pekgüzel getirdi. 
 
Vekillerin devlet aleyhine işlenen suçlarda taraf olamayacağına dikkat çekip yasaya göre adı geçenlerin milletvekilliğinin düşürülmesi gerektiğini kaydetti. Söz konusu görüşe hukukçulardan da destek geldi. Eski Cumhuriyet Başsavcısı Reşat Petek, "Eğer sanık müdafiliği gibi hareketler söz konusu olursa milletvekillikleri düşebilir." dedi. Eski cumhuriyet savcısı Gültekin Avcı da, CHP'nin sadece manevi değil maddi olarak da Ergenekon'un avukatlığını üstlendiğine dikkat çekti. Hukuki Araştırmalar Derneği Onursal Başkanı Yakup Erikel ise erkler arasında sorun çıkabileceğine işaret etti: "CHP'li-lerin davranışı yargıya baskı anlamı taşır."

CHP'nin hukukçu kökenli milletvekilleri, Ergenekon davası duruşmalarını başından beri takip ediyor. Milletvekillerinin son duruşmalarda sanık avukatlarına ayrılan yerlerde oturmaları ve duruşma aralarında sanıklarla görüşmeleri yeni bir tartışmayı gündeme getirdi. Ergenekon savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, önceki günkü duruşmada bu duruma dikkat çekti ve milletvekillerinin devlet aleyhine işlenen suçlarda taraf oldukları mesajını verdi. Söz konusu görüşe hukukçular da destek vererek milletvekillerinin vekilliklerinin düşebileceği uyarısında bulundu.

Eski Cumhuriyet Savcısı Gültekin Avcı, mahkemeyi gözlemci olarak izleyen CHP'li milletvekillerinin Ergenekon sanıklarının avukatlarıyla aynı sandalyelerde oturmasının doğru olmadığını söyledi. Avcı, "CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, 'Ergenekon'un avukatıyım' derken bizler manevi anlamda sanıklara destek verdiğini düşünüyorduk. Anlaşılan o ki, CHP, yalnızca manevi anlamda değil maddi olarak da Ergenekon sanıklarının avukatlığını üstlenmiş durumda." diye konuştu. "Eğer sanık müdafiliği gibi hareketler söz konusu olursa milletvekillikleri düşebilir." diyen eski Cumhuriyet Başsavcısı Reşat Petek de kanunlarda bu durumun açık bir biçimde belirtildiğini ifade eti. Hukuki Araştırmalar Derneği (HUDER) Onursal Başkanı avukat Yakup Erikel ise CHP'li milletvekillerinin Ergenekon davasını takip etmelerini doğru bulmadığını bildirdi. Hukuka intikal etmiş konularda milletvekillerinin konuyu mahkeme salonlarına bırakmaları gerektiğini belirten Erkel, "Milletvekillerinin mahkemeyi takip etmelerini bile doğru bulmuyorum. İnsan hakları komisyonu bir görevlendirme yaparak davayı takip edin diyebilir, bunun haricinde erkler arasında sorun çıkabilir, yargıyı yargıya bırakmak lazım." şeklinde konuştu.

Avukat Engin Cinmen savcının CHP'lileri izleyici sırasını göstermesi gerektiğini aktardı. Hukukçular Derneği Başkanı Kamil Uğur Yaralı milletvekillerinin devlete karşı işlenen suçlara sahip çıkmalarının doğru olmadığını söyledi.

TBMM Üyeliği ile Bağdaşmayan İşler Hakkındaki Kanunu 3. maddesinde, milletvekillerinin 'Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlar ile zimmet, ihtilas, irtikap, kaçakçılık ve döviz suçları gibi devletin maddi çıkarlarıyla ilgili davalarda devlet aleyhine vekil olamayacakları' aktarılıyor. Kanuna aykırı hareket eden üyeler hakkında, İçtüzük hükümleri uyarınca işlem yapılacağı vurgulanıyor. TBMM İçtüzüğü'nün 137. maddesinde ise milletvekilliği ile bağdaşamayacağı belirtilen herhangi bir hizmeti veya görevi sürdürmekte ısrar eden üyelerin durumunun Başkanlık Divanı'nca incelenmesi öngörülüyor.

zaman
 



Bu haber 458 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,877 µs