dezenformasyon | " /> dezenformasyon | "/>

En Sıcak Konular

İntihar üzerinden dezenformasyon

23 Aralık 2009 08:23 tsi
İntihar üzerinden dezenformasyon  
Oramirallere suikast girişimi nedeniyle tutuklanması istenen Yarbay Ali Tatar'ın ölümü esrarını koruyor. Yarbay'ın yakınlarının yaptığı açıklamalar yeni sorulara yol açtı.

Eşi Nilüfer Tatar'ın cenaze namazı sonrasında soruşturmayı yürüten savcıyı hedef gösteren ve Alevilere yönelik sözleri dikkat çekti.

ASKERİ TESİSLERDE SİLAHLARINI SAKLAMIŞLAR: Eşinin, evdeki üç silahı sakladığı ama Yarbay Tatar'ın birini bulup gece banyoya gizlediği ileri sürülüyor. Tatar'ın silaha ulaşması çok zor değil. Evinin bulunduğu lojmanlarda önünde silahlı askerler nöbet tutuyor. Askeri tesislerde bir kişinin silah bulması kadar kolay bir şey yok.

KUVVETLİ SUÇ ŞÜPHESİ NEDENİYLE TUTUKLANDI: Eşi cenazede 'Hiç birinde gerçek belge yok.' dedi Ancak mahkeme Tatar'ı CMK'nın 100. maddesi gereği ''kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olgular ve yeterli delil mevcuttur'' gerekçesiyle tutukladı.

ERGENEKON'UN HEDEFİNDEYDİ: Nilüfer Tatar, "Ordudaki Alevileri fişliyorlar. Hep Alevi subayları içeri alıyorlar. Süleyman Pehlivan, sen kimin adamısın?" şeklinde suçlamada bulundu. Oysa dünkü Akşam gazetesinin haberine göre Ergenekon soruşturmasının birinci iddianamesinde yer alan ve emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün adresinde ele geçirilen fişleme dosyasında Tatar ile ilgili Suçlamalar söz konusu. Bu da Tatar'ın Ergenekon'un takibinde olduğunun göstergesi. Veli Küçük'te ele geçen belgede Tatar hakkında şu bilgiler yer alıyor: "Tatar ve arkadaşları birinci sıraya yüce milletimizin ve ordumuzun menfaatlerinin, emir-komuta zincirinin yerine Alevilik gibi başka değer yargılarını koymuşlardır. Artık Deniz Kuvvetleri'nde eğitim uzmanı personeli olmak için tercihen Alevi olmak yetiyor. Tatar, Alevi olup Deniz Lisesi PAP şube müdürüdür. Yuva köyü yörede PKK'lı yatağı ve anarşist yuvası olarak bilinmekte. Yakın akrabası Hüseyin Tatar, anne Elife, baba Halife bölücü örgüt üyesi olmaktan sabıkalı."

POLİSLERİN ALMAYA GELDİĞİ İDDİASI DOĞRU ÇIKMADI: Olay medyaya 20 Aralık'ta yansıdı. O günkü iddialara göre, Yarbay kendisini almak için gelen polislerden biraz süre istedi, içeri geçip tek kurşunla intihar etti. Ancak eşi dünkü Vatan gazetesine Yarbay'ın intihardan önce mektup yazdığı bilgisini verdi. Eşinin anlattığına göre Yarbay'a yeniden tutuklama kararı cuma günü akşam saatlerinde tebliğ edildi. Halbuki intihar cumartesi sabahı meydana geldi. Yani 'polis kapıya gelince intihar etti' iddiası doğru değil. Tatar'la ilgili tüm işlemlerin askeri savcılık tarafından yapıldığı da belirlendi.

'İNTİHAR ÖNCESİ ORAMİRAL İLE GÖRÜŞTÜ' İDDİASI: Eşinin anlattığına göre, cuma akşamı Yarbay'ın kaldığı yer bir hayli kalabalık. Bu durum gazeteci Şamil Tayyar'ın sorularını daha da önemli hale getiriyor. Tayyar'ın şu soruları mutlaka cevaplandırılmalı: Ali Tatar intihara karar vermeden önce hangi oramiralle görüştü? Son gece evinde 5-6 kişinin katıldığı bir toplantı düzenledi mi? Böyle bir toplantı yapıldıysa kimler katıldı, neler konuşuldu? Yarbay'ı intihara sürükleyen tek neden, tutuklama kararı olabilir mi? Kime kırgındı, niye sitem etti?

OTOPSİ YAPILDI MI?: Yaşı genç olanlarda basit bir ölüm bile savcı soruşturması ve Adli Tıp Kurumu incelemesi olmadan defnedilemiyor. İntihar eden Yarbay Tatar için bu sürecin işletilip işletilmediği soru işareti olarak duruyor. Tatar'ın intiharıyla ilgili bütün işlemlerin askeri savcılık tarafından yürütüldüğü belirtiliyor.


Gazeteciler nasıl değerlendirdi?
Komutanlar gereğini yapmalı - Hasan Cemal (Milliyet):
Komutanların savaş giysileriyle bir savaş gemisinin güvertesinde topların altında sıralanıp gürlemeleri hangi demokraside, hangi demokrasi ülkesinde görülmüştür? Komutanların, bunu yapacakları yerde önce kendi ocaklarının içinde olan bitene hakim olmaları, orada demokrasi ve hukukun gereğini yapmaları gerekir. Önce kod adı Kafes gibi cuntalaşma faaliyetlerini açığa çıkarmaları gerekir. Önce darbe planlarının, andıçların ne kadar gerçek olduğunu kamuoyuna ikna edici biçimde anlatmaları gerekir. Deniz Yarbay Ali Tatar'ın neden ölümü seçtiğini yerli yerine oturtmaları gerekir.

6 intihar, operasyon mu? - Emre Aköz (Sabah): İstihbaratçılar bir kere meydana gelen olayı önemsemez. Çünkü herhangi bir şey olabilir. Olayın anlam kazanması için tekrarlanması gerekir. Ama bir olay iki kez meydana gelirse, üzerinde durulması gereken ilginç bir tesadüften söz edilir. Ya olay üç kere olursa? İşte o zaman kuşku kalmaz: Bu, bir düşman operasyonudur! Çoğunluğu asker olan bu kişiler arasındaki ortak sözcük; Ergenekon. Hiçbir istihbaratçı ve (istatistikçi) bunca ölüme, tesadüf demez! Bazılarının susturulduğu, bazılarının da cezalandırıldığı bir operasyon bu!

Deniz Kuvvetleri'nde neler oluyor? - Derya Sazak (Milliyet): Orduda 'illegal' örgütlenmeler, cuntalaşma eğilimleri varsa, suikast timleri "kaos" yaratmaya çalışıyorlarsa yasalar çerçevesinde bunların soruşturulması da kaçınılmazdır. Savunma haklarını kullanmak yerine, "ölümü göze almak" şüpheleri artırmaktadır. Genelkurmay Başkanı Başbuğ'un Trabzon'da Oruçreis Firkateyni'nde yaptığı konuşmadan sonra yaşananlar, "Deniz Kuvvetleri'nde neler oluyor?" sorusunu daha da anlamlı kılmaktadır."

zaman



Bu haber 547 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,703 µs