En Sıcak Konular

Rektörleri endişelendiren gelişme

23 Aralık 2009 08:16 tsi
Rektörleri endişelendiren gelişme 
Son dönemlerde yaşanan olaylarda en dikkat çekici nokta üniversite öğrencilerinin gösterilerde aktif rol oynaması oldu.

Üniversitelerde provokasyona yönelik hareketlenmeler olduğuna dikkat çeken rektörler, bu eylemlerin darbe ortamını oluşturmak için yapıldığını düşünüyor. Rektörlere göre, eylemler kargaşa isteyenlerin tezgâhı.

Son dönemde yaşanan şiddet olayları, 'provokasyon' tezgâhının hâlâ masada olduğunu gösteriyor. İşyerleri ve arabaların tahrip edildiği sokak eylemlerinde, 17 yaşındaki Serap Eser, atılan molotofla feci şekilde yaralandı. Üniversite hayalî kuran genç kızın öldüğü gün Tokat Reşadiye'den 7 askerimizin şehit olduğu haberi geldi. Muş'ta DTP'nin kapatılmasını protesto eden bir grup, esnafı, kamu binalarını ve polisi taşladı. Eylem sona erdiğinde 2 kişi hayatını kaybetmiş, olayın meydana geldiği Bulanık ilçesi tanınmaz hale gelmişti. Sokak eylemlerinde en dikkat çekici nokta üniversite öğrencilerinin gösterilerde aktif rol oynaması oldu.

Bir süre sonra Çukurova ve Mersin Üniversitesi'nde öğrenciler taş ve sopalarla birbirine girdi. Şiddet olaylarını endişeyle karşılayan rektörler, bu eylemlerin belli bir amaç doğrultusunda yapıldığı görüşünde hemfikir.

Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Nihat İnanç, yaşanan olayları, sıkıyönetimi uygulamaya sokmak ve darbe gerçekleştirmek isteyenlerin tezgâhladığını düşünüyor.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Peyami Battal, eylemlerin karanlık eller tarafından organize edildiğini vurguluyor. Tunceli Üniversitesi Rektörü Durmuş Boztuğ, olayları, demokrasinin yeteri kadar uygulanmamasına bağlıyor.

İstanbul Üniversitesi Rektörü Yunus Söylet de son zamanlarda üniversitelerde provokasyona yönelik eylemler ve hareketlenmeler olduğuna dikkat çekiyor.

Muş Bulanık'ta iki kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan olaylar sonrası çıkan gerginlikler bölgedeki üniversiteye de sıçradı. Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Nihat İnanç, olayların, Kürt Solu denen bir grup ile Türk milliyetçilerini karşı karşıya getirdiğini açıkladı. Çıkan kavgada iki kişinin yaralandığını belirten Nihat İnanç, olayları sıkıyönetimi bölgede uygulamaya sokmak ve darbe gerçekleştirmek isteyenlerin tezgâhladığını savundu. Sıkıyönetim ve darbenin gerçekleştirilmeden önce, darbeyi halk nezdinde geçerli kılmak amacıyla kaos oluşturulmaya çalışıldığını vurgulayan İnanç, "Planları hayata geçirirken uygulanan argümanlar içerisinde öğrencilerin kullanılması da var. Bizim üniversitemizde, bu tür girişimlerin olduğunu görüyoruz. Toplumda kargaşa isteyenler, sık sık bu eylemleri tezgâhlıyor." diye konuşuyor.

Tunceli Üniversitesi'nde ve diğer üniversitelerin yurtlarında da benzer problemlerin yaşandığını belirten İnanç, karanlık ellerin bir şekilde birilerini ön plana çıkararak, kaos ortamı oluşturmaya çalıştığına işaret etti. Alparslan Üniversitesi'nde eylemlerin artmasından endişe duyduğunu açıklayan Rektör İnanç sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu olaylar 'demokratik açılım sürecini' etkilemek için yapılıyor. Bölgede bu doğrultuda çalışan insanlar var. Bunlar süreci bir şekilde etkileme amacında ve mevcut kaos düzeninden yana. Bunları önemsemek ama bir taraftan da aklıselim olarak düşünmek gerekiyor. Çünkü istenen şey korku ve kargaşa oluşturmak."

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Peyami Battal da gençlerin görünmeyen eller tarafından idare edildiğini aktardı. Üniversitede bugüne kadar herhangi bir olay yaşanmadığını belirten Peyami Battal, ancak öğrencilerde son dönemde farklılıklar gözlemlediklerini ifade etti. Öğrencileri bu noktaya getirenlerin bulunması gerektiğinin altını çizen Battal, "Bu karanlık eller var oldukça Türkiye'nin iyi olduğu dönemler provoke edilecek. Gençleri sokağa dökenleri bulduğumuz zaman Türkiye'nin önünü kapatmaya kimsenin gücü yetmeyecek." şeklinde konuştu. Üniversitesinde son dönemde hareketlenmeler olduğunu anlatan İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörü Yunus Söylet, ülkedeki gerginliğin öğrenci hareketlerine yansıdığı görüşünde. Tunceli Üniversitesi Rektörü Durmuş Boztuğ ise gençlerin sokaklara dökülmesinin, molotof atmasının, olayları provoke etmesinin doğru olmadığını belirtti. Boztuğ, gençlerin beğenmedikleri durumları eleştirme özgürlükleri olduğunu ancak tepkilerini, düşüncelerini demokratik yollarla ortaya koymaları gerektiğini dile getirdi.

zaman



Bu haber 528 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,623 µs