En Sıcak Konular

Sünni kadına tecavüz iddiası Irak'ı gerdi

0 0 0000 00:00 tsi
Sünni kadına tecavüz iddiası Irak'ı gerdi Irak'ta yeni güvenlik planını uygulamakla görevli bir polis biriminin, Sünni bir kadına tecavüz ettiği iddiaları ülkedeki iç savaş gerilimini daha da yükseltti.

Güvenlik planını uygulamaktan sorumlu Başbakan Nuri El Maliki'nin ofisi, kadının iddialarının asılsız olduğunu savundu. Ofisten yapılan açıklamada olayın, ABD askerleri ile ortaklaşa yürütülen güvenlik operasyonun aleyhine kullanılmak için Sünni politikacılar tarafından büyütüldüğünü ve dramatize edildiği öne sürüldü.

Ancak Devlet Başkanı Celal Talabani'nin Sünni yardımcılarından birinin danışmanı ise Başbakanlığın bu savunmasını reddederek, Amerikan yönetimindeki bir hastanede yapılan kontrollerde kadına tecavüz edildiğinin ispatlandığını kaydetti.

İddialar, Bağdat'ta yürütülen "Ferd El Kanun Operasyonu" sırasında ortaya çıkması açısından da önem taşıyor. Sünni direnişçilerin de operasyona cevaben Maliki'yi küçük düşürmek için askeri ve sivil hedeflere saldırılarını artırdıkları belirtiliyor. Son olarak bugün başkent Bağdat'ta ve Taci bölgesinde düzenlenen saldırılarda 20'den fazla kişi öldü.

Tecavüz iddiaları, Irak Müslüman Ulemalar Heyeti tarafından ortaya atıldı. Heyet, Iraklı polisleri Sabrin El Cenabi isimli bir kadına tecavüz etmekle itham etti. Tecavüze uğradığı iddia edilen kadın da Arap kanalı El Cezire'ye perde arkasından bir röportaj vererek başından geçenleri anlattı.

20 yaşında ve evli olduğu belirtilen Iraklı kadın röportajında "Polislerden biri bana vurdu. Düştüm ve başımı yere vurdum. Sonra biri gelip bana tecavüz etti. Sonra biri daha geldi. Sonra biri daha. Çığlık atıyor, bağırıyor ve yalvarıyordum. Ancak bir tanesi ağzımı kapatarak ses çıkarmama engel oldu." diye konuştu. Daha sonra birisinin "Daha bitmedi mi, sıra bize ne zaman gelecek" diye bağırdığını aktaran Iraklı kadın, buna cevaben ise başka birisinin "Hayır, bir Amerikan devriyesi geliyor" dediğini kaydetti.

Röportajında kendisinin sorgulanmak için bir yargıcın önüne getirildiğini; ancak daha sonra polisler tarafından oradan alınarak yeniden tecavüze uğradığını söyleyen kadın, "kauçuk bir hortumla da cinsel organına işkence uygulandığını" dile getirdi. Iraklı kadın, herhangi bir şikayette bulunması halinde de öldürülmekle tehdit edildiğini belirtti.

İddiaların ortaya atılmasının ardından Nuri El Maliki bir soruşturma başlatılması emrini verdi. Ancak Maliki'nin ofisinden yapılan iki açıklamada da iddialar reddedildi. Açıklamada "Yapılan tıbbi kontrollerin sonunda Sabrin El Cenabi'nin tam olarak tecavüze uğramadığı anlaşılmaktadır." denildi. Açıklamada "Bazı bilinen gruplar tarafından ortaya atılan bu yalanların amacı, güvenlik planı hakkında karışıklık çıkarmak ve terörist organizasyonlara karşı mücadele eden ve Bağdat'ta istikrarı sağlamaya çalışan birliklerimizin adını lekelemektir." diye devam edildi.

Irak Devlet Başkanı Yardımcısı Tarık Haşimi'nin insan hakları konusunda danışmanı olan Ömer Caburi ise konu hakkında yaptığı açıklamada Maliki'nin ofisinden yapılan bu açıklamaları yalanladı. Caburi, kadının önce bir Irak üssüne götürüldüğünü, daha sonra Amerikan askerlerinin oraya gelmesiyle kendisinin askerlere olanları anlattığını belirtti. Caburi, kadının daha sonra Yeşil Bölge'deki bir hastaneye götürüldüğünü ve hastanede yapılan ilk testlerde "kadının söylediklerinin doğru olduğunun anlaşıldığını" dile getirdi. Ancak ilk bulguları bir uzmanlar heyetinin incelediğini ve kesin raporun bu akşam açıklanacağını belirten Caburi, hastanenin Amerikan güçlerine ait olduğunu ve tarafsız olduğunu vurguladı.

ABD ordusundan bir açıklama yapan Yarbay Chris Garver ise "Raporları gördük. Şu an için herhangi bir şeyi doğrulayamam" dedi.

Bağdat'ta güvenliği sağlamaya yönelik daha önce yapılan girişimler, Sünni kent sakinlerinin askerlerin bölgelerine girmelerini istememesi üzerine başarısızlıkla sonuçlanmıştı.
 
Zaman



Bu haber 519 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,681 µs