En Sıcak Konular

İran Rusya'dan neden tazminat istedi?

22 Aralık 2009 15:47 tsi
İran, İkinci Dünya Savaşı sırasında ülkesinin eski SSCB, İngiltere ve ABD tarafından işgal edildiğini gerekçe göstererek kendisine savaş tazminatı ödenilmesini istedi. 26 Ağustos 1941'de SSCB ve İngiltere askeri birlikleri İran'a girmişti.

İran lideri Mahmud Ahmedinecat, İkinci Dünya Savaşı sırasında ülkesinin başka ülkelerce işgal edildiğini gerekçe göstererek, tazminat almak için Birleşmiş Milletler'e (BM) mektup yazmaya hazırlanıyor. Basına konuşan İran lideri, savaş sırasında anti Hitler koalisyonu olan SSCB, ABD ve İngiltere'nin ülkesine verdiği zararın bilançosunun çıkartılması için araştırılma yapılmasını istedi.

Ahmedinecat'a göre, yabancı askeri birlikler İran'a o yıllarda büyük zarar vererek ülke topraklarına girdi ve kaynaklarını kullandı. İran lideri, "Eski Sovyetler Birliği, ABD ve İngiltere savaş sonrası tazminat aldı, ama savaş sırasında vatandaşlarımızın gördüğü zararın telafi edilmesi için İran'a hiçbir şey verilmedi." dedi.

Washington'u sert bir dille eleştiren İran lideri, "İran'ı bugün insan haklarını ihlal etmekle suçlayanlar, kendileri daha önce ağır suçlar işledi. Savaş, işgal ve öldürme bu suçlar arasında." diye konuştu.

RUSYA UZMANLARI: İRAN RUSYA'DAN BİR KURUŞ ALAMAZ

Rusya siyasi uzmanları İran'ın Rusya'dan savaş tazminatı alamayacağını savundu. Gazeta gazetesine konuşan Rusya Siyasi Teknoloji Araştırmalar Merkezi Başkan Yardımcısı Sergey Miheyev, "Tahran, Moskova'dan teorik olarak tazminat talep edebilir. Ama İran'ın bu konuda başarısı ve kazanma şansı sıfır. Ahmedicecad'ın bu inisiyatifi, Baltık cumhuriyetlerinin Rusya'dan Stalin-Hitler anlaşması tazminatı veya Ukrayna'nın Rusya'ya yönelik (kıtlık nedeniyle milyonlarca insanın ölmesi) suçlamalarını hatırlatıyor. Bu tür adımların maddiyattan ziyade belirli bir propaganda etkisi var. İran lideri dünya kamuoyuyla iğneleme yarışmasına girmiş. Kendisini insan haklarına uymamakla suçluyorlar, Ahmedinecat da onları işgalle suçluyor." dedi.

SSCB VE İNGİLTERE İRAN'A ASKERİ BİRLİK GÖNDERMİŞTİ

SSCB ve İran arasında 1920 yılında diplomatik ilişkiler kurulmuştu. 1921 yılında yapılan ikili anlaşma Moskova'ya kendisini savunma amacıyla İran'a askeri birlik gönderebilme hakkını kazandırdı. İkinci Dünya savaşı sırasında İran "tarafsızlığını" ilan etti. 26 Ağustos 1941 yılında ise İngiltere ve SSCB Nazi Almanyası'nın işgalini önlemek amacıyla ilk olarak İran'a askeri birlikler gönderdi. SSCB ordusu özellikle İran'ın kuzeyinde tarihi Güney Azerbaycan topraklarında konuşlandırılmıştı. O sırada Moskova'nın desteğiyle İran'da Güney Azerbaycan Cumhuriyeti kurulmuştu. İran'da Alman istihbarat ağı da geniş faaliyet gösteriyordu. Savaş sona erince ABD ve İngiltere'nin baskısıyla Stalin askeri birlikleri İran'ın kuzeyinden çekilmek zorunda kaldı. Bazı Rusya ve Azeri tarihçilerine göre, Stalin gelecekte kuzey ve güney Azerbaycan'ın birleşmesi perspektifinden endişe ediyordu.



Bu haber 716 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,043 µs