En Sıcak Konular

ABD'ye boğaz uyarısı: Alternatif yol bul

0 0 0000 00:00 tsi
ABD'ye boğaz uyarısı: Alternatif yol bul Karadeniz'e Amerikan savaş gemilerini sokmayan Türkiye, bu kez Amerika'yı farklı bir alanda uyardı. Ankara "Boğazlar, tehlikeli madde ve tanker geçişinde 'doyum noktası'na ulaştı" dedi.

2006 yılında yaklaşık 143 milyon ton tehlikeli madde boğazlarımızdan geçti.
Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü verilerine göre, 2006'da toplam 54 bin 880 gemi, Türk su yollarını kullandı. Yaklaşık 143 milyon ton tehlikeli madde sınırlarımızdan geçerek dünyanın çeşitli bölgelerine ulaştı. Taşınan tehlikeli maddenin 96 milyon tonu ham petrol. Bunun büyük bölümü Rusya'dan yola çıkıyor. 2006'da Rusya'dan yaklaşık 90 milyon ton petrol ürünü toplam 1423 tankerle boğazları kullanarak dünyaya açıldı. Boğazların kapasitesini doldurması yetkilileri de endişelendiriyor. Geçtiğimiz günlerde Türkiye'ye gelen, ABD'nin ekonomi ve iş ilişkilerinden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Dan Sullivan'la bu konuda önemli görüşmeler yapıldı. İstanbul Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi'nde incelemelerde bulunan Sullivan'a, "Boğazların kapasitesi doldu. Sınır zorlanırsa, büyük tehlikeler meydana gelebilir. Boğazların trafiğe kapanması sadece Türkiye'ye değil, dünya ticaretine büyük zarar getirir. Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Samsun-Ceyhan gibi alternatif taşıma platformları değerlendirilmeli." mesajı verildi.

Kıyı Emniyeti Genel Müdürü kaptan Salih Orakcı, Boğaz güvenliğini artırmak için yeni tedbirler aldıklarını söylüyor. Büyük çapta yangınlara müdahalede kullanılmak üzere, toplam 18 milyon Euro değerinde iki römorkör sipariş verildi. Türk mühendisler tarafından üretilen FF2 römorkörleri, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın da katılacağı bir törenle kıyı emniyetine teslim edilecek. Orakcı ayrıca, deprem gibi olağanüstü olaylarda su yollarıyla iletişimlerinin kesilmemesi için 550 bin Euro'luk haberleşme ağı kurduklarını belirtiyor.
 
Zaman



Bu haber 284 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,760 µs