En Sıcak Konular

Türkiye'de bir ilk gerçekleştirildi

22 Aralık 2009 13:38 tsi
Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bir ilk gerçekleşti. Tamamen kapalı yöntemle, kanserli mesanesinden kurtulan 41 yaşındaki hastaya, yeni bir mesane oluşturuldu.

Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bir süredir kullanılmakta olan Da Vinci ile bir ilk daha gerçekleşti. İsveç Karolinska Tıp Fakültesi Üroloji Bölümü Hocası olan Prof. Peter Wiklund robotik cerrahiyi kullanarak açık ameliyata gerek kalmadan küçük birkaç delikten mesane kanseri ameliyatı yaptı. Türkiye'nin değişik hastanelerinden yaklaşık 20 ürolog bu ameliyatı izledi.

Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Klinik Şefi Prof. Dr. Derya Balbay, Da Vinci ile Türkiye'de şimdiye kadar 5 mesane kanseri ameliyatı yapıldığını, bunların hepsinde belli bir aşamadan sonra açık ameliyata dönüldüğüne dikkat çekti. Balbay, "Yani, önce mesane ve prostat robotla çıkartılıyor, daha sonra açık ameliyata geçilerek bağırsaklardan bir parça ayırıp yeni mesane yapımında kullanılıyor." dedi. Balbay, Prof. Dr. Wiklund'un ise tüm bu safhaları açık ameliyata gerek kalmadan vücut içinden yaptığını vurguladı.

Verilen bilgiye göre, operasyon açık ameliyatla yapıldığında hastanın karnından yaklaşık 30 santimetre kesi açılıyor. Önce mesane ve prostat çıkartılıyor, sonra da bağırsak kısmı yapılıyor. Prof. Dr. Willund'un yaptığı ameliyatta ise tüm bu işlemler robotla sadece 1 santimetrelik çok küçük birkaç delikten gerçekleşiyor. Bu operasyon, hastanın daha çabuk iyileşmesi ve kanama riskinin azalması noktasında da olumlu sonuçlar veriyor.

cihan



Bu haber 535 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,373 µs