En Sıcak Konular

ABD'ye en çok beyin göçü Çin'den

22 Aralık 2009 13:02 tsi
Eğitim görmek üzere ABD'ye en çok öğrencinin Çin'den geldiği belirtildi. İstatistiklere göre ABD'ye en çok yabancı öğrenci gönderen ülkelerin başında 2007-2008 döneminde 23 bin 779 öğrenciyle Çin geliyor. Çin'i Hindistan ve Güney Kore takip ediyor.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) rakamlarına göre, ABD'ye dünyanın her yerinden öğrenci gidiyor ve 2007-2008 akademik yıllarında bu ülkeye giden 106 bin 123 öğrencinin yüzde 40'ından fazlası 3 Asya ülkesi Çin, Hindistan ve Güney Kore'den gitti. Çin'in gönderdiği öğrenci sayısı ise her biri 10 binin altında öğrenci gönderen Hindistan ile Güney Kore'nin toplamından fazla.

Fakat 1997-2008 yılları arasında Hintli öğrenci sayısının artışının en hızlı olduğu belirtildi. Buna karşılık Avrupa'dan ABD'ye öğrenim görmeye giden öğrenci sayısı artışının yavaşladığı aktarıldı. Avrupa'dan ABD'ye en çok öğrenci gönderen ülkelerin Almanya, Fransa ve İtalya olduğu kaydedildi.

840 BİN ÇİNLİ LİSE ÖĞRENCSİ ÜNİVERSİTE SINAVINA KAYIT YAPTIRMADI

Öte yandan Çin Eğitim Bakanlığı bu yıl 840 bin lise öğrencisinin üniversite giriş sınavına (Gaokao) kayıt yaptırmadığını açıkladı. Verilere göre, yurtdışında okumak için yabancı ülkelere giden Çinli öğrenci sayısı 2007'de 144 bin olurken, bu rakam 2008'de 170 bine çıktı. Uzmanlar, bu rakamın bu yıl 200 bine ulaşacağını tahmin ediyor.

Yıllar önce yurtdışına giden Çinli öğrencilerin yabancı ülkelerde okumadan önce öncelikle üniversite öğrenimlerini Çin'de tamamladıklarını; ancak şimdi bu durumun şimdi değiştiği ifade ediliyor.

Eğitim endüstrisi tahminlerine göre ilk üniversite eğitimlerini yurtdışında yapmak isteyen öğrencilerin oranının yurtdışında okuyan tüm Çinli öğrencilere göre yüzde 30-40 arttığı, bunun da bu yıl 2003 rakamlarını üçe katlayarak 60 ile 100 bin arasında bu tür öğrencinin yurtdışına gitmesi manasına geldiği kaydedildi.

ZENGİNLEŞEN ÇİNLİ ÖĞRENCİLERİN TERCİHİ YURTDIŞI

Çin'deki hızlı ekonomik büyüme ve Çin parası yuanın dolara karşı son 4 yılda yüzde 20'den fazla değer kazanması, Çinli öğrencileri eğitim ücretlerini karşılama bakımından yurtdışında okumaya teşvik ettiği belirtiliyor. Uzmanlar, önceleri öğrencilerin paralarının olmadığı ve tam burslu okumak istediklerini belirtirken, "Şimdi ise böyle dertleri yok." diye konuşuyor.

Çinli öğrencileri yurtdışına çeken başka bir nedenin ise Çin üniversitelerinde, özellikle yüksek seviyeli olanlarda yeterli kontenjanın olmaması ve üniversite eğitimi ihtiyacını karşılayamaması gösteriliyor.

ÇİN'DE ÜNİVERSİTE SINAVINA GİREN 10 ÖĞRENCİDEN 4'Ü ÜNİVERSİTEYE YERLEŞEMİYOR

Çin'de üniversite sınavına giren 10 öğrenciden 4'ü üniversitelere giremezken, girebilenlerin büyük kısmı da istedikleri üniversitelerde okuyamıyor. Bu durum, öğrencilerin yurtdışını tercih etmelerinde başka bir etken olarak ortaya çıkıyor. Bununla birlikte Çinli öğrencilerdeki yaygın kanaatin ise yurtdışında okumanın kariyerlerini ilerleteceği yönünde olduğu dile getiriliyor.

İngiltere'deki Teeside Universitesi Dekan yardımcısı Alan McNeilly ise Çinli öğrencilerin kapasite sorunu bulunmadığını; ancak çalışma deneyimleri ve iletişim kabiliyetine ihtiyaç duyduklarını söylüyor. McNeilly, bir Çin gazetesine demecinde "Eğer yurtdışında diploma alırlarsa, ülkelerinde döndüklerinde daha iyi maaş ve iyi bir konum beklentisinde oluyorlar." diye konuşuyor ve daha çok Çinli öğrenci çekebilmek için Çin'de gelecek yıl bir ofis açacaklarını da kaydediyor.

cihan



Bu haber 540 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,529 µs