En Sıcak Konular

Sigara yasağı karları azalttı mı?

22 Aralık 2009 12:34 tsi
İşletmeler ağlıyor ama sigara karşıtları yasak sonrası karlılığın arttığını rakamlarla ortaya koyuyor. İşte rakamlar:

Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi sigara yasağının işletmelerin karını arttırdığını savundu. Bilkent Üniversitesi’nce yapılan araştırmayı örnek gösteren komite, “Kapalı alanlarda başlatılan sigara yasağından sonra işletmelerin kârı azalmadı, arttı” açıklaması yaptı.

Bilkent Üniversitesi’nde yapılan çalışmaya göre, Türkiye’de 2009 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre gayrisafi yurtiçi hâsıla yüzde 3.3, toptan ve perakende ticaret yüzde 7.2 oranında azalırken, otel ve restoranların içinde olduğu ikram sektörü payında yüzde 5.2 oranında artış olduğu belirlendi. 2008 yılının aynı döneminde ise bir önceki yıla göre gayrisafi yurtiçi hâsıla yüzde 1 oranında artarken, otel ve restoranların payı yüzde 3.02 oranında azalmıştı.

Çalışma aynı zamanda, genişletilmiş sigara yasağının yürürlüğe girdiği 19 Temmuz 2009 tarihinden itibaren 2010 kahvehanenin kapandığını, buna karşın 3.022 kahvehanenin hizmete açıldığını gösterdi. Sayılar kahvehanelerin toplamda zarar etmediğini ortaya koyuyor.

Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Bilir, “Tütün kontrolü yasasının uygulamaya girmesini izleyen dönemde özellikle ikram sektöründen yayılan itirazların bilimsel bir temeli olmadığını yapılan bu çalışmanın sonuçlarından anlıyoruz. Merkez Bankası kayıtlarından alınan verilere dayalı olarak yapılan inceleme sonucunda çıkan çalışmada, son dönemde ülke genelinde yaşanan ekonomik daralmaya rağmen restoran ve otellerin gelirinde azalma olmadığı, tam tersine artış olduğu görülüyor” dedi.

Prof. Dr. Nazmi Bilir, tütün kontrolü yasasının ülkenin yararına olduğunu vurgulayarak, ikram sektörünün ise bu yasadan dolayı ekonomik zarar görmediğini, kahvehanelerin iflas ettiği ve kapandığı yolundaki açıklamaların doğru olmadığını söyledi.

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi Başkanı Prof Dr Elif Dağlı; “Sigara endüstrisinin benzer kanunların çıktığı ülkelerde ikram sektörünü zarar masalları ile korkuttuğu ve hükümetlere ikram endüstrisi aracılığıyla lobi yaptırdığı ispat edilmiştir. Ülkemizde zarar feryatlarının bilimsel temeli olmadığı görülmektedir.” dedi.

internethaber



Bu haber 505 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,575 µs