Son hareketimizi görmediniz | " /> Son hareketimizi görmediniz | "/>

En Sıcak Konular

Güney Kıbrıs'tan tehdit: Son hareketimizi görmediniz

22 Aralık 2009 12:02 tsi
Güney Kıbrıs'tan tehdit: Son hareketimizi görmediniz Kiprianu:Altı müzakere başlığının dondurulması son hareket olmayacak

Kıbrıs Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Markos Kiprianu, “Güney Kıbrıs’ın; Türkiye’nin altı müzakere başlığının dondurulmasının son hareket olmayacağını, geriye kalan başlıkların dondurulmasında da bunu istedikleri zaman yapma imkânına sahip olduklarını” söyledi

Rum Dışişleri Bakanı Markos Kiprianu, Güney Kıbrıs’ın; Türkiye’nin altı müzakere başlığının dondurulmasına ilişkin tek taraflı açıklamasının, “Bu süreç içerisindeki son hareket olmayacağını” söyledi.

Kiprianu,Filelftehros Gazetesine verdiği söyleşide, Güney Kıbrıs’ın, Türkiye’nin geriye kalan başlıklarının dondurulmasını ileriye götürme ihtimalini de açık bıraktı ve “Bunu istedikleri zaman, geriye kalan diğer başlıklarda, gerekli olduğunu düşünmeleri durumunda, yapma konusunda hareket etme olanağına sahip olduklarını” söyledi.

AB Dışişleri Bakanları ve Genel İşler Konseyi çerçevesindeki icraatları savunan Kiprianu, orada, gerek Kıbrıs sorunu gerekse Türkiye’nin yükümlülüklerine ilişkin olarak “çok iyi bir ifadenin” elde edildiğini öne sürdü.

‘1,5 YIL TAHAMMÜL ETTİK’

2006 yılında alınan kararla bu yıl alınan kararı da karşılaştıran Kiprianu, bu iki kararın farklı olduğunu, 2006 yılındaki kararın olumlu yanının sekiz başlığın dondurulmasına karar verilmesi olduğunu, ancak bu yıl “daha iyisi, daha ayrıntılı ve kendilerini ilgilendiren diğer tüm konulara ilişkin daha olumlu” ifadenin elde edildiğini kaydetti.

Türkiye’nin “Enerji” başlığının kapalı tutulup tutulmayacağı ve baskıya dayanıp dayanmayacakları şeklindeki soru üzerine Kiprianu, bir buçuk yıldır tahammül ettiklerini belirterek, bunun; Türkiye’nin AB yükümlülüklerini yerine getirmesine ve AB’ye aday bir ülke olarak davranmasına bağlı olduğunu savundu.

Kendi tezlerinin mutlak şekilde mantıklı olduğunu öne süren Kiprianu, Türkiye’nin AB yükümlülüklerine uyduğu zaman gerekli siyasi kararın da alınacağını ileri sürdü.

HER KELİME İÇİN MÜCADELE

Kiprianu sözlerinin devamında, sonuç bildirgesi içerisinde ileriye götürdükleri tezlerin çok basit olduğu imajının bulunduğunu, ancak sonuç bildirgesi ve bildirgenin her kelimesi için mücadele verdiklerini, AB üyesi bir ülkenin, son ana kadar, sonuç bildirgesinin onaylanmasını engellemeye çalıştığını kaydetti.

Sonuç bildirgesi içerisinde elde ettikleri kazançlardaki ısrarlarına bağlı olarak AB ortaklarından anlayış gördüklerini dile getiren Kiprianu, kendi siyasetlerine karşı, Türkiye’nin tezleri yanında olan ülkelerin söz almadığını, bunu da yaptıkları temaslarla başardıklarını belirtti. Kiprianu ayrıca, sonuç bildirgesine ilişkin ilk taslağın onaylanmaması konusunda kendileriyle hem fikir olan ve Türkiye’den yana yoğun görüşlere sahip olan ülkelerin de bulunduğunu söyledi.

Tek taraflı açıklamalarına tepki gösterilmediğini de öne süren Kiprianu, perde gerisinde 2-3 ülkenin kendilerini engellediğini, ancak görüşme sırasında buna tepki göstermediklerini belirtti.

BABAM RİSK ALMIŞTI

Kıbrıs sorununa ilişkin olarak, Rum Yönetimi eski başkanlarından, babası Spiros Kiprianu’dan daha farklı davrandığı şeklindeki değerlendirmelerim sorulması üzerine Markos Kiprianu, bu söylentilerin kendisini rahatsız ettiğini, ayrıca babasının çözümün gerekliliğine ve bu durumun “de facto” bölünmüşlüğün devam etmesinin mümkün olmadığına inandığını söyledi. Çözüm isteyen bir kişinin risk de alması gerektiğini dile getiren Kiprianu, Tasos Papadopulos’un 2004 yılında bu riski alığına inandığını belirtti.

Kiprianu sözlerinin devamında, “Çok ciddi bir sorunu çözmek istediğiniz zaman risk almak da gerekli, tehlike gördüğünüz zaman bunu önlemeye hazır olmanız gerekir” dedi ve babasından farklı bir çizgiye ve yaklaşıma sahip olmadığını söyledi.

KOALİSYONA DEVAM MI?

DİKO’nun hükümette yer almaya devam etmesiyle ilgili soru üzerine ise Kiprianu, “katkıda bulunulduğuna inanıldığı zaman hükümette kalındığını, bunun aksi düşünüldüğü zaman ise hükümetten gidildiğini” belirtti.

Kendisinin bakan olarak hükümette yer almasının, DİKO’nun hükümette bulunmasına bağlı olduğunu ifade eden Kiprianu, başka bir soru üzerine, görevini başarıyla yürüttüğüne inanmadığı takdirde istifa etmeyi de ihtimal dışı bırakmadı.



Bu haber 696 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,457 µs