radar sistemini kap! | " /> radar sistemini kap! | "/>

En Sıcak Konular

11 soruyu çöz, radar sistemini kap!

22 Aralık 2009 11:09 tsi
11 soruyu çöz, radar sistemini kap! ABD, Türkiye'nin radar merkezi olmasını neden istiyor? Bu radarlar kime karşı? NATO ve komşu ülkeler bu projeye nasıl bakıyor?

ABD Başkanı Obama'nın hedefleri arasında dünya politikasını önümüzdeki dönemde büyük ölçüde şekillendirecek bir değişiklik var. Polonya ve Çek Cumhuriyeti'ne kurulmak istenen füze sistemleri projesinden vazgeçildi. Onun yerine Türkiye'nin içinde bulunduğu bölgeye radar ve füze korunma sistemleri yerleştirilecek.

***
Dün bazı gazetelerde bununla ilgili bir haber vardı. Habere göre ABD, Türkiye'nin radar merkezi olmasını önermiş, Ankara öneriye şüpheyle yaklaşıp, 11 soru yönelttiği için süreç tıkanmış.

***
Çıkarım yanlış. Tıkanan bir süreç yok. Görüşmeler devam ediyor. O nedenle gelin, neler oluyor ve bu bizim için hangi sebeple önemli, ona bakalım...

***
Kurulması tartışılan radar ve füze sistemleri NATO çerçevesinde planlanıyor. Bu sistemlerin şu aşamada hedef aldığı herhangi bir ülke yok. Ancak böyle olmasına rağmen akıllara hemen İran geliyor. 'Acaba ABD, İran'ı vurma sistemi mi geliştiriyor?' sorusu kafaları kurcalıyor. Türkiye'nin adımlarını yavaş ve dikkatli atması, talebe hemen karşılık vermemesi bu yüzden.

***
Ortadoğu'da etkisini artırmak isteyen Türkiye için 'İran'ın karşısında ve ABD'nin yanında yer alıyor' görüntüsü ters. O nedenle kurulacak radar sisteminin tüm NATO ülkelerinin onayladığı, birliğin çerçevesinden sapmayan bir proje olması lazım. Türkiye'nin, ABD'den gelen teklife karşı yönelttiği 11 sorunun cevabı bu nedenle önemli. Yoksa tıkanan bir süreç yok. 2011 içinde Türkiye kararını verecek.

Nagehan Alçı / Akşam



Bu haber 555 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,467 µs