O raporu yazan kişi konuştu: Baykal... | " /> O raporu yazan kişi konuştu: Baykal... | "/>

En Sıcak Konular

O raporu yazan kişi konuştu: Baykal...

22 Aralık 2009 08:31 tsi
O raporu yazan kişi konuştu: Baykal... 
SHP’nin 1990 Kürt raporunu yazan Fuat Atalay, Baykal’ın şimdiki muhalefetini 1994’te makas değiştirmesine bağlıyor. Atalay, “Çözüm üretene karşı çıkacağına davet edilmeden gidip, benim üzerime ne düşüyor demeliydi’ diyor...

SHP’nin 1990’da kamuoyuna sunduğu ‘SHP’nin Doğu ve Güneydoğu Sorunlarına Bakışı ve Çözüm Önerileri’ raporunu hazırlayan Diyarbakır eski Milletvekili Fuat Atalay, rapor yazılırken çok heyecanlı ve istekli olan CHP lideri Deniz Baykal’ın şimdiki tavrını anlamakta güçlük çektiğini söyledi. Atalay, “CHP’nin yapması gereken açılıma destek vermekti. Hatta ben olsam davet edilmeyi beklemeden kendim gider ‘Planınız nedir, biz ne yapabiliriz’ diye sorardım’ dedi. Başbakan Erdoğan’ın ‘Bugünkü açılımdan daha ileri düzeyde bir rapor’ diye sözettiği, 1990 tarihli ‘SHP’nin Doğu ve Güneydoğu Sorunlarına Bakışı ve Çözüm Önerileri’ raporunun başındaki isim dönemin SHP Genel Saymanı ve Diyarbakır Milletvekili Atalay, o dönemki raporun daha ilerisinde birşey söylenmesi gerektiğinin altını çizerek “CHP kendisi bir rapor hazırlasın ama kendisinin gerisine düşmesin” diye konuştu.

İNÖNÜ İLE ÇOK TARTIŞTIK

1990’da dönemin SHP Hakkari milletvekili Cumhur Keskin ile 4 sayfalık bir deklarasyon yayınladıklarını anlatan Atalay, bunu sorunların TBMM ekseninde çözebilmek için yaptıklarınıifade etti. Daha sonra bunu bir rapor haline getirmek için çalıştıklarını kaydeden Atallay, bu girişimlerine de dönemin Genel Sekreter Yardımcısı, Erol Çevikçe, Ankara Milletvekili Eşref Erdem, Denzli Milletvekili Adnan Keskin’in de destek verdiklerini belirtti. Durumu anlattıkları Erdal İnönü ve Deniz Baykal’ın da rapora desteklediğini ifade eden Atalay, daha sonra PM kararı ile bir komisyon kurulduğunu ve bu komisyonda da Deniz Baykal, Hikmet Çetin, Cumhur Keskin, Eşref Erdem ve kendisi olduğunu söyledi.

19 YIL SONRA DAHA GERİDE

Rapor yazım görevinin kendisine verildiğini anlatan Atalay raporda hak ve özgürlükler anlamında çok geniş bir çerçeve çizildiğini dile getirerek bunu en çok Baykal’ın savunduğunu ifade etti. Atalay, resmi olarak kabul edilen raporun üzerinden 19 yıl geçtikten sonra Baykal’ın bu önerilere karşı çıkmasını da ‘makas değişikliği olarak’ yorumladı.

CHP’DE MAKAS DEĞİŞİKLİĞİ

CHP’nin 1994’ten itibaren Baykal önderliğinde yenileşme ve değişim idieallerinden saparak politikalarını ‘Laik-Antilaik’ eksenine kaydırdığırı vurgulayan Atalay şöyle konuştu:

AÇILIM İÇİN AK PARTİ’YE GİDERDİM

“Amacımız, tamamen büyük bir birleşmeydi. Baykal’ın bugün ne yaptığını tüm kamuoyu görüyor. Baykal, raporun hazırlanması sürecinde çok heyecanlıydı ve sorunları büyük dikkatle inceleyip tartışıyor, çözüm önerileri getiriyordu. Bugün hangi etkinin altında kalarak, niçin bu şekilde davranıyor, bilmiyorum. CHP, 2010 Kürt Raporu hazırlasın, sorunlar ve çözüm önerileri 19 yıl önce

kinden farklı mı görsün” dedi. Demokratik açılım konusunda CHP’nin çok daha istekli olması gerektiğini belirten Atalay, “CHP’nin yapması gereken demokratik açılımın ardında hangi niyet var diye bakmayıp destek vermekti. Hatta ben CHP’de olsam mektup, telefon beklemez, kendim gider, planınız nedir, konuyla ilgili ne yapabiliriz diye sorardım. Fakat CHP her açılıma karşı çıkıyor. Çünkü temel sorunlar üzerine çözüm üretmiyor, çözüm üretmeye çalışana da muhalefet üretiyor” diye konuştu.

En büyük desteği Baykal verdi

SHP’nin eski Diyarbakır milletvekili olan Fuat Atalay rapora en büyük desteği verenlerden birinin de Baykal olduğunu belirtti.

Kürt konferansına giden milletvekilleri HEP’i kurdu

Paris’teki Kürt Enstitüsü’nün 1989 son baharındaki toplantısının Türk siyasetinde kırılma yarattığını anlatan Atala o dönem DYP’den Anap’tan ve SHP’den 100 dolayında parlamenterin bu konferansa davet edildiğini vu bunların arasında Baykal ve İnönü’nü de olduğunu söyledi. İnönü’nün çevresindeki ‘muhafazakarlar’ın etkisinde kalarak bu konferansa katılımı yasakladığını kendisinin de bu yüzden katılmadığını dile getiren Atalay “Ben de bunlardan bir tanesiyim. Karara üzüldüm. Deniz Bey de bu yasaklamanın hatalı olduğunu söyledi. Konferansa 7 SHP’li vekil katıldı. Bunların arasında Ahmet Türk de vardı. Erdal İnönü’nün katılım yapanları ihraç edeceği mesajının ardından konferansa giden Ahmet Türk ile gitmeyen Fehmi Işıklar gibi arkadaşlar Halkın Emek Partisi’ni kurdu.”

star



Bu haber 555 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,300 µs