En Sıcak Konular

Reşadiye dış kaynaklı operasyon mu?

22 Aralık 2009 08:23 tsi
Reşadiye dış kaynaklı operasyon mu? Mahir Kaynak'ın sorduğu sorulara dikkat!

Ülkemizde dış kaynaklı operasyonlardan söz edince hemen saldırıya varan eleştirilere maruz kalınır. Yabancı etkisinden söz etmenin bir paranoya olduğu söylenir.

Ülkemiz dünyadaki konumunu değiştirecek bir süreci yaşıyor. Bundan olumsuz etkilenecek odakların olması ve bunu engellemek ya da yönlendirmek istemeleri doğal sayılmalı ve iç dinamikler kadar dış dinamiklerin de bu süreci etkileyeceği beklenmelidir. Oysa bize göre Ergenekon ve PKK’dan başka bir aktör gelişmeleri etkileyecek bir rol oynamamaktadır.

Dış operasyonlar yabancılar tarafından uygulanmaz. Ülkedeki kişiler ya kanarak ya da bilinçli olarak bu eylemleri gerçekleştirirler. Dış odak eylemin planlayıcısıdır.

Kamuoyunu yönlendiren bir eylem gerçekleştiği zaman medya soru sorabilir ama bu sorulara cevap vermemelidir. Çünkü verilen cevaplar çoğu zaman operasyonu yapan odağın amacına hizmet eder. Bir örnek vermek gerekirse 33 erimizin şehit edildiği olayı inceleyebiliriz. Olay gerçekleştirildiğinde normal bir terör eylemi kabul edildi ve bu çerçevede değerlendirildi. Oysa sorulacak birçok soru vardı ve bu konudaki gözlemlerim bazı gazetelerde yayınlandı. Şu soruları sordum: Neden eylemciler askerlerin bulunduğu araca ateş etmedi, onları araçlarından indirip farklı bir yere götürdüler ve saatler sonra onları öldürdüler? Bu süre içinde yerleri neden tespit edilmedi ve yardıma gidilmedi? Olay neden bir ateşkes sürecinde yapıldı? Olay neden İslamcı ve milliyetçi partilerin çoğunlukta olduğu bir bölgede gerçekleştirildi? Teröristlerin saklanabilmesi için çevrenin siyasi açıdan eylemcilere uygun olması gerekmez miydi?

Daha sonra eylemin örgüt içinde Öcalan’ın hasmı olarak bilinen Şemdin Sakık tarafından gerçekleştirildiği söylendi. Bu kişi Kuzey Irak’ta güvenlik güçleri tarafından mı yakalandı yoksa, Öcalan’ın söylediği gibi, onun tarafından teslim mi edildi?

Ama asıl soru şu: O zaman kimsenin fazla üzerinde durmadığı ve benim komploculukla suçlanmama neden olan sorularım cevaplandırılmadığı halde bugün neden gündemin baş köşesine oturtuldu? Reşadiye baskını ile bu eylem arasında benzerlik kuranlara şu soruyu soruyorum: 33 er pikniğe gider gibi uzak bir yere götürülürken neden Reşadiye’de araçlar tarandı?

Bir eylem gerçekleştirildiğinde kimin ne amaçla yaptığını hemen söylerseniz yanılma ihtimaliniz çok yüksektir. Çünkü operasyonu yapanlar sizi istedikleri sonuca götürmek için gerekli ipuçlarını da önünüze sererler. Siz de onların istedikleri sonuca vararak operasyonun bir parçası olursunuz. Dışarıdan bakanın yapacağı şey sorular sormak ve cevabını ilgili kurumların vermesine bırakmaktır. Eğer olayları biz çözecek olsaydık istihbarat teşkilatı kurmaya ve ona bir sürü para harcamaya ne gerek vardı? Ancak soru sormak onları denetlemek anlamına gelir. Çünkü mantık dışı izahatta bulunamazlar.

Son zamanlarda ülkemizde dış kaynaklı birçok operasyonun yapıldığını hissediyorum. Gerektiğinde soru sormakla yetineceğim ve operasyonun bilinçli ya da aldatılmış bir parçası olmamaya çalışacağım.

Mahir Kaynak / Star



Bu haber 794 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,132 µs