En Sıcak Konular

Anayasa çalışmaları tekrar başlıyor

21 Aralık 2009 23:33 tsi
Anayasa çalışmaları tekrar başlıyor Hükümet, AK Parti’ye açılan kapatma davasıyla askıya alınan yeni Anayasa tartışmalarını yeniden gündeme taşımaya hazırlanıyor.

Yeni Anayasa konusundaki ilk adım, Devlet Bakanı ve AB Baş müzakerecisi Egemen Bağış’tan geldi. Bağış, yeni Anayasa konusunda muhalefete “tüm siyasi partiler kendi Anayasa taslaklarını hazırlasınlar. Biz de hazırlayalım. Sonra komisyonda, ortak noktaları belirleyip, çalışmaya başlayalım” dedi.

Ankara’dan Brüksel’e giderken uçakta yaptığı açıklamada Bağış konunun ilk olarak, hem Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, hem de CHP Lideri Deniz Baykal’ın birlikte izledikleri Konya’daki Mevlana’nın ölüm yıldönümü törenlerinde gündeme geldiğini anlattı. Bağış, “Konya’da Sayın Baykal’la birlikte Mevlana törenlerini izledik. Konya’da semazenler tam aşkla dönerken, biz de gelin Anayasayı gelin birlikte değiştirelim dedik. Metni siz yazın dedik. Çünkü Türkiye’nin bugünkü Anayasası ile bir yere gitmek mümkün değil” diye konuştu.

 
“HODRİ MEYDAN…”
 
TBMM’deki tüm muhalefet partilerine “hodri meydan” diyen Bağış, şöyle devam etti;
“Bütün partiler, MHP de, CHP de, Türkiye vizyonlarına uygun bir Anayasa taslağını yazsınlar. Biz de hazırlayalım. Kimin Türkiye’yi nerede görmek istediği anlaşılsın. Bu taslakların Anayasa Komisyonu’nda benzer taraflarını alalım. Türkiye’yi çağdaş medeniyet seviyesine çıkaracak Anayasa’yı beraber yapalım. ‘İstemezükçülük’ mantığıyla bir yere gidilemez. Herkes taslağını koysun ortaya. Herkesin Türkiye’yi nerede görmek istediği ortaya çıksın.”
 
“KAPATMA DAVASI NEDENİYLE DURDUK”
 
Egemen Bağış, “Sizin Anayasa değişikliği taslağınız vardı, niye devam ettirmediniz?” sorusunu ise, “Kapatma davası açılınca, bizim çalışmamız durdu. Türkiye, daha demokrat, daha laik, daha sosyal, aynı zamanda sadece hukuk değil, adaletli bir devlet olması için yeni Anayasa gerekir” sözleriyle yanıtladı.
 
DAVUTOĞLU: ANAYASA İÇİN KONSENSÜS LAZIM
 
Ankara-Brüksel uçağında yeni Anayasa sohbetine katılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise, yeni Anayasa konusunda “geniş konsensüsün gerekli olduğunu” söyledi. Davutoğlu şöyle konuştu;
“Bakanlığa ilk başladığımda bu konuyu muhalefet liderleriyle görüşmemde de gündeme getirmiştim. O zaman “şimdi zamanı değil” demişlerdi. Anayasa reformu önemli. Türkiye’nin bugünkü kapasitesi, çapı, ulaştığı yer mevcut Anayasal çerçevesine tekabül etmiyor.
Türkiye’de ortak bilinçle, siyasal bilinci ve toplumsal katılımın yüksek olduğu bir Anayasa çalışmasına ihtiyacımız var. Bu olmuyorsa, oturup beklemek yerine yasal olarak yapmamız gerekenleri yapmalıyız”.
 
“ANAYASA, ÜLKENİN GELMEK İSTEDİĞİ YERİ GÖSTERİR"
 
Anayasa’nın, “ülkenin olduğu yeri değil, gelmek istediği noktayı gösterdiğine” dikkat çeken Davutoğlu, “Anayasa, toplumun ortak nabzını ve toplumsal vizyonu ortaya koyar. Özgürlük, refah güvenlik gibi.en Bunun için herkesin çaba göstermesi gerekir. Bu sadece iktidarın değil, muhalefetin de sorumluluğudur” diye konuştu.
 
Zeynep Gürcanlı / Hürriyet



Bu haber 450 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,742 µs