En Sıcak Konular

Davutoğlu'dan vize açıklaması

21 Aralık 2009 15:54 tsi
AB'nin Batı Balkanlar'a vize muafiyeti getirmesini değerlendiren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'dan açıklamalar...

Türkiye'nin AB katılım müzakerelerinde çevre faslı, AB Konseyinde düzenlenen hükümetler arası katılım konferansıyla açıldı.

Katılım konferansında Davutoğlu, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu tarafından temsil edilen Türk tarafı, gündemde olmamasına rağmen AB'nin, katılım müzakerelerine henüz başlamayan 3 Balkan ülkesine vize muafiyeti getirdiğini hatırlatarak, AB ile çok daha ileri bir entegrasyon sürecinde bulunan Türkiye'ye de vizesiz dolaşım kolaylığı sunulması gereğine dikkat çekti.

Davutoğlu, katılım konferansının ardından düzenlenen ortak basın toplantısında bir soru üzerine, "Türkiye'nin AB'nin Batı Balkanlar'a vize muafiyeti getirmesini desteklediğini" ve bunun Sırbistan, Karadağ ve Makedonya yanında Bosna Hersek ve Arnavutluk'u da kapsaması gerektiğini belirtti.

"Fakat Türkiye katılım müzakerelerini sürdürürken bu hakkın Türk vatandaşlarına da verilmemesinin hiçbir gerekçesi yoktur" diyen Davutoğlu, katılım müzakerelerinde bugüne dek 12 fasıl açan Türkiye'nin Batı Balkan ülkelerine kıyasla AB sürecinde çok daha ileri düzeyde bulunduğuna dikkat çekti ve şunları söyledi:

"Gerçekten AB'nin Schengen bölgesine vizesiz seyahat için ne tür teknik hazırlıklar istediğini bilmek istiyoruz. Geri kabul anlaşması istiyorlar. 'Evet' dedik, hazırlıkları devam ediyor. Birkaç ay içinde değil çok kısa sürede, 1-2 ay içinde buna hazır oluruz. Biyometrik pasaport gibi diğer teknik hazırlıkları ve diğerlerini, dost Batı Balkan ülkelerinin yerine getirdiği tüm kriterleri karşılamaya hazırız. Tüm bu kriterleri yerine getirdikten sonra AB'nin Türkiye'ye vizesiz seyahat politikasını uygulamaması için hiçbir mazeretinin kalmayacağını düşünüyoruz. (Buna rağmen Türk vatandaşlarına AB vizesi kalkmazsa) bunu çifte standart olarak değerlendireceğiz."

BİLDT VE REHN
İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt ise katılım konferansında vize konusunu "gayri resmi" olarak ele aldıklarını belirterek, geri kabul anlaşmasının imzalanmasına ihtiyaç duyulan bu konuda gelecek süreçte ilerleme sağlanması beklentisini dile getirdi.

Bildt, AB'nin ilerleyen yıllarda Türk vatandaşlarına vize muafiyetini daha fazla gündemine alacağını ifade etti.

AB Genişleme Komiseri Olli Rehn ise 3 Batı Balkan ülkesine geçen hafta uygulanmaya başlayan vize muafiyeti için yapılan teknik hazırlıkları, bu ülkelerle geri kabul anlaşmalarının imzalanması yanında yaygın ve güvenilir biyometrik pasaport çıkarılması, sınır kontrolü sistemlerinin bütünüyle AB'ye entegrasyonu ile yolsuzlukla ve örgütlü suçlarla mücadele olarak sıraladı.

Rehn, "Uzun bir süre bu görevimde olmayabileceğim için AB Komisyonunu taahhüt altına sokamam. Ama umarım bu politikamız devam eder ve AB üyesi ülkeler, Batı Balkan ülkelerinden istedikleri kriterlerin aynısını Türkiye'den de isterler" dedi.

Edinilen bilgiye göre vize kolaylığı için AB ile "mali külfet paylaşımı" esasına dayalı geri kabul anlaşmasını imzalamaya hazır olan Türkiye, ilticacıların durumunu iyileştirecek bazı düzenlemeler yapmayı planlıyor.

Ankara, Batı Balkan ülkeleri örneğinde olduğu gibi vize kolaylığının ardından AB ile vizesiz seyahat müzakerelerini başlatmayı hedefliyor.

 



Bu haber 594 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,064 µs