En Sıcak Konular

Tuncay Özkan'ın savunmasına başlanamadı

21 Aralık 2009 15:24 tsi
Birleştirilen Ergenekon davasında savunma yapması beklenen tutuklu sanık Tuncay Özkan'ın talepleri nedeniyle savunmasına geçilemedi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen birleştirilen Ergenekon davasının öğleden sonraki bölümünde bazı tutuklu sanık avukatları da tahliye talebinde bulundu. Taleplerin ardından tutuklu sanık Tuncay Özkan, sorgu ve savunması için mahkeme başkanı Köksal Şengün tarafından sanık kürsüsüne çağırıldı.

Savunma yapması beklenen Tuncay Özkan, daha önceden mahkemeye sunduğu 7 ayrı yazılı dilekçesinde de suçunu bilmediğini, suçunun kendisine söylenmesini istediğini belirterek, "Atatürk tarafından kurulan, kıblem saydığım TBMM'nin silah ve cebir kullanarak yıkmaya çalıştığım iddia ediliyor. Halkı, Hükümet'e karşı silahlı isyana sevk ettiğim ileri sürülüyor. Ben AKP karşıtıyım. İktidardan gitmesi için parti ve dernek kurma çalışmalarına katıldım. 1400 konferansa katıldım. 50 mitinge katıldım. Şimdi terörist olarak yargılanıyorum. Ancak hakkımdaki suçlamalara ilişkin bana hiçbir delil gösterilmiyor. 'Biz dedik, sen kabul edeceksin.' anlayışı olamaz." dedi. Küfürlü konuşmaları olduğunu kabul eden ancak bu dava ile ne ilgisi olduğunu soran Özkan, ısrarla suçunun kendisine okunmasını talep etti.

Mahkeme Başkanı Köksal Şengün'ün, "Suçunuz iddianamede belirtildiği gibidir." sözlerinin ardından Özkan, "25 Eylül tarihli oturumda bu talebimi mahkeme salonunda sözlü olarak ifade etmiş ve bana yöneltilen suçlamalarla ilgili olarak hakkımda bir tane bile delil olmadığını söylemiş, suçumun okunmasını istemiştim. Mahkemeniz de bu konu hakkında savcılığa süre verilmesini karara bağlamıştı. Halen bu konuda bir açıklama yapılmadı. Ya hakkımdaki suçlar okunsun yada hakkımdaki dava düşürülsün." dedi.

Sanık Özkan'ın bu sözlerinden sonra görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, alınan bu kararın kendilerine ulaşmadığını belirterek, "Kararın iddia makamına ulaştırılmasını ve süre verilmesini talep ediyoruz." diye konuştu. Savcının bu açıklamasının ardından Tuncay Özkan, savunması için beraberinde getirdiği evrak ve kitapları toplayarak sanıklar arasındaki yerine geçti. Avukatı Ahmet Çörtoğlu da savcıların karar vermesine kadar müvekkili Tuncay Özkan hakkında tahliye kararı verilmesini talep etti. Mahkeme Başkanı Köksal Şengün de dava kapsamında yazı yazılan bazı kurumlardan gönderilen cevabi belgeleri okumaya başladı.

Bu arada, öğleden önceki oturumda Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, sanık avukatlarına ayrılan bölüme oturan milletvekillerini göstererek, "İzleyici bölümünde boş yerler olmasına rağmen sanık avukatları için ayrılan bölümde oturan şahısların kimliklerinin tespit edilmesini talep ediyoruz." dedi. Bunun üzerine Manisa Milletvekili Şahin Mengü kalkarak CHP adına duruşmaya katılan ve 4 milletvekilinden oluşan gözlemci heyeti olduklarını söyledi. Daha sonra diğer milletvekilleri de isimlerini mikrofon aracılığıyla söyledi.

Öte yandan, tutuklu sanıklardan Emcet Olcayto, evinde ölü bulunan Deniz Yarbay Ali Tatar için saygı duruşunda bulunmak istediklerini söyledi. Bazı sanıkların da ayağa kalmasından 10 saniye kadar sonra Mahkeme Başkanı Köksal Şengün, "Mahkeme düşüncenize saygı duyuyor. Buyurun oturun." diyerek ayağa kalkan sanıkların yerlerine oturmasını istedi. Şengün'ün bu uyarısının ardından sanıklar yerlerine oturdu.

Cihan



Bu haber 527 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,182 µs