stratejik hedef | " /> stratejik hedef | "/>

En Sıcak Konular

AB bizim için stratejik hedef

21 Aralık 2009 14:19 tsi
AB bizim için stratejik hedef Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'yle ilgili 'eksen kayması' tartışmalarının devam ettiği bir ortamda Türkiye'nin AB entegrasyonunun stratejik bir hedef olduğunu vurguladı.

Türkiye Avrupa Birliği'ne üyelik müzakerelerinde çevre faslını açtı. Hükümetler arası konferansın ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Avrupalı ve Türk yetkililer, çevre faslının son derece zor ve karmaşık bir konu olduğuna dikkat çekerek, bu faslın müzakerelere açılmasının bir başarı olduğunda birleşti.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, AB zirvesinin ardından yapılan hükümetler arası konferansta çevre faslının açılmasının zamanlama açısından da önemli olduğuna dikkat çekti. Davutoğlu, "Türkiye - Avrupa Birliği ilişkilerinin bundan sonra sağlıklı bir zeminde işleyişi konusunda ortak bir irade sergilemiş bulunuyoruz. Türkiye için AB entegrasyonu stratejik bir hedeftir ve öyle kalmaya devam edecektir." dedi.

Çoğu siyasi nitelikli olan değişik gerekçelerle bazı fasılların askıda olduğunu hatırlatan Davutoğlu, müzakerelere açılmasa bile bu konularda da kriterleri gerçekleştirmek için çalışmaları sürdüreceklerini vurguladı.

Bakan Davutoğlu, çevre faslının açılması konusundaki çalışmaları nedeniyle Türk kurumları ile AB Dönem Başkanı İsveç ve AB Komisyonu'na da teşekkür etti.

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ise AB ile ilişkilere 'kazan-kazan' anlayışıyla yaklaştıklarını belirterek, "Kopenhag'da dünya liderlerinin ortak bir anlayışa varamadıkları bir zamanda Türkiye'nin kendi içerisinde 26 farklı kurumunun yanı sıra 27 üye ülkeyi ikna ederek çevre faslını müzakerelere açması başlı başına bir mucizedir." diye konuştu. Bağış, Türkiye'nin eşit bir üye olarak AB'ye girmek istediğini dile getirdi.

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu da Türkiye'de çevre konusunda yaptıkları çalışmalar hakkında ayrıntılı bilgi verdi. Eroğlu, "Çevre konusunda üzerimize düşen tüm vecibeleri yerine getirmeye gayret edeceğiz." dedi.

"AB, TÜRKİYE'NİN STRATEJİK ÖNEMİNİN FARKINA VARDI"

Hükümetler arası konferansın ardından düzenlenen basın toplantısı 50 dakikalık gecikmeyle başladı. İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, bu süre içerisinde Afganistan ve Orta Doğu barış süreci gibi her iki tarafı ilgilendiren konuları ele aldıklarını söyledi. Türkiye'nin 1999'daki aday ülke statüsü kazanmasından bu yana çok farklı bir toplum haline geldiğini vurgulayan Bilt, AB'nin artık Türkiye'nin stratejik öneminin farkına varmaya başladığını da ekledi.

Anayasa Mahkemesi'nin DTP'nin kapatılmasıyla ilgili son kararını endişeyle karşıladıklarını belirten Bildt, "Ama Türkiye'nin reform ve AB'ye üyelik sürecinde ilerlemeye devam edeceğine eminiz." dedi.

AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn ise, "Türkiye'nin AB treni rayında ve ilerliyor." diye başladığı açıklamasında, üyelik sürecinin temel özgürlükler ve hukukun üstünlüğünün garanti altına alınmasında itici rol oynadığını kaydetti. Rehn, dönüşüm sürecinde seküler demokrasinin güvencesinin de yine üyelik süreci olduğunu dile getirdi.



Bu haber 372 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,358 µs