En Sıcak Konular

Asya'dan AB'ye alternatif doğdu

21 Aralık 2009 10:12 tsi
Kazakistan'ın Almatı şehrinde BDT üyesi ülkelerin liderlerinin imzaladığı bildiri ile 2012'ye kadar ''Avrasya Ekonomik Topluluğu(EurAsEC)'' kapsamında tamamlanması istenen Ortak Ekonomik Alanın oluşturulmasına dair planın ayrıntıları belli oldu. Ort

BDT üyesi ülkelerin devlet başkanlarının Kazakistan'ın Almatı kentinde dağlık bir bölgede bulunan AK Bulak Otel'deki gayri resmi görüşmesi sırasında alınan kararların ayrıntılarını açıklayan Kazakistan Başbakan Birinci Yardımcısı Umirzak Şukeyev, Gümrük Birliği ülkeleri tarafından Ortak Ekonomik Alanının oluşturulmasının, mal, hizmet, sermaye ve iş gücünün serbest dolaşımını sağlayacağını bildirdi.

Şukeyev;in açıklamasına göre, Ortak Ekonomik Alan;ın sınırları içerisinde, mal, iş, sermaye ve iş gücünün serbest dolaşımını sağlayacak ortak altyapı olacak, vergi, para-kredi, finans, ticari ve gümrük politikaları koordine edilecek.

Şukeyev, Ortak Ekonomik Alanı;nın oluşturulmasına ilişkin plan hazırlandığını, Cumhurbaşkanları tarafından onaylanan bu plana göre, 18 ay içerisinde iki paket halinde kabul edilmesi karara bağlanan 20 öncelikli uluslararası anlaşmanın hazırlanmasını ve imzalanmasını öngörüyor.

Şukeyev paketlerin içeriklerini ise şu sözleri ile açıkladı:

''Birinci paket, ortak makroekonomik politikanın hukuki temellerini belirleyen, sermaye ve işgücünün serbest dolaşımı için gerekli şartların oluşturulmasını, doğal tekellerin faaliyetlerini düzenlemenin ortak prensip ve kurallarının ve rekabet politikasının ortak kurallarının gerçekleştirilmesi için gerekli şartların oluşturulmasını öngören 14 uluslararası anlaşmadan oluşuyor''.

Birinci paket dokümanların imzalanması 2010 yılının sonuna kadar, yürürlüğe girmesi ise 1 Temmuz 2011 tarihine kadar tamamlanacak.

İkinci doküman paketi, para politikasının genel prensiplerini belirleyen, elektrik, demiryolu ulaşımı, petrol ve gaz sevkıyatı alanlarında doğal tekellerin hizmetlerine erişim için gerekli şartları sağlayan altı uluslararası anlaşmadan ibaret. İkinci paket dokümanların imzalanması 1 Temmuz 2011 tarihine, yürürlüğe girmesi 1 Ocak 2012 tarihine kadar yetiştirilecek. Liderler tarafından imzalanan plan, 2010-2011 yıllarında teknik düzenleme alanında ortak prensip ve kurallar esasında Avrasya Ekonomik Topluluğunun 38 teknik yönetmeliğinin hazırlanmasını da öngörüyor.

Kazakistan, Rusya ve Beyaz Rusya Cumhurbaşkanları tarafından imzalanan Ortak Ekonomik Alanın oluşturulmasına dair planda, Kırgızistan, Tacikistan başta olmak üzere Avrasya Ekonomik Topluluğu üyesi diğer ülkelerin de Ortak Ekonomik Alana bir an önce dahil edilmesi öngörülüyor.
 
aa



Bu haber 533 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,708 µs