En Sıcak Konular

'Şirketlerle anlaştık, kârlı çıkacaksınız!'

20 Aralık 2009 16:32 tsi
'Şirketlerle anlaştık, kârlı çıkacaksınız!' Türk Eczacılar Birliği'nin sözleşmeleri 500 TL karşılığı sattığını ifade eden Dinçer, "Bizimle anlaşan eczaneler bu maliyetten kurtulacak. Bizimle sözleşme yaparlarsa hiç bir maliyetleri olmayacak" dedi!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, yapılacak bire bir sözleşme ile eczanelerin karlarının azaltmadıklarını tam tersi maliyetlerini düşürdüklerini söyledi. Türk Eczacılar Birliği (TEB)'nin sözleşmeleri 500 TL karşılığı sattığını ifade eden Dinçer, "Bizimle anlaşan eczaneler bu maliyetten kurtulacak. Yine ecza odaları sözleşmelerden dolayı eczacılardan aidatlar alıyorlar. Bizimle doğrudan doğruya sözleşme yaparlarsa hiç bir maliyetleri olmayacak." diye konuştu.
 
Antalya'da Ulusal İstihdam Stratejisi Çalıştayı Toplantısı'na katılan Dinçer, gazetecilere gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Eczanelerle yapılacak bire bir sözleşmelerin sosyal güvenlik açığının azaltılmasına katkı sağlayacağına işaret eden Dinçer, "İlaç sanayiyle verdiğimiz karar iki tür yarar sağlayacak. Öncelikle bundan kamu 2,5 milyar lira tasarruf edecek. Ayrıca ilaç fiyatlarında yüzde 25-30 civarında indimin sağlanması nedeniyle, vatandaşlarımızın ödeyeceği katkı payları da aynı oranda düşecek. Vatandaşlarımızın cebinde o kadar para kalacak. Bu açıdan bakıldığında verdiğimiz karar hem kamunun dengelerini hem de vatandaşın cebinde para kalması açısından olumlu sonuç doğuracak." diye konuştu.

"İLAÇ ŞİRKETLERİYLE ANLAŞTIK, ECZANELERDEN DE ANLAYIŞ BEKLİYORUM"

İlaç sanayiyle pazarlığa oturduklarını ve anlaşma sağladıklarını bildiren Bakan Dinçer, eczanelerden de anlayış beklediklerini, milletin menfaati için kararlarını gözden geçirmeleri çağrısında bulunduklarını aktardı. Küresel ekonomik krizin sosyal güvenlik alanında da kendisini gösterdiğine dikkat çeken Dinçer, son 5 yıldan beri sosyal güvenlik ve sağlık reformlarıyla iyileşen sosyal güvenlik dengesinin kriz nedeniyle bozulduğunu vurguladı. Dinçer, 2002-2003 yıllarında sosyal güvenlik kurumunun gelirlerinin giderlerini karşılama oranının yüzde 40'lar olduğunu hatırlatarak sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu oranın 2009 yılında yüzde 62'ye çıkacağını hesaplamıştık. Ancak kriz sebebiyle yüzde 50'lere geriledi. Böyle olunca sosyal güvenlik açığı arttı. 2009 yılında yaklaşık 31-32 milyar TL'lik sosyal güvenlik açığımız bulunuyor."

Kendilerinin böyle bir açıkla karşı karşıya iken ilaç sanayi ve eczacılık sektörünün çok karlı bir şekilde varlıklarını devam ettirdiklerine işaret eden Bakan Dinçer, "Son iki yıl da ilaç sanayinin büyüme oranı her yıl ortalama yüzde 20 civarında, eczacılarda yüzde 20'ye yakın net kar ile çalıştılar. Dolayısıyla ilaç sanayiyle oturduk bunun pazarlığını yaptık. Yöntem olarak modern ülkelerinde uyguladığı 'Global Bütçe' uygulamalarını ülkemize getirdik. İlaç sanayi ile anlaştık. Bu anlaşmanın neticesinde ülkemizdeki ilaç fiyat seviyesi yüzde 25-30 seviyesinde düşecek. Bu hem kamunun yararına hem de vatandaşların yararına olacak." şeklinde konuştu.

Eczacılar Birliği'nin eczanelerin karlarının düştüğünü bahane ederek buna karşı çıktığını ifade eden Dinçer, şöyle devam etti: "Biz onların itirazını dinledik. Eczanelerin stoklardaki ilaçlardan zarar etme endişesi vardı. Bunu anlayışla karşıladık. Böyle bir zararı yüklenmelerinin uygun olmadığını düşündüğümüz için de, ilaç sanayicileriyle oturduk konuştuk. Pazarlık ettik. Ve nitekim onlar söz verdiler. Geriye dönük olarak bir aylık süreyle ilaç fiyatlarından kaynaklanacak olan zararlarını nakit olarak telafi etme sözü aldık. Biz bu hakkı onlara temin ettik. Ortada eylem yapmayı gerektirecek bir durum yoktu. Ama onlar başka bir gerekçe ortaya sürdüler." Dinçer, eczanelerle yapacakları sözleşmelerin vatandaşlara hizmet sunmayı zorunlu kılan bir uygulama olacağını da sözlerine ekleyerek, "Her harikulerde vatandaşımıza sağlıklı ve etkin bir hizmeti öngörüyoruz. Bunu sunmaya hazır olan herkesle de çalışacağız." ifadelerini kullandı.

Dinçer, bu kararla eczanelerin karlarını azaltmadıklarını tam tersi maliyetlerini düşürdüklerini aktardı. Türk Eczacılar Birliği (TEB)'nin sözleşmeleri 500 TL karşılığı sattığı bilgisini aktaran Bakan Dinçer, şunları söyledi: "Bizimle anlaşan eczaneler bu maliyetten kurtulacak. Yine ecza odaları sözleşmelerden dolayı eczacılardan aidatlar alıyorlar. Bizimle doğrudan doğruya sözleşme yaparlarsa hiç bir maliyetleri olmayacak."

Türkiye'de hizmet sunan 22 bin 900 eczane olduğu bilgisini de veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dinçer, "Onlara ulaşmamız sadece bir tuşa bağlı. Onlarla sözleşme yapmak bizim için bir dakikalık bir iştir. Dolayısıyla biz vatandaşlarımıza, sağlık hizmetlerini hiç bir suretle aksatmamak için gereken tedbirleri alacağız. Vatandaşlarımızın içi rahat olsun." dedi.

TEB'in kararında direnmesini beklemediğini de dile getiren Dinçer, buna şöyle açıklık getirdi: "Çünkü, Türkiye'de eczacıların sattığı ilaçların yüzde 95-97'sini biz alıyoruz. İlaçlarını bize vermeyecekler ve vatandaşa sunmayacaklarsa kime satacaklar. Bizim istediğimiz şey, eczanelerin vatandaşlarımıza eğer ilaç satmak istiyorlarsa, onların hizmetlerini etkin şekilde yürütmeleridir." Dinçer, sürecin 16 Ocak 2010'da tamamlanacağını, bu süre zarfında eczanelerin aklı selim içinde davranacaklarını düşündüğünü aktardı. Eylemlere tüm eczanelerin katılmadığını, 22 bin 900 eczaneden 8 bininin satış yaptığını kaydeden Dinçer, bütün eczanelerin de kendileriyle sözleşme imzalamasını beklediklerini sözlerine ekledi.

cha



Bu haber 631 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,850 µs