En Sıcak Konular

İstanbul bu feribotu hak etmiyor mu?

0 0 0000 00:00 tsi
İstanbul bu feribotu hak etmiyor mu? Çevre dostu kanatlı bir tekne bu. Elbette uçmuyor; güneş panelleriyle kaplı kanatları, teknenin hem güneş hem de rüzgârdan faydalanarak yol almasını sağlıyor. Schwarzenegger Kaliforniya'da kullanacak, Topbaş da İstanbul'da kullanamaz mı?

Milliyet'ten Meral Tamer'in yazısı...

Tıpkı bir Hollywood filmi gibi...
Deniz tutkunu bir kasaba doktoruyla, kasabalıların cömertliği sayesinde ortaya çıkan ve hepsine çok para kazandıran çevre dostu kanatlı bir tekne.
Teknemiz elbette uçmuyor; güneş panelleriyle kaplı kanatları, teknenin hem güneş hem de rüzgârdan faydalanarak yol almasını sağlıyor. Bu sayede benzerlerinden % 90 oranında daha az fosil yakıt tüketiyor.
Dünyanın ilk yelkenli güneş teknesi, Avustralya'da 6 yıldan beri kullanılıyor. Bu konseptin (güneş yelkenciliği) kullanım alanı kruvaziyerlerden feribot ve tankerlere kadar uzanıyor.

Rüzgâr-güneş birlikte
Güneş yelkenciliğinin hikâyesi, 10 yıl önce Avustralya'nın balıkçılık ve turizm kasabası Ulladulla'da doktorluk yapan Robert Dane'nin, Kambera'da güneş enerjisiyle çalışan bot yarışlarını izlemesiyle başlıyor.
Deniz tutkunu Dane, güneş hücreleriyle doldurulmuş hantal teknelerde hiçbir denizcilik ruhu bulamaz, ancak yarışı kazanan botun güneşe eğimli paneli ona ilham verir.

5 kat daha hızlı
Dane, denizci olarak rüzgârdan nasıl faydalanacağını çok iyi bildiği için, güneş enerjisiyle çalışan motorun yanında, teknenin yelkenli özelliği de olursa, bu botları çok rahat geçebileceğini düşünür. Bütün enerjisini bu projeye verebilmek için de mesleğini bırakır.
Öncelikli hedefi yarışı kazanmak ve bu konsepte uygun bir feribotu, 2000 Avustralya Olimpiyatları'na yetiştirmektir. Dane'nin hayali gazetelere haber olunca, çiftliğindeki pompaları güneş enerjisiyle çalıştıran mandıra sahibi bir kadın, bu fikri ticari hale getirmesine destek verir.
Sörf tahtaları imal eden komşusu, botun yelkenlerini hazırlar. Bu yelkenlerin üzerine monte edilecek güneş panelleri içinse bir başkası el verir. Verdikleri gazete ilanı, Budist bir keşiş olmak için işinden ayrılan bir bilgisayar kurdunun ilgisini çeker. Bu projede ona düşen görev, çalışanların koordinasyonudur.
Ve yarış günü gelir. Diğer teknelere göre 5 kat daha hızlı oldukları halde, başka bir tekneye çarptıkları için 2. olurlar, ama bu sonuç onu üzmez. Şimdi hedefi, Sidney'de turist taşıma amaçlı bir feribot yapmaktır. Elinde çizimlerle 18 ayda 1,5 milyon dolar toplar. Bu para, 100 kişilik oturma kapasiteli feribotun başlangıç sermayesi için yeterlidir ama 1,5 milyon dolara daha ihtiyacı vardır.

10 ton yakıt tasarrufu
Avustralya Ulusal İklim Değişikliği Programı'ndan 1 milyon dolarlık katkı gelir ve feribot, Olimpiyatlar'a yetişir. Feribot o kadar güvenilir bir performans sergiler ki, teknolojisi pek çok ülkenin dikkatini çeker. Almanya, Çin, bazı Ortadoğu ülkeleri...
Ama projeyi ilk hayata geçiren, Arnold Schwarzenegger'in Kaliforniya'sı olur. Yılda 10 ton yakıt tasarrufu sağlayan, sadece rüzgârdan elde ettiği enerji 20 bin litre dizel yakıta eşdeğer olan bu teknoloji, 2008'de dünyanın en yoğun 2. feribot hattı olan San Fransisko - Alkatraz adası arasında hizmete girecek.
Dane'nin şirketi, şu an 40 milyon dolar değerinde. Ve projeye kasabada el veren insanlar, zamanlarının ve paralarının karşılığını fazlasıyla almış bulunuyorlar.

Meral Tamer\Milliyet



Bu haber 270 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,972 µs