En Sıcak Konular

Bayrakta hatayı Hayrünnisa Gül düzeltti

20 Aralık 2009 13:41 tsi
Cumhurbaşkanlığı, bayraklarda kullanılan kırmızının tonu için bilimsel çalışma yaptırdı. Çankaya Köşkü'nde 'kurumsal kimlik' çalışmaları sırasında Hayrünnisa Gül, herkesin gözünden kaçan önemli bir ayrıntıyı ortaya çıkardı.

Cumhurbaşkanlığı, bayraklarda kullanılan kırmızının tonu için bilimsel çalışma yaptırdı. Yapılan çalışma sonrası kumaşa göre değişmeyen boya bulundu. Kurumsal kimlik çalışmasında Köşk'teki bayrakların ölçülerinin de yanlış olduğu ortaya çıktı.
 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül, Çankaya Köşkü'nde bir süredir devam eden 'kurumsal kimlik' çalışmaları sırasında herkesin gözünden kaçan önemli bir ayrıntıyı ortaya çıkardı. Bayan Gül, Cumhurbaşkanlığı'nda kullanılan bayrakların ve Cumhurbaşkanlığı forsunun hatalı olduğunu belirledi. Bunun üzerine Ankara Olgunlaşma Enstitüsü'nde yeni bayraklar dikildi. Türk bayrağı ve Cumhurbaşkanlığı forsunda kullanılan kırmızı zeminlerin gerçek değerlerinde kullanılmasına imkân sağlamak için laboratuvarda özel bir boya üretildi ve tescil edildi.

CUMHURBAŞKANLIĞI, KURUMSAL KİMLİĞE KAVUŞUYOR

2007 yılı Ağustos ayında Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı olmasıyla birlikte Çankaya Köşkü'nde başlatılan önemli değişiklikler bir bir gerçekleşirken, yaklaşık bir yıldır sürdürülen "kurumsal kimlik" çalışmalarında sona yaklaşıldığı öğrenildi. Söz konusu çalışmalar neticesinde Cumhurbaşkanlığı'nda kullanılan eşyaların üzerinde yer alan 'arma'; çalışmaları yürüten profesyonel bir ekibin yeni tasarımı ile iki farklı şekilde kullanılmaya başlandı. Artık alışılagelmişin dışında "arma" her yerde kırmızı zeminle kullanılmayacak.

Yeni konseptin ilk uygulaması da modern bir anlayışla restore edilen Cumhurbaşkanı Gül'ün konuklarını karşıladığı kabul salonunda yapıldı. Söz konusu tasarım ve uygulamalar kırmızı zeminin tamamen ortadan kaldırılması anlamına gelmediği gibi, her şeyi kanun ve tüzüklerle belirlenen Cumhurbaşkanlığı forsu ile de uzaktan yakından ilgisi bulunmuyor. Ancak fors ile armanın birbirine karıştırılması nedeniyle çok sayıda vatandaş Çankaya Köşkü'nü arayarak, forsun değiştirilip değiştirilmeyeceğini soruyor. Ancak konuya yakın kaynaklar da, "Forsta bir değişiklik olmadığının altını kuvvetle çiziyor ve "Değişen ne fors ne de arma; yalnızca armanın ikili kullanımına başlandı." ifadesini kullanıyor.

Yürütülen 'kurumsal kimlik' çalışmaları, dikkat çekici bilgilerin de ortaya çıkmasını sağladı. Cumhurbaşkanlığı arşivinde yapılan bir araştırmada, Mustafa Kemal Atatürk'ün 1922 yılında İzmir'e giderken otomobilinde Cumhurbaşkanlığı forsunun ilk halini kullandığı tespit edildi. Atatürk'ün kullandığı fors, bugün kullanımda olan "kare" şekilli değil, bayrak ölçülerine yakın ve dikdörtgen. Forsun şeklinin, İkinci Dünya Savaşı'na yakın yıllarda "kare" olarak değiştirildiği anlaşıldı.

Köşkteki bayrakların ölçüsü yanlış çıktı

'Kurumsal kimlik' çalışmalarında ilginç bir ayrıntıyı ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül fark etti. Bayan Gül'ün dikkati, Cumhurbaşkanlığı'nda kullanılan bayrakların ve Cumhurbaşkanlığı forsunun hatalı olduğunu ortaya çıkardı. Yapılan vektörel çizimlerde bu durum kesinleşince, Bayrak Kanunu'ndaki ölçülere uygun yeni bayraklar, Ankara Olgunlaşma Enstitüsü'nde dikildi. Bayrakta kullanılan kırmızının da ilgili kanundaki kırmızı ile bire bir aynı olmadığı İstanbul'da yapılan bir laboratuvar incelemesi sırasında ortaya çıktı. Türk bayrağı ve Cumhurbaşkanlığı forsunda kullanılan kırmızı zeminlerin gerçek değerlerinde kullanılmasına imkân sağlamak için laboratuvarda özel bir boya üretildi ve bu tescillendi. Söz konusu gelişmenin ardından Çankaya'da kullanılan yüzlerce Türk bayrağı ve fors, doğru renk ve ölçülerdeki yenileriyle değiştirildi.

Fors nedir, arma nedir?

Çok kişi tarafından karıştırılan, fors ve arma, aslında birbirinden tamamen farklı. Cumhurbaşkanlığı forsu, Türk bayrağı esas alınarak oluşturulan; şekli, ölçüleri ve kullanımı kanunlarla belirlenen ve cumhurbaşkanını temsil eden bir simge. Forsun sol üst köşesinde yer alan güneş ve 16 yıldızdan oluşan arma ise sarı renkte. 16 yıldız, tarihte kurulan 16 Türk devletini, ortadaki güneş ise Türkiye Cumhuriyeti'ni temsil ediyor. Fors, cumhurbaşkanının ikametgâhında, ziyareti süresince bulunduğu yerde, bayrak direğine çekilir, gece gündüz çekili kalır, makam odasında çalışma masasının sol gerisine konulur, içinde bulunduğu arabanın sol önünde, tepesinde ay yıldız bulunan kromajlı direğe çekilir. Arma ise forsta kullanılan 16 yıldız ve ortasındaki güneşin bayrak üzerinde olmaksızın kullanılan hali. Forsun aksine arma ve bulunduğu zeminin kullanımına yönelik herhangi bir hukuki düzenleme bulunmuyor.

Zaman



Bu haber 846 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,876 µs