En Sıcak Konular

Ankara'da kritik davalar bu hafta görülecek

20 Aralık 2009 11:03 tsi
Türkiye, terörün sona erdirilmesi, özgürlüklerin genişletilmesi için demokratik açılımı tartışırken; bu hafta Ankara'da önemli davalar görülecek. Bu davaların başında, Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılan DTP'nin milletvekillerinin, mahkemeye zorla ge

Türkiye demokratik açılımı tartışırken, süreci yakından ilgilendiren kapatılan DTP'lilerin yargılanması krizi yeniden gündemde. Çeşitli illerde düzenlenen siyasî faaliyetlerde 'terör örgütü propagandası' yaptıkları gerekçesiyle haklarında dava açılan milletvekilleri, ikinci çağrıya rağmen Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan duruşmaya da katılmadı.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, başka illerde açılan davalar kapsamında talimatla ifadelerinin alınması için kapatılan DTP Grup Başkanvekili ve Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş, Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk, DTP Eşbaşkanı ve Mardin Milletvekili Emine Ayna ile DTP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel hakkında, duruşma günü savunmalarının alınabilmesi amacıyla haklarında zorla getirme müzekkeresi düzenlenmesini kararlaştırmıştı.

Ahmet Türk'e ise yeniden çağrı kağıdının gönderilmesine karar verilirken, Aysel Tuğluk'la ilgili Van 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 'durdurma' kararının istenmesine karar verildi. Mahkeme, hazırladığı 'zorla getirme müzekkeresini Ankara Emniyet Müdürlüğü yetkililerine tebliğ etti. 1994 yılında kapatılan DEP milletvekillerinin Meclis'te gözaltına alınma sırasında yaşanan görüntülerin yeniden yaşanmaması için mahkeme, şahısların milletvekili olması nedeniyle polislerin gerekli özeni göstermesini istedi.

Duruşmalar, 29 ve 30 Aralık'ta görülecek. Siyaset yasağı getirilen Aysel Tuğluk, yaptığı açıklamada, ifade vermeye gideceğini belirtmişti. Barış ve Demokrasi Partisi (BDP)'ne geçen Emine Ayna, Selahattin Demirtaş ve Sebahat Tuncel'in ise mahkemeye giderek ifade verip vermeyecekleri bilinmiyor. Daha önce yaptıkları açıklamalarda ifade vermeye gitmeyeceklerini söylemişlerdi. Gitmemeleri halinde polis zoruyla ifade vermeleri sağlanacak.

Kapatılan DTP'li vekiller Ahmet Türk, Emine Ayna, Selahattin Demirtaş, Aysel Tuğluk ve Sebahat Tuncel'e haklarında açılan davalar kapsamında ifade vermek için tebligat gönderilmişti. Mahkeme, TBMM Başkanlığı'na yazı yazarak, milletvekillerini ifade vermeye çağırmış, ancak DTP'li milletvekillerinin duruşmalara katılmaması krize neden olmuştu.

"Terör örgütünün propagandasını yaptığı" iddiasıyla Ahmet Türk hakkında İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, Mardin Milletvekili Emine Ayna hakkında Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş hakkında Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk hakkında ise İstanbul ve Diyarbakır ağır ceza mahkemelerinde dava açılmıştı.

AĞAR DAVASINDA VEKİL BULDAN BELGELERİ MAHKEMEYE SUNACAK

Eski DYP Genel Başkanı ve dönemin Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar hakkında Susurluk davası kapsamında 'cürüm işlemek için silahlı teşekkül oluşturmak' iddiasıyla Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmasına bu hafta devam edilecek. Vareste tutulan Ağar, duruşmalara katılmıyor, avukatları hazır bulunuyor.

BDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan da 3 Haziran 1994 yılında İstanbul Çınar Otel'den kaçırılarak Bolu'da öldürülen eşi Savaş Buldan için Ağar davasına katılmak istedi. Mahkeme heyeti, Buldan'ın katılma talebini, sunacağı elindeki bilgi ve belgeleri inceledikten sonra değerlendirecek. Buldan'ın bu duruşmada bilgi ve belgeleri mahkemeye sunması bekleniyor.

2009 yılının bitmesine sayılı günler kala Ankara Adliyesi'nde görülecek önemli davalardan biri de eski adalet bakanlarından Hikmet Sami Türk'e yönelik bombalı saldırı girişimiyle ilgili dava. Davanın ikinci duruşması bu hafta görülecek. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlanan davanın ilk duruşmasına, sanıklar Didem Akman ve Serkan Onur Yılmaz ile avukatları katılmıştı. Mağdur Hikmet Sami Türk ise sağlık sorunları nedeniyle duruşmaya katılamayacağını belirten yazılı dilekçesini mahkemeye göndermişti. Türk'ün, bu duruşmaya katılıp katılmayacağı bilinmiyor.

Genelkurmay Askeri Mahkemesi'nde de önemli bir dava görülecek. Ankara Yenikent'teki Zir Vadisi'nde bulunan mühimmatlarla ilgili yargılanan Ergenekon davasının tutuklu sanıklarından Yarbay Mustafa Dönmez'in yargılanmasına devam edilecek. 'Askeri eşyayı gizlemek' suçundan Genelkurmay Askeri Mahkemesi'nde yargılanan Yarbay Dönmez'in duruşması, Dönmez ve avukatına, dosyadaki belgelere karşı beyanlarını bildirmeleri için süre verilerek ertelenmişti.

cihan



Bu haber 583 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,059 µs