En Sıcak Konular

MiT'in dokunulmazlığı işte böyle kalktı...

20 Aralık 2009 09:24 tsi
MiT'in dokunulmazlığı işte böyle kalktı... 3 MİT mensubunun tutuklanmasının perde arkası ortaya çıktı...

MiT’in dokunulmazlığı askerle birlikte kalktı

Erzincan’da 3 MİT mensubunun, özel yetkili savcı tarafından açılan soruşturma kapsamında tutuklanmasının perde arkası ortaya çıktı.

Erzincan’da 3 MİT mensubunun, özel yetkili savcı tarafından açılan soruşturma kapsamında tutuklanmasının CMK 250. Madde’de yapılan değişikliğe dayanılarak gerçekleştirildiği belirlendi...

Erzincan MİT Şube Müdürü'nün Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanmasıyla MİT'le adli yargı arasında yaşanan kriz, ilginç bir ayrıntıyı ortaya çıkardı. MİT Müsteşarı Emre Taner'in "Başbakan'ın izni olmadan MİT görevlileri hakkında soruşturma açılamaz" itirazında bulunduğu uygulamanın CMK'nın 250. maddesinde yapılan değişikliğe göre yapıldığı belirlendi.

Albay Dursun Çiçek'in imzalı Kaos Planı'nın Erzincan'da uygulamaya konulduğu iddiası üzerine Erzurum Özel Yetkilİ Cumhuriyet Savcısı’nca açılan soruşturma kapsamında MİT görevlilerinin gözaltına alınması ile ev ve iş yerlerinde arama yapılması MİT'te rahatsızlığa neden oldu.

YAPILAN İŞLEM YASAYA UYGUN

MİT'ten yapılan açıklamada tutuklamalarla ilgili Müsteşar Taner ve Başbakan Erdoğan'ın onayının alınmadığı belirtilerek 1983’te çıkarılan MİT Kanunu’nun 26. maddesi hatırlatılarak, MİT mensupları hakkındaki cezai takibatın Başbakan'ın iznine bağlı olduğu belirtildi. Bu itirazı hukukçulara inceleten Erdoğan'a sunulan görüşte Cumhuriyet Savcısı'nın yaptığı işlemin yasaya uygun olduğu belirtildi.

2004’te DGM’lerin yerine kurulan Ağır Ceza Mahkemeleri’nin görev tanımı yapılırken CMK 250’nin kapsamına giren suçları işleyenlere ilişkin "sıfat ve memuriyetleri ne olursa olsun bu kanunla görevlendirilmiş ağır ceza mahkemelerinde yargılanır" hükmü getirildi. Düzenleme ile 1983’te çıkarılan MİT mensuplarının yargılanmasına ilişkin maddeyi etkisiz kıldı. Ancak yargılanamayacaklara ilişkin sınır tam olarak netleşmedi.

SINIRLARI ÇiZEN DÜZENLEME

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 26 Haziran 2009'da kabul edilen ve daha çok askerlerin sivilde yargılanmasının önünü açan düzenleme olarak kamuoyunda tartışılan Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun 250. maddesinde yapılan değişikliğin MİT görevlilerinin soruşturulmasında da önemli bir değişikliği beraberinde getirdi. Değişiklikle birlikte CMK 250. maddeyi uygulayacak olan özel yetkili savcıların Anayasa Mahkemesi üyeleri, Yargıtay Üyeleri hariç diğer tüm kamu görevlilerini soruşturmasının önündeki tüm engelleri kaldırdı.

ORG. BERK'E DE TEBLİGAT

Son kabul edilen düzenleme ile MİT görevlilerinin soruşturmasına ilişkin belirsizlik de tamamen kaldırılmış oldu. Düzenleme kapsamında Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk'i ifade vermek üzere davetiye çıkardı.

bugün



Bu haber 1,188 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,309 µs