En Sıcak Konular

CHP'li vekiller: "Yüz kızartıcı bir durum"

17 Aralık 2009 17:54 tsi
CHP Genel Saymanı Mustafa Özyürek, polisin Abdi İpekçi Parkında tekel işçilerine yaptığı müdahaleyi protesto ettiklerini söyledi.

Özyürek, müdahale sırasında olay yerinde bulunan milletvekilleriyle TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, 5-6 bin kişilik kumanya götürmek için Abdi İpekçi Parkına gittiklerini, daha meydana yaklaşmadan engellendiklerini söyledi. Araçların kontak anahtarlarının alındığını ifade eden Özyürek, yürüyerek işçilerin yanına gittiklerini belirtti.

Genel Başkan yardımcısı ve Kocaeli Milletvekili Cevdet Selvi'nin “çok sorumlu bir konuşma” yaptığını anlatan Özyürek, bir süre sonra müdahalenin başladığını kaydetti.

Önce su sıkıldığını, ardından biber gazıyla üstlerine yürünüldüğünü belirten Özyürek, arkadaşlarının çok zarar gördüklerini, özellikle de İstanbul Milletvekili Çetin Soysal'ın gözüne biber gazı geldiğini anlattı.

Özyürek, şöyle devam etti:
“Polis himayesinde yapılan mitinglerde, Mecliste demokrasiden bahsetmek kolay. Sayın Başbakan ağzını açıyor (inadına demokrasi) diyor. Ama bugün meydanlarda gördüğümüz (inadına demokrasi) değil, inadına işkenceydi, inadına kötülüktü, inadına insanları yıldırmaydı. Ankara'nın göbeğinde, trafiği bile engellemeyen bir topluluğu dağıtmak böylesine hunhar bir şekilde müdahale etmek gerçekten kabul edilebilir bir şey değildir. Bunu Türk milletinin dikkatine sunuyoruz. Artık Başbakandan, Bakandan yardım, destek görme, anlayış bekleme dönemi geçmiştir.
Bütün Türk milletinin Tekel işçilerinin dertlerine sahip çıkması gerektiğini düşünüyoruz. Türkiye'de artık demokrasi sözcüğünün bir makyaj olduğunu, demokrasinin kesinlikle bulunmadığı, toplantı ve ifade özgürlüğünün ortadan kaldırıldığı, iktidarın hoşuna gitmeyen bütün eylemlerin düşman gibi görüldüğü bir dönemi yaşıyoruz. Bu, son derece vahim. Binlerce tekel işçisinin maruz kaldığı işkence gerçekten yüz kızartıcı bir durum. Bunu protesto ediyoruz, telin ediyoruz. Türkiye'nin daha demokratik bir döneme girmesini diliyoruz. Bu uğurda mücadelemiz devam edecek.”

Bir soru üzerine, 15 milletvekili ile Abdi İpekçi Parkına gittiklerini bildiren Özyürek, gerekirse suç duyurusunda bulunacaklarını da söyledi. Özyürek, “Ama kimi kime şikayet edeceksiniz? Türkiye o hale gelmiştir” dedi.

“HALİMİZİ SIRITARAK SEYRETTİLER”

“Türkiye'de görevini yapan devletin polisinin olmadığını” ileri süren Özyürek, “Arkadaşlarımız gözlerini silerek oradan çıkarken gülen polisleri gördük. Arkadaşlarımız müdahale ettiler niye gülüyorsunuz, diye. Bu iktidarın yandaşı olduğu anlaşılan bazı polisler bizim halimizi sırıtarak seyrettiler” dedi.

Özyürek, bir başka soru üzerine, milletvekillerine “bile bile müdahale” edildiğini kaydetti. “Milletvekilleri çekilsin, müdahale edeceğiz” dendiğini kaydeden Özyürek, “Biz çekilmedik müdahale başladı” diye konuştu.

Müdahaleye maruz kalan milletvekillerinden CHP Edirne Milletvekili Bilgin Paçarız ise müdahalenin emrini İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın verdiğini öne sürerek, “O talimat vermesiydi oradaki milletvekillerine vahşice hareket edilmezdi. Biber gazı sıkıldı, 3 kişi havuza düştük. Coplu polisler milletvekillerinin üzerine bilerek ve faşizanca saldırdılar” diye konuştu.

Paçarız, Atalay'ı istifaya davet etti.

“MECLİSE UZANAN YUMRUKTUR”

Gazın etkisinden kurtulmak için bir gazetenin bürosunda yüzüne limon tedavisi uyguladığı için basın toplantısına katılmayan İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, basın koridorunda, Meclis'in itibarının zedelendiğini belirterek, “Bu, meclise uzanan yumruktur, biber gazıdır” dedi.

İçişleri Bakanı Atalay'ın bir dakika görevde kalmaması gerektiğini ifade eden Soysal, “Bu kabul edilemez, bu orantısız güç kullanımıdır. Orada hak arayan insanların gördüğü bir devlet terörüdür” diye konuştu.

Milletvekili olduğu biline biline 10 santimlik mesafeden gözüne biber gazı sıkıldığını kaydeden Soysal, “Bunu kabul etmek mümkün mü? Barışçıl bir eylem yaparken biber gazını reva görenler bunun bedelini ödeyecektir” dedi.

Cevdet Selvi ise “Bu saldırıyı kabul etmemiz mümkün değildir. Bu, tehlikeli gidişin göstergesidir. Saldırıyı kınıyorum, telin ediyorum” dedi.



Bu haber 609 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,040 µs