En Sıcak Konular

Çin, Kyoto'yu öldürdü mü?

17 Aralık 2009 15:35 tsi
Çin, Kyoto'yu öldürdü mü? 'Anlaşmaya varmak mümkün değil''

Çin, küresel ısınmaya yol açan sera gazlarının atmosfere bırakılmasını sınırlandıran yeni önlemleri öngören bir anlaşmaya ulaşılmasının mümkün olmadığını açıkladı.

Kopenhag'da süren Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı'na katılan Çin Heyeti Başkan Yardımcısı ve Çin Devlet Gelişme ve Reform Komitesi İklim Değişikliğiyle Mücadele Genel Müdürü Su Wei, bazı grupların Kyoto Protokolü'nü 'öldürmeye niyetlendiğini' ve uluslararası işbirliğini tehlikeye attığını söyledi. Çalışma gruplarının birçok zorlu konuyu çözememesinin kendisini hayal kırıklığına uğrattığını belirten Su, Çin'in Kyoto Protokolü'nün zayıflatmaya yönelik her türlü metnin karşısında olduğunu söyledi.

Çin medyasının haberlerine göre, Su Kopenhag Konferansı'nda varılacak anlaşmanın, tabandan tavana yöntemiyle yapılacak görüşmelerle sağlanması gerektiğini ifade etti. İklim zirvesinin İklim Değişikliği Çerçeve Anlaşması ve Kyoto Protokolü'ne taraf olan ülkelerin geniş katılımıyla devam eden bir süreç olduğunu anımsatan Su, Çin'in anlaşmaya ve protokole taraf olanların geniş katılımıyla oluşturulacak bir belge temelinde nihai anlaşmanın yapılmasını beklediğini hatırlattı. Su Wei, ayrıca söz konusu anlaşmanın bütün tarafların görüşlerini yansıtması gerektiğini vurguladı.

Çin radyosunun haberinde Su, gelişmekte olan ülkelerin sera gazı boşaltımının azaltılması konusunda somut adımlar atarak, iklim değişikliğiyle ortak mücadelenin ilerletilmesi yönünde önemli rol oynadığına dikkat çekerek, "Gelişmiş ülkeler de bu konuda tarihi sorumluluk ve hukuki yükümlülük üstlenmesi gerekir." diye konuştu.

Öte yandan Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jiang Yu(Cian Yü), bugün Pekin'de yapılan olağan basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevaplarken, herkesin ortak çaba harcayarak sorunun çözülmesini arzuladıklarını söyledi.

Jiang Yu, gelişmiş ülkelerin taahhüt ettiği para miktarı ile gelişmekte olan ülkelerin beklentileri arasında büyük bir mesafe bulunduğunu hatırlattı ve Çin'in gelişmiş ülkelerin Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Anlaşması'na göre gelişmekte olan ülkelere yeni, ek, yeterli ve öngörülebilir nitelikte parasal destek vermelerini beklediğini dile getirdi. Çinli sözcü, gelişmekte olan ülkelerin iklim değişikliğiyle mücadele gücünü artırmak için gelişmiş ülkelerin gelişmekte olan ülkelere para ve teknoloji sağlamasında ısrarlı olduklarını da belirtti.

ÇİN KARBON VERGİSİNE KARŞI

Bu arada Çin Ticaret Bakanlığı Sözcüsü Yao Jian, bazı gelişmiş ülkeler tarafından dile getirilen ve yüksek enerji tüketen ithal ürünlerine karşı cezalandırıcı nitelikte karbondioksit boşaltım vergisi uygulanması anlamına gelen ithal ürünlere "karbon vergisi" uygulanması önerisine tepki gösterdi ve karbon vergisiyle ticareti kısıtlama planına kesinlikle karşı olduklarını söyledi.

Dün Pekin'de konuşan Yao, söz konusu öneriyi yapanların gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin farklı gelişmişlik düzeylerinde bulundukları ve dolayısıyla görev ve yükümlülüklerinin de farklı olduğu ve özellikle gelişmekte olan ülkelerin sera gazları boşaltımını azaltmak için yeni teknolojiye ihtiyaç duydukları gerçeğini görmezlikten geldiğine vurgu yaptı.

Çin, ABD'nin ardından atmosfere en fazla sera gazı bırakan ülkeler arasında yer almasından ötürü, anlaşmaya varılabilmesi için kilit öneme sahip ülkeler arasında bulunuyor.

Enerjisinin yüzde 70'inden fazlasını kömürden karşılayan Çin, iklim değişikliği ile çevre korunması için karbon yoğunluğunun 2020 yılında 2005 yılına göre yüzde 45 oranında azaltılması sözü vermişti.

Cihan



Bu haber 508 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,685 µs