En Sıcak Konular

İşçilerin eş ve çocuklarına maaş

17 Aralık 2009 11:00 tsi
Patlamada yaşamını yitiren ailelerin eş ve çocuklarına ölüm geliri ve emekli aylığı bağlanacak...

Grizu patlamasında yaşamını yitiren madencilerin eş ve çocuklarına, ölüm geliri ve emekli aylığı bağlanacak. Her iki geliri almaya hak kazanan işçilerin eşleri ya da çocukları, yüksek olan aylığın tamamını, ölüm gelirinin yarısını alacak.

Bursa'daki grizu patlamasında yaşamını yitiren madencilerin eş ve çocuklarına, ölüm geliri ve emekli aylığı bağlanacak. Her iki geliri almaya hak kazanan işçilerin eşleri ya da çocukları, yüksek olan aylığın tamamını, ölüm gelirinin yarısını alabilecek.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, 19 işçinin hayatını kaybetmesinin ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in talimatıyla işçilerin eş ve çocuklarının mağdur olmaması için sosyal güvenlik açısından yapılacakların belirlenip, bir an önce sonuçlandırılmasına yönelik çalışma tamamlandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu yetkilileri tarafından yapılan inceleme neticesinde patlamanın gerçekleştiği işletmede yılda ortalama 191 işçi çalıştığı, bunların 148'inin vardiyalı olarak maden ocağında görev yaptığı ve işletmedeki tüm işçilerin Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında olduğu belirlendi.

Olayın ardından, bakanlık ve kurum yetkilileri, işçilerin ailelerine giderek başsağlığı dileğinde bulundu. Yetkililer, ayrıca ailelere sosyal güvenlik haklarıyla ilgili bilgi verdi, bu konudaki müracaatları yerinde aldı.

İşçilerin sosyal güvenlik haklarına ilişkin yürütülen çalışmanın sonuçlarına göre, evli ve çocuklu tüm işçilerin eş ve çocuklarına ölüm geliri bağlanacak. Ölüm geliri, işçinin aldığı ücretin yüzde 70'i tutarında, her ay eş ya da çocuklarına ödenecek.

Prim gün sayısı 900'den fazla olan 15 işçinin eşlerine veya çocuklarına ayrıca emekli maaşı bağlanacak.

Her iki geliri almaya hak kazanan işçilerin eşleri ya da çocukları, yüksek olan aylığın tamamını, ölüm gelirinin ise yarısını alabilecek.

Öte yandan, işletmenin kapanması sebebiyle açıkta kalan işçilerin durumu da gözden geçirildi.

İşletmede üretimin durmuş olmasına rağmen, iş sağlığı ve güvenliğine uygun üretim yapılabilmesi amacıyla gerekli tedbirlerin alınması ve hazırlıkların tamamlanması için işletmenin çalışmalar yapacağı göz önünde bulundurularak, işverenin mevcut işçileri mağdur etmemesi ve işçilerin sözleşmelerinin devam ettirilmesi bekleniyor.

Aksi takdirde ise şartları uygun işçiler işsizlik ödeneğinden yararlandırılacak.



Bu haber 532 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,507 µs