En Sıcak Konular

Altında durgunluk, gümüşe yaradı

17 Aralık 2009 10:42 tsi
Altın takılarda, fiyat yükselişi nedeniyle yaşanan durgunluk, takı ihtiyacı olanları gümüşe yöneltti. Gramı, 3-4 lira arasında değişen gümüş takıların fiyatları ağırlığının yanı sıra işçiliğine göre de değişiyor.

Yeni yılın yaklaşmasının yanı sıra altın fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle de hareketliliğin gözlendiği gümüş ve imitasyon takı sektöründe yerli üretimin yanı sıra ithalatla gelenlerin de etkisiyle geniş bir ürün yelpazesi yer alıyor.

Çoğunlukla Çin ve Tayland'dan gelen gümüş ve imitasyon takılar çeşitlilik yaratırken, tüketicilerin, daha çok el emeğinin en güzel örneklerinin sergilendiği yerli üretime yöneldiği gözleniyor.

Yerli üretimler arasında bir sanat eserini andıran, nakış gibi işlenmiş, yoğun bir emekle hazırlandığı ilk bakışta belli olan gümüş takılar da bulunuyor.

Adana'da, 45 yıldan beri gümüş sektöründe faaliyet gösteren, bulunduğu sokağın bile mağazanın adıyla anılmasını sağlayan Faruk Ballı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gümüşün de altının da kendine has müşterileri ve tutkunlarının bulunduğunu söyledi.

Tutkularında fazla ısrarcı olmayan ya da hediyelik olarak bir anı bırakmak isteyenlerin altın fiyatlarındaki aşırı yükselişin de etkisiyle gümüş takılara yöneldiğini belirten Fahri Ballı, altından daha gösterişli duran, el emeği ile hazırlanmış gümüşlerin her zaman müşterisinin bulunduğunu bildirdi.

Ballı, gramı 3-4 TL arasında değişen gümüş takıların fiyatlarının ağırlığının yanı sıra işçiliğine göre de değiştiğini ifade ederek, ''Ancak, gümüş alınırken mutlaka ayarına bakılmalı'' dedi.

Türkiye'de, Kuyumcular Derneğinin, gümüşte 900 ile 925 arasında üretim yapılması kararı aldığını, buna uymayanların meslekten bile ihraç edilebilen yaptırımlarla karşı karşıya kaldıklarını anlatan Fahri Ballı, şunları söyledi:

''Gümüş takıların herhangi bir yerinde 925 damgası bulunur. Bu damga yüzüklerde iç yüzde, kolyelerde ise zincirin herhangi bir yerinde görülebilir. 925 mühürü yoksa, o takı, sadece gümüş kaplama veya imitasyondur.''
 
aa



Bu haber 409 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,400 µs