Ergenekon istiyor | " /> Ergenekon istiyor | "/>

En Sıcak Konular

Olayları Ergenekon istiyor

17 Aralık 2009 09:40 tsi
Olayları Ergenekon istiyor  
Başta İstanbul Dolapdere ve Muş Bulanık’ta meydana gelen şiddet eylemlerinin ardından harekete geçen aydınlar, olayların sona ermesi için demokratik açılımın daha da genişletilerek hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Aydınlar, sanatçılar ve sivil toplum örgütlerinden oluşan Türkiye Barış Meclisi üyeleri, 12 Eylül öncesi döneme benzetilmeye çalışılan olaylardaki çatışmalarda muhalefetin büyük pay sahibi olduğunu, Ergenekon yapılanmasının da olayların bitirilmesini istemediğini savundu. Taksim Square Otel’de açıklama yapan Türkiye Barış Meclisi üyeleri, şu görüşleri dile getirdi:

Barış için birlikte hareket etmek şart

Prof. Dr. Ahmet İnsel: DTP’nin kapatılması, iki vekilin yasaklanması ve 19’unun istifa etmesi çok büyük kayıptır. Bunların Meclis’te kalması için kamuoyu ve yasal düzenlemelerle destek verilmeli. Bazıları terörün, çatışmaların şiddetle, hapislerle çözüleceğine inanıyor ama asıl bu bizi yeni yüzyılın en büyük felaketine sürükler. Kürt sorunu barış içinde birlikte hareket edilirse çözülür. 

Eski DTP’liler Meclis’e dönmeli

Barış Meclisi sözcüsü Hakan Tahmaz: Türkiye’de bir partinin daha tabelası indirildi. Bu karar tamamen siyasidir. DTP’nin bu kararın ardından sine-i millete dönmesi, parlamentodan DTP’nin uzaklaşmasını ve sorunların çözülmemesini isteyenlerin ekmeğine yağ sürecektir. Bu nedenle biz DTP’lilere meclisi terketmeyin ve diğer partilere de bu ötekileştirmeci yaklaşıma bir son verin. 

Muhalefet yurttaş iradesine inanmalı

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu Başkanı Sami Evren: Açılıma karşı çıkan muhalefet partileri, sadece yurttaşlık bildirisi kitaplarında geçen halk iradesi tanımına inanıyorlar olsalardı, şu an Türkiye olarak bu noktaya gelmemiş olurduk. Ama buna inanmayanların yarattıkları ayırım ve gerilimli ortam İstanbul Dolapdere’de sahnelenen o ürkütücü manzarayı doğurdu.

Açılım daha da açılarak sürmeli 

Sanatçı Zeynep Tanbay: Anayasa Mahkemesi’nin DTP’yi kapatma ve milletvekillerine yasak getirme kararı hiç bir şekilde kabul edilemez. Ancak bu demokratik açılımın sona ereceği anlamına da gelemez. Asıl şimdi, demokratik açılım daha da fazla açılarak devam etmelidir. Devam etmelidir ki, sokaklara taşan bu çatışmalar son bulsun. Gerilimin açılımı önleyemediği görülsün.    

JİTEM tarzı gayri nizami harp olayları

Yazar Aydın Çubukçu: Şiddet eylemleri içeren sokak olaylarının JİTEM gibi gayri nizami harp unsurları tarafından hareket düzenine getirilmiş olaylar olduğunu düşünüyoruz. Bir facianın içine sürüklenmek isteniyoruz. Engellemenin tek yolu Türk ya da Kürt, Alevi veya Sünni , herkesin kendilerini birbirlerinin haklarını savunmak üzere bir araya gelmesi ile mümkün olacaktır.

Açılımın devamı umudu yine yeşertir

Türk Tabipler Birliği Başkanı Gencay Gürsoy:  Sokaklarda 12 Eylül’ü hatırlatan ürpertirci gelişmeler yaşanıyor. Ama sağduyuyla aşılabilir. Muhalefet ‘dağda çözeriz’ dediler. Bu söylemin devamı niteliğinde bir internet sitesi kuruldu ve dağa çıkmayı desteklemek için binlerce kişi üye oldu. Bu raydan çıkmış treni durdurmamız gerekiyor. Açılım devam ettirilip, kavga sona erdirilebilir.

Bahçeli ve Baykal  sokağa döküyor

Yazar Leyla İpekçi: Bahçeli ve Baykal’ın Meclis’te yaptığı konuşmalar Türkiye’yi sokağa dökecek nitelikte. Ben açılımın ilerleyeceğini düşünüyorum. Dolapdere’de silah tutanlara kimlerin para verdiği ortaya çıkarılmalı ve Reşadiye olayının iç yüzünün aydınlatılmalıdır. Artık muhalefetin açılıma destek vermekten başka çaresi yok. Yoksa tarih bunun hesabını onlardan soracaktır. 

Var gücümüzle iyimser olalım

Yazar Orhan Alkaya: Var gücünüzle olabildiğince iyimser olun. Geleceğe doğru aydınlık, iyimser bir şekilde yaklaşın. Siz kendi vatandaşınızın bir bölümünü düşman olarak görecek kadar karşınıza almışsanız, sokaktaki halktan farklı bir şey bekleyemezsiniz. Onun için iyimserliğini muhafaza edin, demokratik açılım devam ettikçe sokaklara sağduyu yeniden egemen olacaktır. 

star

 




Bu haber 481 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,279 µs