TSK'dan sert uyarı: Süreçten rahatsızız | " /> TSK'dan sert uyarı: Süreçten rahatsızız | "/>

En Sıcak Konular

TSK'dan sert uyarı: Süreçten rahatsızız

17 Aralık 2009 09:20 tsi
TSK'dan sert uyarı: Süreçten rahatsızız Orgeneral İlker Başbuğ, Trabzon'daki TCG Oruçreis firkateyninde son dönemdeki gelişmeleri değerlendirdi. İşte Başbuğ'un açıklamaları:

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, "Hem ülkesini hem milletini sevmek, hem de haksız yere TSK'ya karşı psikolojik harekat yürütmek bir arada olamaz. TSK'ya karşı planlı, ve kendi amaçları ve menfaatleri çerçevesinde haksız şekilde psikolojik harekat yürütenlere diyorum ki bulunduğunuz yol, yer doğru değildir" dedi.

Orgeneral Başbuğ, Trabzon'daki TCG Oruçreis firkateyninde düzenlediği basın toplantısında, kenti ziyaret etmekten büyük mutluluk duyduğunu söyledi.

Karadeniz insanının zor koşulların insanı olduğunu ifade eden Başbuğ, ''Mücadele azmi yüksek, zeki, pratik ve çalışkandır. Her şeyden önce milli konulara duyarlıdır. Ülkesi için fedakarlıktan hiçbir zaman kaçınmaz. Bu nedenlerle gerçekten bugün burada bulunmaktan büyük bir kıvanç duyuyoruz'' dedi.

Orgeneral Başbuğ, son zamanlarda toplumsal olayların arttığını görüldüğünü belirterek, sözlerine şöyle devam etti:

''Şiddete başvurulduğunu görmekteyiz. Bu olaylar hiçbir şekilde kabul edilemez. Toplumun bütün kesimleri sağduyulu olmak, tahriklere kapılmamak zorundadır. Herkes itidal ile hareket etmelidir. Toplumsal çatışma hiç kimseye ülkeye ülkemize fayda sağlamaz. Büyük zararlara neden olabilir. Ancak düşmanlarımızı sevindirir. Güvenlik kuvvetlerimiz gerekli tedbirleri zamanında alarak halkımızın güvenliğini sağlamaya ve büyük bir özveri ile görevleriyle görevlerini getirmeye çalışmaktadır. Herkes güvenlik kuvvetlerimize yardımcı olmalıdır.''

''Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu da hiç kimse unutmaması gerektiğini'' ifade eden Başbuğ, ''Toplumsal huzura giden yolun, ortak değerlerimizin güçlendirilmesinde olduğunu düşünüyoruz. Farklılıklara elbette saygılı olmalıyız. Ancak farklılıklara saygılı olmak her zaman farklılıklarımızı öne çıkarmayı da gerektirmez. Esas önemli olan özellikle bugünlerde binlerce yıllık sahip olduğumuz, bizi birbirimize kenetleyen ortak değerlerin sıkça ortaya koyulmasıdır. Bu ortak değerlere sahip çıkılmasıdır'' diye konuştu.

Başbuğ, Türkiye'nin, 1984 den beri bölücü terör örgütü ile mücadele ettiğini belirterek, şunları söyledi:

''Bu süreçte ülkemiz, milletimiz ve insanımız, özellikle terörün yoğun olduğu bölgedeki insanlarımız bu terörden büyük zarar görmüştür. Türk Silahlı Kuvvetleri, bölücü terör örgütüne karşı mücadelesine, yasalar çerçevesinde her türlü fedakarlık ve gayreti göstererek kararlılıkla davam etmiştir ve devam etmeye de azimli olarak kararlıdır. Temel  hedefimiz, bölücü terör örgütüyle mücadelede ana hedefimiz bölücü terör sorunun Türkiye'nin gündeminde en alt sıralara indirilmesidir. Unutmayınız ki, teröristler ve destekleyicileri gündemin kan, gözyaşı, kin ve nefret üzerinde oluşmasını ister. Yine unutmamalıdır ki, ülkenin ve milletin bütünlüğünün korunmasında her zaman elbette bir bedeli olur.''

ASİMETRİK PSİKOLOJİK HAREKAT

Son zamanlarda ifade ettikleri "TSK'ya karşı yürütülmekte olan asimetrik psikolojik harekata" değinmek istediğini belirten Orgeneral Başbuğ, şöyle devam etti:

"Bu konuya değinmeyi, özellikle bugün üzerinde beraber olduğumuz Oruçreis Firkateyninde değinmemin özel bir anlamı vardır. Herkes, ne demek istediğimi açıkça anlamaktadır. Türkiye'nin bulunduğu coğrafya zor bir coğrafyadır. Ülkemizin etrafı sorunlarla çevrilidir. Bu coğrafyada güçlü olmayan devletler ayakta kalamaz. Milli gücün asli unsurlarından birisi de askeri güçtür. Etkin ve caydırıcı niteliklere sahip bir silahlı kuvvetlere sahip olunması, ülkenin beka sorunuyla direkt ilgilidir."

BU SÜREÇTEN RAHATSISIZ

Orgeneral Başbuğ, TSK'nın kendisine özgüveninin tam olduğunu, bundan kimsenin en ufak şüphesinin olmaması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Sahip olduğumuz bu özgüven, TSK'nın kendisine yönelik gerçeklere, doğrulara dayanan önyargılı, sağduyulu eleştirilere her zaman saygıyla karşıladığını ve bu tip eleştirilere her zaman açık olduğunun açık bir kanıtıdır. Ancak bu duruma karşı son zamanlarda gerçek dışı olaylara, yalanlara dayalı önyargılı olarak bazı çevreler ve kişiler tarafından TSK'ya karşı asimetrik psikolojik harekat yürütülmektedir. Ne acıdır ki özellikle Türkiye'de medyanın bir kısmının var oluşlarının temel nedeni, gerçeklere ve doğrulara dayanmayan, ön yargılı ve özel amaç taşıyan eleştiriler yaparak, TSK'yı haksız yere her gün gündemde tutmak ve TSK aleyhinde kampanya yürütmektir. Bunlar aynı zamanda kendilerini demokrasinin savunucusu olarak da göstermektedir. Demokrasiyi savunmak için tek çıkar yol onlar için silahlı kuvvetlerin karşısında olmaktır ki TSK her vesileyle demokrasiye ve hukuk devletinin yanında olduğunu ifade etmektedir.

İçinde bulunduğumuz bu süreçten rahatsızız. Bu rahatsızlığımızı her vesileyle yetkili ve ilgili makamlara ilettiğimiz gibi, yasal olarak yapılması gerekenleri de yapıyoruz. Hem ülkesini hem milletini sevmek, hem de haksız yere TSK'ya karşı psikolojik harekat yürütmek bir arada olamaz. TSK'ya karşı planlı, ve kendi amaçları ve menfaatleri çerçevesinde haksız şekilde psikolojik harekat yürütenlere diyorum ki bulunduğunuz yol, yer doğru değildir, Türk milletinin büyük çoğunluğu da ne yaptığınızın farkındadır."

MEHMETÇİKLER ÜZERİNDEN KANLI HESAP DÜŞÜNCESİ

Son dönemde meydana gelen her terör olayıyla TSK'yı ilişkilendirme yönünde çabaların olduğuna da dikkati çeken Orgeneral Başbuğ, şöyle devam etti:

"Her gün bu çabalara yenisi ilave edilmektedir. Terör olaylarını TSK'yla ilişkilendirmeyi PKK destekleyicileri, PKK sempetizanları yapabilir, ancak böyle ilişkilendirmeleri ve bu amaca yönelik imalı konuşmaları siyasiler, akademisyenler ve medya mensupları yapamaz, yapmamalıdır. Türkiye Cumhuriyeti hukuk devletidir. Her şey yasalara uygun olarak yürütülür. Ciddi hukuk devletinde imalı konuşmalara, dedikodulara yer yoktur.

Bizi en çok üzen ve yaralayan noktalardan birisi ise TSK içinde bizlere canları emanet edilen Mehmetçikler üzerinden kanlı hesaplar yapabilenlerin... Nerede? TSK içinde olduğunun düşünülmesi, ileri sürülmesi konusudur. Bu düşünceleri kapalı ve açık şekilde söyleyen ve ima edenler bize göre bu yaptıklarıyla Türk milletine ne kadar zavallı bir durumda olduklarını göstermektedirler. Bu kapsamda adli makamlarımıza da bazı sorumluluklar düşmektedir. Adli makamlar özellikle itirafçıların ve gizli tanıkların verdikleri ifadelere karşı daha duyarlı ve daha dikkatli hareket etmelidir. Böyle durumlarda TSK ile bilgi teatisi ve işbirliğinde bulunmalıdırlar. Aksi durumlar kurumlar arası çatışmalara neden olabilir."

TSK'NIN SUÇLULARI KORUMA DURUMU OLMADI

TSK'nın hiçbir zaman hataları örtme, suçluları koruma durumunun olmadığını vurgulayan Orgeneral Başbuğ, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ancak haksız ve mesnetsiz suçlamalara karşı da TSK sessiz kalamaz. Bazı terör olaylarında elbette, bazen hatalar eksiklikler olabilir, bunlar görevin icrasında olabilecek ihmalli davranışlardır. Ancak ihmal başka bir şeydir, kasıtlı hareket etmek başka bir şeydir. TSK ihmal ve eksikliklerin olduğu bütün olayları yargıya taşımak zorundadır ve taşımaktadır. TSK'yı başka ordularla karıştıranlar, bu şekilde amaçlarına ulaşacaklarını sananlar, ne Türk ordusunun tarihi gerçeklerini, ne de TSK'yı bilmeyenler ya da kendilerine yabancılaşmış olanlar ne yaparlarsa yapsınlar, TSK'nın etkinliğini azaltamazlar, TSK'nın Türk halkıyla bağını sevgisini azaltamazlar."

GÜN BİRLİK, BERABERLİK GÜNÜDÜR

''Türk Silahlı Kuvvetlerinin, gücünü Türk milletinden aldığını'' ifade eden Orgeneral Başbuğ, ''Ziyaret ettiğimiz her bölgede halkımızın Türk ordusuna, komutanlarına olan sevgisini her vesileyle görmekteyiz, bu bizim için en büyük güçtür. En büyük gücümüzü, güç kaynağını halkımızın Türk Silahlı Kuvvetlerine karşı duyduğu sevgi saygı ve güven oluşturmaktadır'' dedi.

Trabzon halkıyla da buluşacağını ve aynı sevgi ve saygıyı, belki de daha büyük boyuttaki sevgi ve saygıyı Trabzon halkından göreceğine inandığını belirten Orgeneral Başbuğ, ''Türkiye'nin önünde elbette zorluklar, güçlükler vardır. Ancak inancımız şudur ki Türkiye Cumhuriyeti, Türk milleti birlik, beraberlik ve bütünlüğünü koruduğu müddetçe her türlü zorluğu ve güçlüğü yenebilecek güçtedir. Gün, birlik, beraberlik ve bütünlük günüdür'' diye konuştu.

aa



Bu haber 4,973 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,782 µs