YARSAV 'a karşı 'Demokrat-Yargı' | " /> YARSAV 'a karşı 'Demokrat-Yargı' | "/>

En Sıcak Konular

YARSAV 'a karşı 'Demokrat-Yargı'

17 Aralık 2009 10:15 tsi
YARSAV
'a karşı 'Demokrat-Yargı' 
Anayasa Mahkemesi raportörü Osman Can'ın başkanlığında hareket eden bir grup hakim ve savcı, Yargıçlar ve Savcılar Birliği'ne (YARSAV) alternatif, yeni bir meslek örgütü oluşturmak için harekete geçti.

Bir süre önce YARSAV üyeliğinden istifa eden Osman Can ve biri emekli beş hakim, kuruluş dilekçesini bugün verecek. Kurucu başkanlığını Osman Can'ın üstleneceği yeni derneğin adı 'Demokrasi ve Özgürlük İçin Yargıçlar ve Savcılar Birliği' oluyor. Derneğin kısa adı ise 'Demokrat - Yargı' kondu. Geçici yönetim kurulunda Can'ın yanı sıra Beypazarı Hakimi Orhan Gazi Ertekin, Kazan Hakimi Kemal Şahin, emekli askeri Hakim Ümit Kardaş ve Ödemiş Hakimi Faruk Özsu görev alacaklar.

AKP'nin kapatılması ve türban davalarında verdiği raporlarla gündeme gelen Doç. Dr. Osman Can ve bazı hakim ve savcıların öncülüğünde kurulacak olan Demokrat - Yargı Derneği'nin, tüzüğünde yer alan ifadeler özetle şöyle:

İDEOLOJİK TARAFSIZLIK: Özgürlükçü demokratik ilkeler çerçevesinde, ideolojik tarafsızlık esas alınacaktır. Türkiye toplumu 1839'dan beri yapılan yerel seçimlerden başlayarak demokratik bir kültüre sahiptir. Birlik, kurumsal yapıların darbe ve müdahaleleriyle kesintiye uğratılan ve zayıflatılan bu tarihi kültürün, 21. yüzyılın katılımcı, çoğulcu ve özgürlükçü standartlarıyla geliştirilerek, özgüvenli ve güçlü bir toplumsal yapıya zemin sunabileceğini kabul etmektedir.

MİLİTARİZİM TEHDİDİ: Militarizm hukuk sistemini tayin etmek ve hukuk uygulamasını doğrudan etkilemek suretiyle, hukuk devletinin inşası önünde ciddi bir engel oluşturmaktadır. Militarizm, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığına yönelik bir tehdittir. Tüm devlet aygıtıyla birlikte silahlı kuvvetlerin demokrasi ilkeleriyle temel hak ve özgürlüklere kayıtsız-şartsız bağlı kılınmasının bağımsız ve tarafsız bir yargı kültürü bakımından yaşamsal önemi vardır.

ÖZGÜRLÜKÇÜ LAİKLİK: Dernek Batı demokrasilerinde tarihsel olarak ortaya çıkan özgürlükçü bir düzende barış aracı olan laikliğin, özgürlükçü ve demokratik felsefesiyle ve önkoşulsuz biçimde Türkiye'de uygulanmasını savunur.

DARBE ANAYASINA KARŞI: Türkiye'nin tek demokratik Anayasası olan 1921 Anayasası, saygın tarihi referanstır. 1924 Anayasası ise dikkate değer bir Anayasa'dır. Demokrasi ve Özgürlük İçin Yargıçlar ve Savcılar Birliği, darbe ürünü tüm anayasaları reddeder.   

akşam



Bu haber 710 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,884 µs